En Sıcak Konular

'AİHM'nin kriterlerini Türkiye belirledi'

19 Şubat 2010 20:25 tsi
Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Yargıcı Rıza Türmen, ''Türkiye olmazsa AİHM'in parti kapatma kriterleri olmayacaktı'' dedi.

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) ile Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesince düzenlenen, ''Hukuk ve Demokrasi Bağlamında Türkiye'de Siyasi Parti Kapatmaları'' paneli, Hakuk Fakültesinde gerçekleştirildi.

Eski AİHM Yargıcı Rıza Türmen, panelde yaptığı konuşmada, Avrupa'da en fazla siyasi parti kapatan ülkenin Türkiye olduğunu belirterek, şunları söyledi:

''Avrupa'da en fazla parti kapatan ülke Türkiye'dir ama parti kapatan başka ülkeler de var. Mesela Romanya parti kapatmaktan çok parti kaydını yapmayı reddediyor. Yani baştan kabul etmiyor. Türkiye'nin siyasi parti kapatma davaları konusunda oluşan içtihatlarda AİHM'e büyük katkıları olmuştur. Türkiye olmazsa AİHM'in parti kapatma kriterleri olmayacaktı. Ümidim o ki Türkiye artık AİHM içtihadına yeterince katkıda bulunmuştur. Bundan sonra katkıda bulunmaktan vazgeçer tabii ki yapılacak şey Anayasa'yı değiştirip parti kapatmayı daha demokratik şekilde düzenlemektir.''

AİHM'in parti kapatmalarında temel yaklaşımının demokrasiyi korumak, ifade özgürlüğü sınırını ise şiddete başvurmamak olarak belirlediğini vurgulayan Türmen, ''Düşünce özgürlüğünün sınırlandırılmasında AİHM sadece şiddete başvurma kriterini arar. Eğer şiddete başvurulursa düşüncenin sınırlandırılmasını kabul edebilir, tabii kişi haklarına hakaret ve ırkçılık suçlarında da bu geçerli'' diye konuştu.

Türmen, Türkiye'de kapatılan HEP, ÖZDEP, Sosyalist Parti, Türkiye Birleşik Komünist Partisi ve Refah Partisi gibi partilerin kapatma davaları hakkında da bilgi verdi.

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fazıl Hüsnü Erdem ise, 2007 genel seçimleri sonuçlarına göre Diyarbakır'da kullanılan oyların yaklaşık yüzde 85'ini DTP ve AK Parti'nin aldığını ve her iki parti hakkında da kapatma davası açıldığını hatırlatarak, ''İktidar partisi kıl payı kurtulmuş, DTP ise kapatılmıştır. Bu bütün olarak bölge halkının iradesiyle ilgili bir sorun alanı. Bu, iradeyi hiçe saymaya yönelik bir girişim diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

aa

 



Bu haber 759 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,536 µs