En Sıcak Konular

'Yargı reformu herkesin arzusu'

21 Şubat 2010 21:19 tsi
'Yargı reformu herkesin arzusu' Erdoğan, "Kimi kurumlar, yetkilerini aşarak, geçmişte yaptıkları gibi hukukun bağımsızlığını ve tarafsızlığını zedeleyecek girişimler içine giriyorlar. Siyaseti çok seviyorsanız, hodri meydan. Çıkın meydana!"

Hükümet yetkililerinin, samimiyetle yüksek yargıyla ilgili bir çalışma içerisinde olduğunu ifade eden Erdoğan, "Arkadaşlarım, bu çalışma neticesinde diğer siyasi partileri ziyaret ederek görüşmelerini tamamlayacaklar. Bu konuda muhalefetten bir adım gelirse, biz de süratle adım atmanın gayreti içerisinde olacağız." dedi.

Resmi bir ziyaret için birçok bakan ile birlikte İspanya'ya giden Başbakan Erdoğan, Atatürk Havalimanı Devlet Konuk Evi'nde bir basın toplantısı yaptı. Ziyareti hakkında açıklamasını tamamlayan Erdoğan, gündemle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

'Önümüzdeki günlerde gündeme gelmesi beklenen anayasa değişikliğinde yüksek yargı organları ile ilgili yeni bir düzenleme var mı?' şeklindeki soruya Erdoğan, "Yargı reformu şu anda Türkiye'deki hemen hemen herkesin, gerek siyasi partiler noktasında, gerek STK'lar noktasında her kişinin beklentisi, arzusudur" diye cevap verdi. Düzenleme ile ilgili çok istekli olduklarını vurgulayan Erdoğan, "İstiyoruz ki tüm siyasi partilerle bir araya gelelim. Bir anayasa noktasında, yargı reformu noktasında bir uzlaşı komisyonu oluşturalım." diye konuştu.

Yargı reformu konusunda oluşacak uzlaşı komisyonunun toplanmasının zor olduğunu ima eden Erdoğan, "Bundan önce gördük ki maalesef buna olumlu cevap alamadığımız gibi, parlamentoda Meclis'in sadece iç tüzük çalışmasına bile ana muhalefet partisi zorla bir temsilci göndermiş ve burada da sağlıklı bir netice alınamamıştı. Anamuhalefet, anayasa değişikliği konusunda temsilci bile yollamayacağını söylemişti. Diğer muhalefet partisi MHP de aynı şeyi söylüyor. Veya en iyi şekliyle iktidar partisi hazırlasın. Önümüze koysun. Bakalım. Ama en erken, 'seçimden önce bunu konuşabiliriz' diyorlar. Türkiye'nin şartları buna elverir durumda değil. Şu anda arkadaşlarım samimiyetle bir çalışmanın içerisindeler. Ve bu çalışma neticesinde de diğer siyasi partileri ziyaret ederek, görüşmelerini yapacaklar. Muhalefet, bu konuda 'bir adım atalım' derse biz süratle adım atmanın gayreti içerisinde olacağız. Referanduma gidebilecek şekilde adımı atmaya çalışıyoruz. Fevkalade bir durum olmaması halinde bu adımı atmaya kararlıyız. Arkadaşlarımız çalışmalarını yapıyorlar ve bu çalışmalardan sonra bunu Meclis gündemine getirmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

ÇIKIN MEYDANA

Türkiye'de gizli senaryoların, çete ve mafya örgütlenmelerinin açığa çıkmasından rahatsızlık duyanların olduğunu ifade eden Erdoğan, "Kimi kurumlar, yetkilerini aşarak, geçmişte yaptıkları gibi hukukun bağımsızlığını ve tarafsızlığını zedeleyecek girişimler içine giriyorlar. Siyasi söylemler ile ortaya çıkıyorlar. Eğer siyaseti çok seviyorsanız, hodri meydan. Çıkın meydana, niye çekiniyorsunuz?" ifadelerini kullandı.

Gezi öncesi AK Parti Rize İl Başkanlığı tarafından Şişli Point Barboros Otel'de, Rizeliler'in katıldığı akşam yemeği programı düzenlendi. Yemeğe Başbakan Erdoğan eşi Emine Erdoğan ile katıldı.

