'akıl' verdi | " /> 'akıl' verdi | "/>

En Sıcak Konular

Anayasa Mahkemesi'ne 'akıl' verdi

21 Şubat 2010 09:40 tsi
Anayasa Mahkemesi'ne 'akıl' verdi 367 krizinin mucidi eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, yargı reformu taleplerine de karşı çıktı.

Üstü kapalı Anayasa Mahkemesi'ne mesaj gönderen Kanadoğlu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargı reformunu gündeme getirmesinin, siyasi iktidara destek amaçlı olduğunu iddia etti. Kanadoğlu, "Bu girişimin başarıya ulaşmasının olanağı yoktur, çünkü yargı bağımsızlığını ve hukuk devletini yıpratacak her girişim, her anayasa değişikliği Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmeye mahkumdur." dedi. Aydın Barosu'nun düzenlediği toplantıya katılan Kanadoğlu, basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Eski başsavcı, HSYK'ya Meclis'in üye seçmesinin 'hukuk devleti ilkelerine aykırı bir girişim' olacağını ileri sürdü.

Sabih Kanadoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden yaklaşık 4 ay önce 367 krizini çıkarmıştı. Kanadoğlu'na göre, cumhurbaşkanı seçiminin ilk turuna Anayasa'nın 102'nci maddesine göre en az 367 milletvekilinin katılması gerekiyordu. 27 Nisan 2007'deki ilk turun ardından CHP, cumhurbaşkanı seçimi için TBMM'nin 367 milletvekiliyle toplanamadığı ve yoklama yapılmadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs'ta yaptığı açıklamada CHP'nin talebini kabul etti. Ve ilk tur oylamanın yürürlüğünü durdurdu. Nihayet hükümet erken seçim kararı almak zorunda kaldı.

Sabih Kanadoğlu, YÖK'ün üniversiteye girişte katsayı farkını kaldıran kararının da Danıştay'a götürülmesinde önemli rol oynadı. Kanadoğlu'nun tavsiyesini emir telakki eden İstanbul Barosu, YÖK'ün yükseköğretime girişte katsayı puanı uygulamasının kaldırılmasına ilişkin kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açtı. Danıştay 8. Dairesi, YÖK'ün kararının yürütmesini oybirliğiyle durdurdu.

Son olarak, Aydın Barosu'nun düzenlediği bir toplantıda konuşan Kanadoğlu, basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını cevapladı. Cumhurbaşkanı Gül tarafından yargıda reformun gündeme getirilmesinin siyasi iktidara destek niteliğinde olduğunu öne sürdü. Anayasa Mahkemesi'ne de yol gösterdi: "Yargı reformu olarak istedikleri, doğrudan siyasi iktidarın kendilerine bağımlı bir yargı yaratma çabasından doğmaktadır. HSYK'nın oluşumunu siyasi iktidara bağlayan her girişim, yargının bağımsızlığına, hukukun üstünlüğüne ve hukuk devleti ilkelerine aykırı bir girişim niteliğindedir. Siyasi iktidarın böyle bir dönemde amaçlarını gerçekleştirecek bir eyleme girişmesi ve Cumhurbaşkanı tarafından desteklenmesi, talihsiz bir açıklama ve siyasi iktidara verilen ayrı bir destek niteliğindedir."
 
cihan



Bu haber 806 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,554 µs