En Sıcak Konular

TEKEL işçilerine destek eylemleri

19 Şubat 2010 16:52 tsi
TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek amacıyla Antalya, İzmir, Bursa, Adana, Denizli ve Kırklareli'de bazı sendikalar, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti üyeleri oturma eylemi düzenledi, basın açıklamaları yaptı.

Antalya'da Türk-İş, DİSK ve KESK üyeleri Kışlahan Meydanı'nda toplanarak, “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganı attı. Grup üyeleri, basın açıklaması yapılmasının ardından oturma eylemine başladı.

Grup adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez, “Hükümete bir kez daha sesleniyoruz. Çalışma yaşamını kökünden dinamitleyen kuralsız çalışma sevdanızdan vazgeçin. İşte görüyorsunuz bu ülkenin gerçek sahipleri olan emekçiler güvencesizliğe 'hayır' diyor. Anlamıyorsanız tane tane anlatalım, duymuyorsanız daha yüksek haykıralım” dedi. Gruptakiler, açıklamanın ardından bir süre oturup, slogan attıktan sonra dağıldı.

İZMİR

KESK İzmir Şubeler Platformunca, Konak Meydanı'nındaki Merkez Bankası Bölge Müdürlüğü yanında düzenlenen oturma eylemine, KESK üyeleri ile Türk-İş, DİSK ve Kamu-Sen'e bağlı sendikaların temsilcileri katıldı.

Türk-İş 3. Bölge Temsilci Yardımcısı Tuncay Kireçkaya, TEKEL işçilerinin, sıkıntı içinde olan her kesimin sözcüsü konumunda olduğunu söyledi. Kireçkaya, TEKEL işçilerinin yaptıkları eylemle sadece kendi özlük haklarını savunmadığını, aynı zamanda tüm Türkiye'ye örgütlü olmanın ve emekçilerin birlikte mücadele etmesinin ne kadar önemli olduğunun da dersini verdiklerini söyledi. Bir süre oturma eylemini devam ettiren grup, daha sonra dağıldı.

BURSA

Bursa'daki oturma eyleminde Kamu-Sen İl Temsilcisi Selçuk Türkoğlu, Fomara Meydanı'nda toplanan grup adına yaptığı açıklamada, TEKEL işçilerinin hak arama, ekmek ve emek mücadelesinin hükümetten hala olumlu bir karşılık bulamadığını öne sürerek, bu kapsamda işçilerin mücadelesinin çalışma hayatı ve haklar yönünden bir sembol haline geldiğini iddia etti.

Türkoğlu, hükümetin tavrını protesto etmek amacıyla toplandıklarını belirterek, “Türk-İş, Kamu-Sen, DİSK ve KESK konfederasyonları olarak biz 16 Aralık 2009'dan bu yana TEKEL işçileri ile beraberiz. Oturma eylemimizin akabinde gece otobüslerle yola çıkıp Ankara'da TEKEL işçileriyle mücadeleyi büyüteceğiz. Tüm emeğiyle geçinenleri, özelleştirme vurgunu ve talanına karşı olanları bu mücadeleye destek vermeye devam ediyoruz” dedi.
Grup, oturma eyleminin ardından dağıldı.

ADANA

Diyarbakır ve Hatay'dan çocuklarıyla gelen bir grup TEKEL işçisi, Adana'da Hastaneler Kavşağı'nda, Emek ve Demokrasi Platformu üyeleriyle buluştu. Grup daha sonra İnönü Parkı'na kadar yürüdü.

Bazı sendika temsilcilerinin de katılımıyla parkta arkadaşları adına açıklama yapan TEKEL işçisi Hatice Gürler, 4-C kapsamında farklı kamu kuruluşlarında istihdam edilmelerini kabul etmeyeceklerini söyledi.

Alın teriyle çalışmak ve insanca yaşamak istediklerini belirten Gürler, TEKEL işçisi olarak sadece haklarını almayı amaçladıklarının kaydetti.
Gürler, “Diğer kentlerden yola çıkan işçilerle birlikte 20 Şubatta Ankara'da olacağız. 20 Şubat Cumartesi günü TEKEL direnişinin miladı, ülkemizin kaderi açısından bir dönüm noktası olabilir” dedi. Açıklamadan sonra halay çeken işçiler, ardından sendika temsilcileriyle birlikte oturma eylemi yaptı.

DENİZLİ

Denizli'de Eğitim-Sen Denizli Şubesi'nin düzenlediği eylemde, TEKEL işçilerine destek vermek isteyen bir grup, Delikliçınar Meydanı'nda toplandı.
Aralarında CHP İl Başkanı Zafer Gönenç, Türk-İş İl Temsilcisi Recep Oktay, Eğitim-Sen Şube Başkanı Osman Kandemir'in de aralarında bulunduğu grup sloganlar attı ve basın açıklaması yaptı.

KESK Dönem Sözcüsü Akyol, “Bu ülkenin emekçileri kadrosuz, güvencesiz işlerde ömür tüketmeye direniyor. 4-C'ye, 4-B'ye direniyor. Sözleşmeli-kadrolu, taşeron işçisi-kurum işçisi diye bölünmeye direniyor. Bugün bütün Türkiye TEKEL, bütün Türkiye direniş” diye konuştu.
Konuşmanın ardından meydanda toplanan kalabalık, 20 dakika oturma eylemi yaptıktan sonra dağıldı.
Az sayıda TEKEL işçisinin de katıldığı eyleme, Manisa, Aydın ve İzmir'den gelen bir grup sendika üyesi de destek verdi.
Eylemci grubun, Ankara'da düzenlenecek TEKEL işçilerine destek eylemine katılmak üzere akşam yola çıkacağı bildirildi.

KIRKLARELİ

Kırklareli'nin Lüleburgaz ilçesinde geceyi Kongre Meydanı'nda kurdukları çadırda geçiren Emek Platformu üyelerini bu sabah CHP Lüleburgaz İlçe Başkanı Turabi Kayan ile yönetim kurulu üyeleri ziyaret etti. CHP'liler, çadırda platform üyeleri ile birlikte kahvaltı yaptı.

Petrol-İş Trakya Şube Başkanı Turgut Düşova, Lüleburgaz'da TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla başlattıkları çadır eyleminin bugün akşam sona ereceğini söyledi.

Yarın, Ankara'ya giderek TEKEL işçilerine destek vermeyi sürdüreceklerini ifade eden Düşova, “TEKEL işçileri ile çadırlarda kalacağız. Oradaki temaslarımızı bitirdikten sonra, Lüleburgaz'a döneceğiz. Eğer hükümet, kulaklarını tıkamaya devam ederse, TEKEL işçilerinin sorunlarını çözmezse, yerelde bu tür mücadeleleri artıracağız” dedi.



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,471 µs