En Sıcak Konular

Siyasiler çözemezse şiddet egemen olur

21 Şubat 2010 15:19 tsi
Siyasiler çözemezse şiddet egemen olur

Demokratik açılım sürecinde Türkiye'nin resmi kurumlarının tecrübelerine başvurduğu İRA-Britanya müzakere sürecinin mimarı Lord John Alderdice, sorunların çözümünde sabır, diyalog ve hoşgörüyü önerdi.

Çok acele edilmesinin geri götürebileceğine dikkat çeken Alderdice, savaş, şiddet ve çatışmanın felaket olduğunu vurguladı.

Alderdice, sorunları siyasetin çözememesi halinde şiddetin egemen olacağına işaret etti.

Genç Siviller'in Ankara'da konuğu olan Lord John Alderdice, Türkiye'nin Kürt sorununun çözümüne yönelik başlattığı demokratik açılımla ilgili İRA-Britanya müzakere sürecini anlattı.

Sorunun çözümünün 30 veya 40 yıl değil yüzlerce tarih sürdüğünü dile getiren Alderdice, tavsiye vermek veya Türkiye'nin sorunlarını nasıl çözeceğini anlatmak için burada bulunmadığını belirtti.

Dışardan gelen oyuncuların sorunun çözümünde kendi oyunlarını kullanmaması gerektiğinin altını çizen Alderdice, Türkiye'nin büyük ve önemli bir ülke olduğuna dikkat çekerek, İrlanda'nın öyle olmadığını kaydetti.

Bir çok insanın burda yapılanlara müdahale etmek isteyeceğini vurgulayan Alderdice, o zaman bütün tarafların aynı odada dahi bulunmak istemediklerini hatırlattı.

İlk başta keşfetmeyi öğrendiklerini anlatan Alderdice, fiziksel güç kullanmanın ve askeri müdahalenin çözüm olmadığını keşfettiklerini söyledi.

Zorluklar yaşanılan dönemde Britinayalı generallerin 'biz işimizi yapacağız' dediklerini aktaran Alderdice, asker ve siyasilerin kendilerini yenemediğini kaydetti.

Gençleri öldürmeye göndermemek için başka yolları aradıklarını anlatan Alderdice, "Diyalogla olur. Ya güç ya konuşma, başka yolu yok. Hemen olmuyor, kolay olmuyor. Bu sonuca vardıktan sonra bile uzun yıllar konuşma süreci devam etti. Bazıları odada bulunmadı ama süreçten tamamen ayrılmadı. Ne olursa olsun sonuçta bir konuşma yolu bulduk. Diyalogtan çok önemli bir şey var; insanların geçmişlerini dinlemek. Geçmişimiz çok önemli. Çünkü olmasından korktuğum şey geçmişte başıma gelen şey. Şu çok önemli, diyaloğa girmek ihanet değil. Her bir taraf korkuyordu, hem de çok. Müzakere sürecinde olup istediklerini alamazlarsa ihanet olur diye korkuyorlardı. Yani ya geçmişe ya da tabanlarından korkuyorlardı. En altta olanlar üste çıkmak istiyordu, üstekilerde alta geçmek istemiyordu, bu yüzden korkuyorlardı. Biz şunu dedik, herkes kendi yerinde rahat etmeli. Bu, herkes, her istediğini elde edecek anlamına gelmiyor." diye konuştu.

İdeal olmayan şeylerin geride bırakılmasının bilinmesi gerektiğine dikkat çeken Alderdice, bazen diyalogda hiç bir çözüm olamayacak duruma bile geldiklerini söyledi.

Bölünmenin bireyler arasında değil halklar arasında olduğuna dikkat çeken Alderdice, problem değil ilişkiler hakkında konuştuklarını ifade etti.

Sorunun çözümünün beklediklerinden bazen uzun sürdüğünü aktaran Alderdice, ama kısa vadede yapılması gerekenlerin olduğunu belirtti.

Öncelikle insanların bir araya gelmesi, konuşması, saygı duyması gerektiğini anlatan Alderdice, saygı ile dinlenmesi gerektiğini kaydetti.

Savaşın olduğu bir yere kolay kolay yatırımın olmayacağını vurgulayan Alderdice, herkesten yatırım için yardım istediklerini belirtti.

Öncelikle sorunun sizin için ne kadar önemli olduğunun bilinmesi gerektiğinin altını çizen Alderdice, "Sizin için istediğiniz istikrar ve istikrar için ödemeniz gereken bedel ve bu herkes için olmalı. Herkes saygı duyulduğunu hissetmeli. Çocukları için mümkün olan, herkesin çocukları için mümkün olmalı. Değişimden herkes korkar, çünkü artık olduğunuz kişi değilsiniz. Hatırlıyorum İRA ateşkes yapmıştı ve birlikçi partinin lideri ateşkes için en korktuğum şey dedi. Yani tam tersini söylemesi gerek, artık korkmuyorum, ölmeyeceğim diyeceğini bekliyordum ama tam tersini söyledi. Bütün silahları ortadan kaldırmayı düşündük. İRA'nın silahlarını kullanımdan çıkarmalarını istedik, vermelerini değil. Çünkü vermeyeceklerdi ama bu talep için 3 yıl konuştuk. Bu önemli bir konuydu ve çözülmesi gerekiyordu. Yavaş yavaş olmalıydı yani sabırlı olmalıydık." şeklinde konuştu.

Sorunun çözümünde çok acele edilmesinin geriye götüreceğini anlatan Alderdice, yavaş yavaş gidilmesi gerektiğinin üzerinde durdu.

Diyalogla farklılıklarla ilişki kurulduğunu açıklayan Alderdice, siyasetin başarısız olması halinde şiddetin egemen olacağını vurguladı.

Savaş, şiddet ve çatışmanın felaket olduğuna işaret eden Alderdice, şunları söyledi: "Siyaset nasıl anlaşacağımız demek değil, silahsız nasıl anlaşacağımız, birbirimizi öldürmeden nasıl anlaşacağımız demektir. Ben Meclis Başkanıyken duvarlara iki taraftan ölenlerin, parlamenterlerin isimlerini kazıdık. Bunlar bizim arkadaşlarımız ve dedik ki siyasette başarısız olursak bu da bizim başımıza gelecek. Şimdi bütün problemlerimizi çözmedik ama başkaları için iyi olanak yarattık."

cha



Bu haber 816 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,000 µs