En Sıcak Konular

'Bu hükümet meşruiyetini kaybetmiştir'

28 Şubat 2010 16:48 tsi
Yargıtay eski Başsavcısı Vural Savaş, ilginç bir çıkış yaparak, Anayasa Mahkemesi'nin kararıyla AK Parti hükümetinin meşruiyetini kaybettiğini öne sürdü. Savaş, darbelerin sebebi olarak da mevcut Seçim Kanunu'nu gösterdi. Savaş'a göre, Seçim Kanunu esn

Bursa Kitap Fuarı'nda imza gününe katılan Vural Savaş, gazetecilere gündemi değerlendirdi. Yargı reformu çalışmalarını yorumlayan Vural Savaş, reformun kimin yapacak olmasının önemli olduğunu kaydetti.

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Anayasa Mahkemesi'nin AK Parti'nin laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiği yönünde görüş beyan ettiğini savundu. Savaş, şunları iddia etti:

"Mahkemenin kararına göre benim düşüncem, mevcut hükümet meşruiyetini kaybetmiştir. Bana göre Meclis çoğunluğu ve onun içinden çıkan hükümet meşruiyetini yitirmiş demektir. Meşruiyet, Anayasa ile uyum içinde olan partiler için söz konusudur. 2002 seçiminden sonra ne diyordu Abdullah Gül, 'iki parti Meclis'e girmistir. Her iki partiden milletvekili adedine bakmadan eşit sayıda milletvekili biraraya gelmeli uzlaşılan konular Meclis'e sunulmalı'. Anayasa profesörü Zafer Üskül de 'Böyle olmaz, Meclis'e geldiğinde değişiklik önergesi verilir' diyordu. Anayasa taslağı hazırlayan Ergun Özbudun da çatışma yerine uzlaşma ile değişiklik yapılabileceğini söylüyordu. Şimdi bunlar unutuldu."

Mevcut Seçim Kanunu'nun sıkıntıya sebep olduğunu belirten Savaş, darbelerin sebebi olarak da Seçim Kanunu'nu gösterdi. Savaş'a göre, 1960 darbesinin sebebi de Seçim Kanunu. Vural Savaş, şunları söyledi:

"Darbelerin baş sebebi Seçim Kanunu'dur. 1957 seçimlerinde Demokrat Partiden daha fazla muhalefet partileri oy almıştı. Halkın çoğunluğunun iradesine meclise yansıtan bir Seçim Kanunu olsaydı Avrupa'da olduğu gibi 1957'de iktidar değişikliği olacak ve ihtilal olmayacaktı. Darbe planlarının ne zaman yapılmış; 2003- 2006 yılları arasında. 2002 Seçim sonuçlarına baktığımız zaman AKP yüzde 34 oy aldı. Hem Anayasa'yı değiştirecek hem de mecliste çoğunluğu elde etti. Yüzde 7 bile olsaydı Genç Parti, MHP, Doğru Yol Partisi meclise girecekti. AKP muhalefet olacaktı."

cha



Bu haber 709 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,513 µs