En Sıcak Konular

Putin devrim değil, değişim istedi

21 Şubat 2010 10:17 tsi
Putin devrim değil, değişim istedi Rusya Başbakanı Vladimir Putin değişen dünya şartlarına göre siyasi yapıların da kendisini yenilemesi gerektiğini söyledi.

Rusya başbakanı bu sürecin büyük çaplı değişimlerin bir anda gerçekleştiği 'devrim' niteliğinde değil de, aşamalı olarak gerçekleşmesini daha doğru bulduğunu ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Putin'le birlikte onlarca siyaset adamının yetişmesinde büyük katkısı bulunan St. Petersburg şehrinin ilk belediye başkanı Anatoli Sobçak'ın ölümünün 10. yıl dönümü geniş katılımlı törenlerle anıldı. Putin değerlendirmesinde, "Dünya değişiyor. Biz de değişiyoruz. Ancak bu değişim devrim niteliğinde değil, aşamalı olmalıdır. Bunun şimdi ve gelecekte Rusya'da yerleştiğine inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Anatoli Sobçak'ın eşi Lyudmila Narusova ve kızı Ksenina ile birlite Sobçak'ın kabrini ziyaret ederek kırmızı gül bırakan Putin, Sobçak'ın anısına kurulan 'Demokrasi Müzesi'ni de gezdi. Burada basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Putin, "Devlet işlerinde, demokrasi sıradan insanların ülke yönetiminde etkili hale gelebilmesinin bir aracı ve sivil toplum da istikrar ve gelişme arasında bir denge kurabilmişse burada ülke kalkınır. Rusya'da bu denge şimdi kurulmuş durumda. Bu yıkılırsa gerileme ve parçalanma olur." uyarısında bulundu.

Sobçak'ın yeni Rusya'nın kuruluşuna katkısının devasa olduğunu vurgulayan Putin, "Temel dayanağını demokrasiden alıyordu. Kendisi demokrasinin prensiplerini çok doğru ve zeki bir uslüpla anlattı. Yeni Rusya'nın oluşumunda rolu büyüktür." ifadelerini kullandı.

Eski bir KGB ajanı olan Putin'i 1994 yılında St. Petersburg Belediye Başkan Yardımcılığına getirerek Rusya'ya kazandıran Sobçak, 1991-1996 yıllarında St. Petersburg belediye başkanı olarak görev yaptı. Şehrin adını Leningrad'dan St. Petersburg'a çeviren Sobçak, darbe karşıtı duruşu ile de Rusya halkının sevgisini kazandı.

Sobçak, 1991 yılında Sovyet lider Mihail Gorbaçov'u devirmek için ayaklanan darbecilerin yanında yer almamaları için tank birlik komutanlarını ikna etmesi ile biliniyor. 19 Ağustos 1991'de Gorbaçov'a karşı gerçekleştirilen darbe girişimi, Rusya Federasyonu Cumhurbaşkanı Boris Yeltsin'in halkı darbecilere karşı tankın üzerine çıkarak direnişe çağırması ile sonuçsuz kalmıştı.
 
cihan



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,417 µs