En Sıcak Konular

Avrupa'yı terk ediyor!

1 Mart 2010 08:36 tsi
Avrupa'yı terk ediyor! Bu haber, iki haber gücünde! iyibilgi Ankara

Washington veya buna doğrudan Barack Obama demek lazım, yeni dünya politikilarını uygularken, “Avrupa”yı yanında bulamamaktan hayli şikayet ediyor.

Daha doğrusu ediyordu. Artık etmiyor ve kendisine o rakibe karşı daha stratejik bir müttefik bulmuş durumda. Haberin "ikinci haber gücü" orada zaten alttaki linkten okuyabilirsiniz.

Ama biz önce Avrupa’ya bakalım. ABD’nin geniş bir coğrafyada sorunları var; Afganistan, Irak, İran, G.Kore’nin ilk sıralarda bulunduğu listeye bir çokları da eklebilir.

Fakat o birçoklarına geçmeden, hele “büyüklere” gelmeden Avrupa’daki müttefikleri, ek olarak "müttefik gözükenleri" onu yalnız bırakmaya başladı.

Esasen Washington’da bir çok kişi, 'Avrupa’dan ne bekliyoruz' sorusuna sınırlı yanıt alınabildiğini söylüyor. Diplomasi bekliyorsak İngiltere dışında kim var? Asker veya silah bekliyorsak kim var?

Hele hele 'stratejik açıdan' ABD’nin yanında duracak birine bakıyorsak?

Belli ki iç politikada hayli sıkışan Obama, kendi dış politikasını artık bu tür bir “Atlantik” denklemine oturtmak istemiyor.

Yapmaya başladı...

ABD, AB ile ilişkilerini 'ekonomik' çizgiye indirmeye başladı. Çünkü Beylaz Saray’a göre elle tutulur bir tek o nokta var.

İki bölgenin karşılıklı yatırımları milyarlarca doları buluyor, aşıyor. Minimum beklentiye maksimum verim de buradan oluyor.

İyi ama Amerika’nın Avrupa’yı terk edişi cümlesi fazla iddialı mı? Çok sayılmaz. ABD, dünya sorunlarında Avrupalılar ile birlikte hareket etmek istedi. Ama Avrupa bunu başaramıyor, ortak bir kararlılık gösteremiyor. Ayrıca Amerikan analizleri Avrupa’nın bir risk altında olmadığını söylüyor!

Kısacası ABD ve Avrupa’nın eski güzel günlerdeki ilişkilerini özlemeleri bile zor. Dahası Avrupa’nın bu manadaki önemi azalacak.

Bir hafta önce ABD, Avrupalı dostlarına “silahlanmalarını tavsiye etti”, “silahlanın” dedi. Bir çok okuma bunun nedenini herhangi bir risk var mı sorusu altında görebilir.

Ama bu mesajın anlamı daha çok, “sizin yanınızda durmayacağım artık" anlamına geliyor. "Saldıracak yok zaten, artık kendi başınızın çaresine bakın".

Bu olayın sağlaması ise daha ilginç. Avrupa’ya silahlanın diyen ABD, aynı gün bir başka ülkeyle arasındaki “silahsızlanma” anlaşmasını geliştirdi.

Yine bir çok bakış bu adımı, "rekabetin uzlaşısı" gibi gördü, oysa ABD "yeni stratejik ortağını" seçmişti!

'Yeni stratejik ortağın yükselişi: Başka kim yükselir?'

www.iyibilgi.com



Bu haber 4,249 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,356 µs