En Sıcak Konular

İran cevap bekliyor!

21 Şubat 2010 18:25 tsi
İran, "5 artı 1 ülkeleriyle son önerileri konusunda müzakereye hazır olduğunu ve karşı tarafın cevabının beklendiğini" bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mihmanperest, Tahran'daki araştırma reaktörüne yakıt temini konusundaki önerilerinin masada olduğunu belirterek, "Önerilerimiz konusunda 5 artı 1 ülkeleriyle müzakerelere devam etmeye hazırız. Karşı tarafın cevabını bekliyoruz. Yakıtı doğrudan satın almak ya da uranyumu takas etmek istiyoruz" dedi.

Bazı ülkelerin siyasi baskılarla İran'ı haklarından mahrum etmeye çalıştığını öne süren Mihmanperest, "Yurt içinde uranyumu yüzde 20 zenginleştirmemiz, önerilerimizle çelişmiyor" diye konuştu.

"Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), ihtiyaçlarımızı karşılamakla yükümlü" diyen Mihmanperest, nükleer enerji faaliyetlerinin resmen tanınması çağrısında bulundu.

Nükleer enerji faaliyetlerinin "şeffaf ve barışçıl" olduğunu yineleyen Mihmanperest, şunları söyledi:

"Barışçıl nükleer enerji faaliyetlerimizi endişe verici bulan ve eleştiren ülkelerin bizzat kendileri nükleer silahlara sahipler. Hatta bu ülkelerin bazıları nükleer silahları günahsız insanlara karşı kullandılar. Bu ülkeler, kendi hedeflerine ulaşmak için diğer milletleri nükleer silahlarla tehdit ediyor."

İranlı sözcü, "UAEK, nükleer silahların yok edilmesi konusunu ciddi olarak ele almalı. Bu silahlar insanlık için en ciddi tehdittir. UAEK, bu konuyu öncelikli olarak takip etmeli ki, dünya nükleer ve kitle imha silahlarından arındırılmış olsun" ifadelerini kullandı.

UAEK'nın son raporunda İran'ı daha fazla işbirliğine çağırmasını değerlendiren Mihmanperest, "İran, UAEK ile en çok işbirliği yapan ülkedir. UAEK müfettişleri en çok İran'da denetlemelerde bulunuyor. UAEK kameraları 24 saat nükleer enerji faaliyetlerimizi kontrol ediyor. Bu saate kadar da nükleer enerji faaliyetlerimizin barışçıl hedeflerden saptığına dair ne bir belge sunuldu ne de rapor hazırlandı" diye konuştu.

Mihmanperest, nükleer enerji faaliyetlerinin bundan sonra da UAEK ile işbirliği ve müfettişlerin gözetiminde süreceğini kaydetti.

Nükleer güç sahibi ülkeler ve İran arasında uranyum takasına ilişkin görüş ayrılıklarının giderilememesi üzerine Tahran yönetimi, UAEK'ya mektup göndererek zenginleştirme işlemini kendisinin yapacağını ilan etmişti.

İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı Ali Ekber Salihi'nin, "UAEK bilgisi dahilinde uranyum zenginleştirme işlemini 9 Şubatta başlattıklarını" açıklamasından iki gün sonra Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, "Yüzde 20 zenginleştirilmiş ilk parti uranyumu ürettiklerini" duyurmuştu.

Salihi, 12 Şubattaki açıklamasında da "Yüzde 20 zenginleştirilecek uranyumu birkaç ay içinde yakıta dönüştürebilecek seviyeye geleceklerini" bildirmişti.

İran'ın uranyumu yerli imkanlarla yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasının ardından harekete geçen ABD, Tahran'a karşı yeni yaptırım kararları alınması için müttefik yönetimlerle görüşmelerini sürdürüyor.

BM Güvenlik Konseyi'nde, İran aleyhinde üç yaptırım kararı alınmasına rağmen Tahran yönetimi, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması (NPT) çerçevesinde ve UAEK denetiminde nükleer enerji faaliyetlerini sürdüreceğini belirtiyor.

AA



Bu haber 742 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,813 µs