En Sıcak Konular

Erdoğan: Yasama organı HSYK değildir

28 Şubat 2010 19:28 tsi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'de yasama organının HSYK olmadığını belirterek, ''Yasaları, yasama organı yapar. Anayasayı, yasama organı yapar'' dedi.

Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın ev sahipliğinde Yeni Başbakanlık'ta yapılan ''19. AB Reform İzleme Grubu Toplantısı''na ilişkin açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''Yargı reformunda en önemli noktalardan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK). Adalet Bakanı da yüksek yargı organlarına ziyaretlerde bulundu. Buralardan gelen açıklamalara göre, HSYK konusunda geri adım atmayacaklarını söylediler. Bu, düşünce sizin için engel mi, engelse nasıl aşmayı düşünüyorsunuz?'' sorusuna Başbakan Erdoğan, şu yanıtı verdi:

 
''Türkiye'de yasama organı HSYK değildir. Yasaları, yasama organı yapar. Anayasayı, yasama organı yapar. Dikkat edilirse konuşmamda bir şey söyledim; yani AB'nin bu noktadaki 27 ülkesinde uygulama neyse, hatta daha ileri gittim dünyadaki uygulamalar neyse, adeta biz bunun bileşkesini oluşturmanın gayreti içindeyiz. Burada geri adım atmayız, atarız, bu tür, eğer biz bir çatışmanın içine girersek orada sağlıklı bir neticeye ulaşamayız.

Burada 'ben' anlayışı yok, burada 'biz' anlayışı var. 'Biz' anlayışı içinde yer alanlarla biz bu tür bir adımı atmak istiyoruz. Eğer benim bakanım kalkıp, bu kurumların hepsini ziyaret ediyorsa, o nezaket görevini yerine getirmiştir, dolayısıyla aynı şekilde biz karşı nezaketi de kendilerinden bekleriz. O da nedir; düşüncelerini söylerler, düşüncelerini söyledikten sonra, yasama organı bu düşüncelerin çerçevesi içinde çalışmasını yapar. Bu çalışmalar neticesinde de TBMM, olması gerekeni parlamentoda müzakere ederek yasayı çıkarır. Olay budur, bunun işleyişi budur.

Yani, 'Bu AK Parti iktidarıdır' diye bakarsanız veya 'bu parlamentoda AK Partililer sayısal olarak daha kalabalıktır' diye bakarsanız, bu dünyanın hiçbir ülkesinde hele hele ileri demokrasilerde görülmüş bir uygulama değildir ve böyle bir şey de bugüne kadar yaşanmamıştır.

Bizim tavsiyemiz şudur: Lütfen ön yargıları bırakalım, ön yargılardan uzak bir şekilde 27 tane AB üyesi ülkede uygulama nedir? Bu uygulamayı herkes gözden geçirsin. HSYK'nın içinde olanlara da tavsiye ediyorum, onlar da gözden geçirsin. Parlamentoda gurubu olan partiler de inanıyorum ki onlar da gözden geçiriyorlar. Dışardaki STK'lar, onlar da gözden geçirsinler. Ve burada bir konsensüs oluşsun istiyoruz. Ve bunu hatta biz uzlaşmayla gerçekleştirelim diyoruz. Onun için de bakanımıza 'dolaş, müzakere edin' dedik... Ve ondan sonra da grupları aynı şekilde dolaşalım, onlarla da bu işin müzakeresini yapalım, ondan sonra da parlamentoda bu adımı atalım. Çünkü Türkiye'nin şiddetle buna ihtiyacı var.''

''A'DAN Z'YE BİR ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ SÖZ KONUSU DEĞİL''

''Anayasa değişiklik paketinin içinde hangi başlıklar bu paketin içinde olacak? Bir de paketi muhalefete götürecek misiniz?'' sorusunu yanıtlarken de Başbakan Erdoğan, çalışmaların yapıldığını bildirdi.

''Fakat biz yine basın da yer aldığı gibi, böyle baştan aşağı A'dan Z'ye bir anayasa değişikliğini konuşmuyoruz, böyle bir şey söz konusu değil'' diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

''Biz, burada başta yargı reformu olmak üzere yine ombudsmanlık gibi yine AB sürecinde hep gündemde kalan konular, bunun yanında siyasi partilerle ilgili özellikle seçimlerde sandık güvenliğiyle alakalı, buna benzer konularda arkadaşlarımız çalışmaları şu anda yapıyorlar. Bunlar netleştikçe bunları duyacaksınız. Fakat tabii zaman itibariyle çok fazla bir zamana, elimizde böyle bir fırsat yok. Onun için de süratle bunu bitirip, hemen diğer siyasi partilere, -parlamento içi, parlamento dışı- götürmeyi hedefliyoruz. Sadece parlamento içi değil, daha önce yaptığımız gibi diğer siyasi partilerle de bunu görüşmeyi hedefliyoruz. Onlarla da görüştükten sonra nihai kararı verip adımımız atacağız.''

1915'DE YAŞANAN OLAYLARA İLİŞKİN ABD'DEKİ TASARI

Başbakan Erdoğan, ''ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi'nde ele alınacak 1915 olaylarının ''soykırım'' olarak tanınmasını isteyen tasarıyla temaslarını olup olmadığına ilişkin'' soruya karşılık şunları kaydetti:

''Bu konuyla ilgili olarak tabii ki temaslarımız sürekli var. Benim son ABD seyahatimde bu konuyu da görüştük. Dışişleri bakanım sürekli görüşüyor. Bu arada Dışilişkiler komisyonumuz, milletvekili arkadaşlarımız, bir grup şu anda ABD'de bulunuyorlar. Kongre üyeleriyle yaptıkları, yapacakları görüşmeler var. Bu süreç devam ediyor. Tabii bizim duruşumuz bellidir. İsviçre'den başlayan bir süreç vardır. Bu süreçten sonrası bizim iyi niyetimiz de devam etmektedir. Yani bu iyi niyet karşılıklı olarak devam ederse, netice alacağımıza ben inanıyorum. Ama bu iyi niyeti, eğer 4 Martta orada böyle yanlış bir adım atılacak olursa 24 Nisanda bir yanlış adım atılacak olursa bu süreci, bu baltalar. Bu yanlış bir adım olur. Öyle zannediyorum ki bu hassasiyeti de herhalde kongre üyeleri gözetecektir.''

ERDOĞAN-BAŞBUĞ GÖRÜŞMESİ

Bir gazetecinin, ''Bugün 28 Şubat... Açıklamanız olacak mı? 1000 yıl sürer açıklamasıyla ilgili de yorumlar var, 10 yıla bile kalmadan bitti şeklinde...'' sözleri üzerine Erdoğan, ''Ben bu değerlendirmelerin hiçbirinin içinde yer almıyorum'' diye konuştu.

Bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile yaptığı görüşmeye ilişkin bilgi paylaşmasını isteyen bir gazeteciye Erdoğan, ''arkadaşlarımın açıklamayı yapmış olmaları lazım...'' dedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ ile perşembe günleri rutin görüşmelerinin olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, ''Bu hafta perşembe günü TSK'nın kış tatbikatı olacak Kars'ta. Bu tatbikat sebebiyle, aynı zamanda hafta boyunca Genelkurmay Başkanımızın değişik illerde gezileri olacağı için, bugün bunu yapabilir miyiz, dediler. Kendileriyle cenazede bir aradaydık. Ben de 'memnuniyetle' dedim onun için bugün görüşmemizi yaptık, olay budur'' diye konuştu.

aa



Bu haber 862 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,418 µs