En Sıcak Konular

Anayasa değişikliğinin ilk adımı bu hafta TBMM'de

28 Şubat 2010 11:34 tsi
Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulma süresini 120 günden 60 güne indiren, yurt dışındaki vatandaşların halkoylamasından 20 gün önce oy kullanmaya başlamasını öngören teklif bu hafta Meclis'te görüşülecek.

Meclisin bu hafta önemli gündem konularını, referandum süresinin kısaltılması ile sebze ve meyve ticaretinin yeniden düzenlenmesi oluşturacak.   

TBMM Genel Kurulu, haftaya denetimle başlayacak. Genel Kurulda, 2 Mart Salı günü, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bir saat süreyle milletvekillerinin soru önergelerini yanıtlayacak. Daha sonra görüşmeleri yarım kalan Türkiye ile Sırbistan arasında serbest ticaret anlaşmasının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair yasa tasarısına devam edilecek.

Tasarının kabul edilmesinin ardından AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi görüşülecek. Teklif, Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulma süresini 120 günden 60 güne indirirken, yurt dışındaki vatandaşların halkoylamasından 20 gün önce oy kullanmaya başlamasını öngörüyor.   

Türkiye, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan ve Romanya arasında Nabucco Projesi hakkında imzalanan uluslararası anlaşmanın onaylanmasını öngören yasa tasarısı da bu hafta Genel Kurulda ele alınacak. Projeyle, Türkiye'nin doğu ve güney sınırlarından temin edilecek doğalgazın sırasıyla Türkiye, Bulgaristan, Romanya ve Macaristan üzerinden Avusturya'nın Baumgarten kentine ulaştırılması hedefleniyor.

Proje hakkındaki anlaşma ise doğalgaz boru hattı kapasitesinin kullanım esasları, doğal gazın serbest geçişinin güvence altına alınması, vergilendirme, oluşturulacak Nabucco Komitesinin yetkileri ve olası anlaşmazlıkların çözüm yöntemleri hakkında düzenlemeleri içeriyor.

Bu hafta görüşülmesi beklenen önemli bir düzenleme de sebze ve meyve ticaretine ilişkin yasa tasarısı olacak. Sebze ve meyve ticareti ile arz ve talep derinliği bulunan diğer malların ticaretini yeniden düzenleyen kanun tasarısı, satış bedeli üzerinden alınacak komisyon oranının yüzde 8'i geçmemesini öngörüyor.

Malların kap ve ambalajlarında, bilgileri içeren künyelerinin yer almasını içeren tasarıya göre, semt pazarında bulunan toplam satış yeri sayısının en az yüzde 20'si üreticilere ayrılacak. Ayrıca tasarıyla, toptancı halinde satılan mallardan yüzde 1, toptancı hali dışında satılan mallardan ise yüzde 2 oranında hal rüsumu alınacak.

Genel Kurul; 2 Mart Salı günü 15.00-20.00, 3 Mart Çarşamba ve 4 Mart Perşembe günleri ise 13.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.


KOMİSYONLAR


TBMM'deki ihtisas komisyonları, gündemlerindeki konuları görüşmek üzere toplanacak.

Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu, 2 Mart Salı günü, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak'ın Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununda değişiklik yapılmasını öngören yasa teklifini ele alacak. Teklif, Kurumca gerekli görülen hallerde yurt binası ve tesislerinin düzenlenecek protokol esasları çerçevesinde TOKİ'ye veya inşaat işleri konusunda görevli ve yetkili kamu tüzel kişiliğine sahip diğer kurum ve kuruluşlara doğrudan yaptırılabilmesini öngörüyor.


Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu, 3 Mart Çarşamba günü, Yükseköğretim Kurumları Teşkilat Kanununda değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşecek. Tasarı,  İstanbul'da 'Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi', 'İstanbul Ön Asya Üniversitesi', 'Süleyman Şah Üniversitesi' ve Samsun'da 'Canik Başarı Üniversitesi' adıyla dört vakıf üniversitesi kurulmasını içeriyor.

Plan ve Bütçe Komisyonu, 4 Mart Perşembe günü, kamu hastane birlikleri pilot uygulaması hakkında yasa tasarısını görüşecek.


ARAŞTIRMA KOMİSYONLARI

Madencilik sektöründeki sorunların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, 3 Mart Çarşamba günü, Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı İsmail Aslan ile Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Başkanlığı temsilcilerini dinleyecek.

BBP Genel Başkanı ve Sivas Milletvekili Muhsin Yazıcıoğlu ve 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazası ve kurtarma çalışmalarıyla ilgili olarak yeniden oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu, 4 Mart Perşembe günü yapacağı ilk toplantıda, çalışma programını ve Komisyona davet edilecek kurum ve kişileri belirleyecek.

aa

 




Bu haber 627 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,693 µs