En Sıcak Konular

Nijer'de darbecileri alkışlarla karşıladılar

19 Şubat 2010 22:03 tsi
Askeri darbenin yapıldığı Nijer'de yüzlerce kişi sevinç gösterisi yaptı. Fransız haber ajansı AFP, görgü tanıklarına dayanarak, Dosso kentinde yüzlerce kişinin sevinç gösterisi yaptığını ve cuntaya destek verdiğini bildirdi.

Kentte, göstericilerin cuntanın darbeden sonra kurduğu Demokrasiyi Yenileme Yüksek Konseyi lehinde ve devrilen Devlet Başkanı Mamadu Tandja aleyhinde sloganlar attığı belirtildi.

Benzer gösterilerin Tahua kentinde de düzenlediği, muhalefetin de özel radyolardan başkent Niamey'deki parlamento binası önünde büyük bir gösteri yapılması çağrısında bulunduğu bildirildi.

-FRANSA VE ABD'NİN TEPKİSİ-

Öte yandan Fransa İşbirliği Bakanı Alain Joyandet, askeri darbenin olduğu Nijer'de önümüzdeki aylarda şeffaf ve özgür seçimlerin yapılmasını umduğunu belirtti.

Joyandet, Fransız "Le Parisien" gazetesinde yarın yayımlanacak açıklamasında, özgür seçimlerin yapılmasına imkan vermek için ilk kez Nijer'de ordunun müdahale ettiğini belirtti.

Emekli asker olan Nijer Devlet Başkanı Mamadu Tandja'nın yaklaşık 10 yıl önce benzer şekilde iktidara geldiğini hatırlatan Joyandet, önümüzdeki aylarda şeffaf seçimlerin yapılmasını umduğunu ifade etti.

ABD de, Nijer'de hızla demokrasiye dönülmesi çağrısında bulundu.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley, ABD'nin şeffaf ve adil seçimlerin düzenlenmesini istediğini, uluslararası ortaklarla sıkı işbirliğinin devam edeceğini ve Nijer'de mümkün olan en kısa sürede demokrasiye dönülmesi için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Nijer'de dün isyancı askerler başkent Niamey'deki başkanlık sarayına bakanlar kurulu toplantısının bitmesinin ardından saldırmış, Devlet Başkanı Mamadou Tandja ile bakanları tutuklamıştı.

Askerler daha sonra devlet televizyonunda anayasanın askıya alındığını ve Nijer'i Demokrasiyi Yenileme Yüksek Konseyi'nin yöneteceğini açıklamıştı.

Darbenin ardından askeri kaynaklar, Binbaşı Adamu Haruna tarafından düzenlenen askeri darbenin başarılı olduğunu söylemişti.

aa



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,668 µs