En Sıcak Konular

Topkapı Sarayı'nın çevresi temizlenecek

21 Şubat 2010 13:54 tsi
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı'nın atölye, depo ve teşhir alanı olarak kullanabileceği mekanlara ihtiyacı olduğunu belirterek, "Eklentiler ve çirkin yapıları kaldırarak bunu sağlayacağız" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir süre önce boşaltılan Matbaa Meslek Lisesi'nin çevresindeki yapılar yıkıldı. Yıkıma katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Topkapı Sarayı gibi özel bir mekanı aslına uygun hale getirmek için uzunca süredir uğraş verdiklerini vurguladı. Topkapı Sarayı'nın, İstanbul'un bin yıllarca merkezi olmuş, çok özel yerlerden birisi olduğunu kaydeden Günay, "Ne yazık ki imparatorluk mensupları 20. yüzyılın başında buradan Dolmabahçe, Yıldız'a kayınca burada bir ihmal yaşanmış. Sur-u Sultani dediğimiz Ahırkapı'dan Gülhane'ye sarayın çevresindeki alana eklentiler yapılmış. İçeriden çeşitli işgaller gerçekleşmiş. Çeşitli kamu kurumları kendilerine göre haklı gerekçelerle yerleşmişler. Hastaneler, depolar, okullar yerleşmiş ve işgaller yaşanmış" şeklinde konuştu.

Günay, Topkapı Sarayı'ndaki fiziki iyileştirmelerin 2,5 yıldır sürdürüldüğünü söyledi. Çalışmalara ilk olarak Kültür Bakanlığı'nın işgal ettiği yerlerden başladıklarını kaydeden Bakan Ertuğrul Günay, "Eklentileri ve gecekonduya benzeyen yapıları kaldırdık. Çok şık bir İstanbul lokantası çıktı ortaya. Gülhane çevresinde büyükşehirle birlikte yaptığımız çalışmalar oldu. Gülhane Parkı'nda tarihi Telgrafhane'nin etrafındaki yapıları 2 yıl önce dozerle yıktık. Sağlık Bakanlığı'nın elindeki kurumlar

boşaltıldı. Zührevi Hastalıklar Hastanesi'ni teslim ettiler. Yakın bir gelecekte burayı kültür turizminin hizmetine sunmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Tarihi dokuyla bağdaşmayan tüm yapıların sahibi ve sorumlusu olan kurumlara ayrımsız ve istisnasız yazılar yazdıklarının altını çizen Bakan Günay, tarihi mekana uygun düzenlemeler yapılmasını istediklerini söyledi. Günay, Topkapı Sarayı'nın çevresindeki çay bahçeleri ve lokantalara, 'yapılarınızı ya bu dokuya uygun hale getirin ya da bu kullanımı terk edin' diye yazılar gönderdiklerini ifade ederek, sarayı dünyanın en övünülecek mekanlarından birisi haline getirmek için uğraştıklarını vurguladı.

"Tarihimize nasıl sahip çıktığımızı herkese gösterelim" diyen Bakan Günay, "Bütün kurumların bizimle işbirliği yapması gerekiyor. Bazı yanlış anlamalar ve alınganlıklar olduğunu gördüm. Altını çizerek söylemek istiyorum. Hiçbir kurumu çıkartıp başkasını kollamak ve tutmak gibi bir niyetimiz yok" diye konuştu.

Bakan Günay, Matbaa Meslek Lisesi'ni laboratuar, depo ve idari ünitelerin kullanabileceği bir mekan haline getireceklerini de ifade ederek, şunları söyledi:

"Sarayın içinde çok önemli koleksiyonlar var. Çiniler, kaftanlar, silahlar. Bunları sergileyebilecek ve depolayabilecek mekanlara ihtiyaç var. Bu bina korunup arkadaki matbaa binası gibi giydirme yapacağız."

Topkapı Sarayı Müze Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı ise sarayın alt kısımlarının depo olarak kullanıldığını ve aşırı bir yüklenme olduğunu ifade ederek, atölyelere acil ihtiyaçları olduğunu vurguladı.

yenişafak



Bu haber 665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,563 µs