En Sıcak Konular

UEFA'nın isteği TCDD'yi harekete geçirdi

21 Şubat 2010 14:16 tsi
Türkiye'nin 2016 Avrupa Şampiyonası'na ev sahipliği yapma girişimi hızlı tren hatlarındaki mesaiyi arttırdı. UEFA'nın hızlı tren olan şehirlerde maçların oynanması isteği TCDD'yi harekete geçirdi.

TCDD, yapımı devam eden Ankara-Konya, Ankara-İstanbul ve Ankara-Bursa hatlarının erken tamamlamak için düğmeye bastı. Hedef doğrultusunda Ankara-Konya arası hızlı tren seferleri bu yıl sonunda başlayacak.

Ankara-Eskişehir arası hızlı tren seferleri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 13 Mart 2009 tarihinde başladı. Geçen bir yıllık süreyi Gaziantep-Adana arasında seyreden özel trende anlatan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye'de hızlı treni vatandaşın çok sevdiğini söyledi. Doluluk oranının beklentilerin üzerinde olduğunu kaydeden Karaman, "Şu ana kadar 1 milyon yolcu taşıdık. Asıl önemli olan Eskişehirli hızlı tren olduğu için Ankara'ya gideceği zaman hiçbir şekilde başka bir vasıta düşünmüyor. YHT'ye binmek istiyor. Yolcu memnuniyetin yüzde 88 seviyesine ulaştı." dedi. İki şehir arasındaki öğrencilerin geliş gidişlerinin de kolaylaştığını kaydeden Karaman, 10 bin öğrencinin ailesiyle daha sık görüşme imkanına kavuştuğunu belirtti.

Hızlı trenin Türkiye'de çok şeyi değiştireceğini ifade eden Karaman, diğer YHT hatları hakkında da bilgi verdi. Türkiye'nin 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası'na ev sahipliği yapmak için müracaat ettiğini aktaran Karaman, "Orada alınan karar hızlı tren olan şehirlerde maçların yapılması. Ankara, İstanbul, Eskişehir, Konya ve Bursa yapılması planlanıyor. Belki de Sivas. O zamana kadar bu şehirleri hızlı tren çalışmalarını bitireceğiz. Bu dünyanın dikkatini çekmesi açısından önemli bir konu." diye konuştu.

KONYA HIZLI TREN HATTI BU YIL SONUNDA AÇILIYOR

Hızlı trenin Eskişehir Ankara arasında daha hızlı çalışması için 2010 yılında Sincan-Esenkent'i açacaklarını vurgulayan Karaman, bu hatta trenlerin saat başı çalışacağını aktardı. Yolculukların artacağını ifade eden Karaman, 2,5 milyon yolcuyu YHT ile taşıyacaklarının altını çizdi. "Bu yıl sonunda Konya'yı aşacağız. Ankara-Konya, Eskişehir-Konya açılacak. Konya'da raylar döşeniyor testler başlayacak." diyen Karaman, Ankara-Konya arası seyahat süresinin 1 saat 15 dakikaya düşeceğini belirtti. YHT'nin karlılığı konusunda da değerlendirmelerde bulunan Karaman, "Şu anda başa baş. Ankara-Eskişehir'de sefer konusunda istediğimiz kapasiteye ulaşamadık ama seneye kara geçeceğiz. 1 ay indirimli alıştırma yolculukları yaptık. Karlılıktan çok ucuz taşımacılığa önem veriyoruz. Çünkü iki şehirde öğrenci şehri." dedi.

ANKARA İSTANBUL ARASINI BİTİRMEK İLK HEDEFİMİZ

Demiryolları olarak ilk bitirilmesini istedikleri hattın Ankara-İstanbul olduğunu kaydeden Karaman, "25 milyon nüfusu bu bölgede yaşıyor. Burada günlük 72 bin yolcu var. Bunun 50 bini tren yolcusu olacak. Bu dünya ortalamalarına göre çok iyi bir rakam." diye konuştu. İstanbul hızlı tren çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Karaman, aynı anda 20 tünelde ve 20 viyadükte çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Hattın 2012 sonunda bitirilmesinin hedeflendiğini aktaran Genel Müdür, hızlı trenle Marmaray'ı aynı anda bitirilmesi gerektiğini ancak o zaman İstanbul'a hızlı trenle gidilebileceğini vurguladı.
 
cihan



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,767 µs