En Sıcak Konular

İhsan Doğramacı'ya veda

28 Şubat 2010 11:12 tsi
Geçtiğimiz günlerde hayatını yitiren Prof. Dr. İhsan Doğramacı için, kurucusu olduğu Yükseköğretim Kurulu (YÖK)'nda tören düzenlendi.

YÖK' teki törene, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, TBMM Eğitim Komisyonu Başkanı ve Eski YÖK Başkanı Mehmet Sağlam, Doğramacı'nın ailesi ve çok sayıda sevenleri katıldı.

Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Türkiye'nin kendisini eğitime, bilime ve ülkesine vakfeden bir bilim adamını kaybettiğini belirtti. İlk vakıf üniversitesini kuran Doğramacı'nın, köklü devlet üniversitelerinin kurulmasına da öncülük ettiğini kaydeden Çubukçu, "Bizlere örnek alınacak bir hayat ve yükseköğretime yaptığı katkılar ile değerli bir miras bıraktı." diye konuştu.

YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ise Doğramacı'nın Türkiye ve dünyada yükseköğretimde olduğu gibi sağlık hizmetleri alanında da en çok tanınan kişilerden biri olduğunu kaydetti. Özcan, "Örneğin Hocabey, Dünya Sağlık Örgütü'nün 1945 yılında New York'taki kuruluş belgelerini imzalayan ve günümüze kadar yaşayan son kişidir." dedi.

Türk yükseköğretimini geliştirmek için yapmak istediklerinin, Doğramacı'nın 70'li yıllarda dünya yükseköğretim sistemini inceleyerek oluşturduğu bilgi birikiminden etkilendiğini belirten Özcan, "Bizler bugün bu bilgi birikimini değerlendiriyoruz, üzerine eklemeler yapmaya ve günümüzle uyumlu hale getirmeye çalışıyoruz." şeklinde konuştu.

Doğramacı'nın, vakıf, eğitim ve sosyal hizmetler alanlarında bıraktığı mirasının yaşatılması gerektiğini söyleyen Özcan, "Onun ülkemize yaptığı hizmetleri, ismini yaşatarak ve hayallerini gerçekleştirerek devam ettirmeliyiz. Hocabey'in hatırasını yaşatmak amacıyla adına yarışmalar düzenlemek, ödüller vermek, belgeseller çekmek ve kuruluşuna öncülük ettiği nadide kurumları geliştirmek görevlerimiz arasında olmalıdır. YÖK bu konuda üzerine düşeni yapacaktır." dedi.

Özcan, konuşmasını, Doğramacı'ya Allah'tan rahmet dileyerek sonlandırdı. Doğramacı'nın cenazası, Kocatepe Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

cihan

 



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,571 µs