En Sıcak Konular

Rusya, yabancılardan parmak izi almaya hazırlanıyor

19 Şubat 2010 21:14 tsi
Rusya'da çalışmak isteyen yabancı vatandaşlar için bir taraftan kolaylıklar hazırlanırken, bir taraftan da güvenlik gerekçesi ile daha katı uygulamalar gündeme geliyor. 2012 yılında yürürlüğe girecek yeni kanuna göre, çalışma izni için başvuran tüm yaban

Kanunu teklif eden Rusya Savcılık Komitesi Başkanı Aleksandr Bastrıkin, 2009 yılı içinde ülkede yabancılar tarafından işlenen suç oranlarının yüzde 8 artmasını gerekçe gösterdi.

Parmak izlerinin özel bilgi bankasında depolanacağını anlatan Bastrıkin, "Yabancılar tarafından işlenen suçlar sürekli artıyor. Nedeni kriz etkisinde işlerini kaybetmeleri. Yeni önlemler suç oranını önleyecek." diye konuştu.

Federal Göç Servisi (FMS) verilerine göre, geçtiğimiz yıl Rusya'da çalışma izni olan 11 milyon işçinin çalıştığı tespit edilirken, yasa dışı göçün ortalama 5 milyona ulaştığı ifade edildi.

Bastrıkin göçmenlerin 60 bin suç işlediğini öne sürerken bunlardan 53 binin BDT ülke vatandaşlarından oluştuğu kaydedildi. İşlenen suçların yarısı Moskova'da işlendiği belirtilirken, üçte birinin Moskova bölgesinde meydana geldiğinin altı çizildi.

Sağlık ve Sosyal Bakanlık raporunda ekonomik düşüşün yaşandığı Rusya'da şubat ayının ilk haftasında işsizliğin yüzde 1.8 artarak 2.2 milyona ulaştığı bildirildi.

"HER YABANCI İŞÇİDEN AYLIK BİN RUBLE ALALIM"

Göçmenlerin kontrolünü sağlamak için bir başka yöntem ise Devlet Parlamentosu alt kanadı Duma'dan geldi. Duma, yabancı işçilerin şahıslar için çalışmaları durumunda FMS'ye aylık 1000 ruble ödemeleri teklif edildi. Böylelikle yerel işçi piyasasına yardım edileceği ve göçmen haklarının korunmasına yol açacağı düşünülüyor.

Projenin mimarı Federal Konsey üyesi senatör Vladimir Slutsker teklifini şöyle izah ediyor: "Ekonomi sektörünü daha şeffaf hale gelmesini sağlayacağız. Bu kuralların yerine getirilmesinden sonra federal ve yerel bütçeler yılda birkaç milyar ruble kazanabilir."

Rusya'da inşaat, temizlik ve başka düşük maaşlı pozisyonlarda 4 milyona yakın işçi çalışıyor.

cihan



Bu haber 514 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,670 µs