En Sıcak Konular

Barajlar doldu elektrik zammmı rafa kalktı

28 Şubat 2010 09:07 tsi
Bu yılki yağışlarla barajlarda su seviyesinin rekor kırmasıyla hidrolik santrallerde üretim iki katına çıktı. Elektrik üretimi ucuzlayınca zam yapılması ihtimali de ortadan kalktı.. TEİAŞ'ın verileri şöyle:

Ağır kış şartları vatandaşa zorlu günler yaşatırken, yağış bereketi herkesin yüzünü güldürdü. Elektrik üreten barajlardaki su miktarı geçen yıla nazaran 2 katına çıktı.

Türkiye'nin en büyük barajlarından Atatürk, Keban ve Karakaya'da neredeyse kapaklar açılma noktasına geldi. Enerji Bakanlığı, su bolluğunun yaşanması üzerine kömür ve doğalgazla elektrik üretimini azalttı.

Elektrik üretiminde geçen yıl ortalama yüzde 18 olan hidroelektrik payı Ocak ve Şubat'ta yüzde 30'u geçti. Bu durum en çok elektrikteki fiyatları etkiledi. Elektrikte borsa kabul edilen Dengeleme Uzlaştırma Sistemi'nde geçen yıl 20-30 kuruş arası olan elektrik fiyatları dün en fazla 16 kuruşa çıkarken, talebin düşük olduğu gece saatlerinde fiyat 4 kuruşa kadar düştü. Türkiye'de elektrik; doğalgaz ve kömür santralleri, barajlar, rüzgar enerjisi gibi çeşitli kaynaklardan üretiliyor.

Bu kaynaklar arasında en düşük maliyetli üretim, barajlardan sağlanıyor. Hidroelektrik santrallerde üretilen elektrik özellikle doğalgazdan üretilen elektriğe nazaran yüzde 30'luk fiyat avantajı sağlıyor.

Tüketim artıyor

TEİAŞ verilerine göre, elektrik tüketimi tekrar artıyor. Krizden çıkışın göstergesi olarak değerlendirilen elektrik tüketimi endeksi, Aralık 2009'da eksiden artıya geçerek yüzde 11.1'lik artış gösterdi. Artış, Ocak ayında yüzde 2.9 oldu.

Takvim

 


 



Bu haber 613 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,969 µs