Programda konuşan Başbakan Erdoğan, son günlerde yaşanan yargı krizine atıfta bulunarak, bazı kurumların hukukun tarafsızlığını ve bağımsızlığını zedeleyecek girişimlerde bulunduğuna dikkat çekti. Türkiye'nin ilerlemesinden rahatsızlık duyanlar olduğunu belirten Başbakan, "Türkiye'nin ilerleyişini durdurmak için her türlü senaryoyu uygulama gayesi içindeler. Üzülerek ifade ediyorum, bu ülkede milletin oyu ile milletin iradesi ile TBMM'ye gelmiş siyasi partiler de bu senaryolara, bu tahriklere omuz veriyor. Kurumlar arasında bir çatışma oluşturmak, kurumları yandaş, candaş ve yoldaş diyerek bölmeye, uyumu bozmaya yönelik son derece sorumsuz açıklamalar yapılıyor. Kimi kurumlar yetkilerini aşarak, geçmişte yaptıkları gibi, hukukun bağımsızlığını ve tarafsızlığını zedeleyecek girişimler içine giriyorlar. Siyasi söylemler ile ortaya çıkıyorlar. Eğer siyaseti çok seviyorsanız, hodri meydan çıkın meydana, niye çekiniyorsunuz? Bu konuda bir yasak yok." diye konuştu.

"KARANLIK MESELELERİN ORTAYA ÇIKMASINDAN RAHATSIZ OLUYORLAR"

Türkiye'de, karanlık meselelerin ortaya çıkmasından rahatsız olanlar olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, "Türkiye'de karanlık meselelerin, gizli kapaklı işlerin, çete ve mafya örgütlenmelerinin ortaya çıkmasından rahatsız oluyorlar. Süreci engellemek için her türlü yolu kendilerine maalesef mübah görüyorlar." ifadelerini kullandı.

"BAŞBAKAN OLARAK YÜREĞİMİ SIZLATAN SORUNLAR VAR"

Türkiye'de kendi dönemlerinde işlenen cinayetlerin faillerini bulduklarını hatırlatan Başbakan Erdoğan, Başbakan olarak yüreğini sızlatan sorunu şöyle açıkladı: "Bir Başbakan olarak benim yüreğimi sızlatan, benim vicdanımı inciten son derece yürek yakıcı bir sorun var ortada. Bu ülkede babası öldürülen, babası suikasta kurban giden çocuklar bir araya geliyor ve bir platform oluşturuyorlar. Babasız büyümüş çocuklar, 'babamızın katillerini bulun, tetikçilerin ardındaki kirli ilişkileri ortaya çıkarın' diye feryat ediyorlar. Türkiye, bu yakıcı sorunlardan bir sorun olmanın ötesinde bu ağır ayıptan bir an önce kurtulmalıdır. Bizim dönemimizde meydana gelen çirkin saldırıların faillerini bulduk. Olayların ardındaki kirli ilişkileri açığa çıkarmak için tam bir kararlılık içinde çalışıyoruz. Bizden önceki dönemlerde işlenmiş, hatta 30 yıl önce işlenmiş cinayetleri dahi aydınlığa kavuşturmak istiyoruz; ama diyorlar ki 'bu 30 yıl geride kaldı, niye kurcalıyorsun?' Bunu sen böyle söylüyorsun; ama evlat böyle söylemiyor. Ben babamın, annemin, amcamın, dayımın geri gelmeyeceğini biliyorum ama faillerinin ortaya çıkmasını istiyorum. Nasıl oldu? Bunu bilmek istiyorum. Bunun öğrenilmesi, ortaya çıkarılması, bu ülkeye kaybettirmez, aksine kazandırır. Türkiye, bizim dönemimizde bunun adımlarını attı. Bu ayıbı ortadan kaldırmaya, vicdanları bir nebze olsun rahatlatmaya dönük mücadelenin içine girdik. Bu konuları aydınlatması beklenen, açığa kavuşturması beklenenler, tam tersine süreci engellemenin mücadelesi içine giriyorlar. Bu tutarsızlığı milletimin ferasetine havale ediyorum. Milletim bu yaşananları görüyor, çok yakından izliyor. Eminim ki gereken zamanda, gereken cevabı en güzel şekilde verecektir."

cha



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,135 µs