En Sıcak Konular

İsrail'in Suriye'de bombaladığı yerde nükleer tesis varmış

19 Şubat 2010 16:24 tsi
İsrail'in Suriye'de bombaladığı yerde nükleer tesis varmış İsrail'in 2007 yılında Suriye'ye düzenlenen hava saldırısında bir nükleer tesisi vurduğu ortaya çıktı. Birleşmiş Milletler'den yapılan bu açıklama, İsrail'in şimdi de İran'ı hedef alıp almayacağı kaygısı yarattı.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), İsrail’in 2007 yılında Türk hava sahasını kullanarak vurduğu Suriye’nin kuzeydoğusundaki El Kibar tesislerinde bulunan uranyum parçacıklarının olası gizli nükleer faaliyetleri işaret ettiğini söyledi.

Birleşmiş Milletler'e bağlı UAEK,  İsrail jetleri tarafından nükleer reaktör inşa edildiği iddiasıyla bombalanan El Kibar tesislerinde bulunan uranyum parçacıkları hakkında yeni bir rapor yayımladı.  

ABD ve İsrail, Kuzey Kore'nin yardımıyla inşa edildiğini iddia ettiği söz konusu tesislerde nükleer silah yapımında kullanılan plütonyum üretildiğini savunuyordu.

Kurum daha önceki raporlarında uranyum parçacıklarının sadece Suriye tarafından beyan edilen envanter dahilinde bulunmadığı için kaygı yarattığını açıklamıştı.

UAEK SURİYE'DEN AÇIKLAMA BEKLİYOR
Ancak UAEK Başkanı Yukiya Amano tarafından hazırlanan bu son raporda, “Bu parçacıklar, tesiste nükleer bağlantılı faaliyetler yürütüldüğü olasılığına işaret ediyor ve imha edilen binanın yapısı hakkındaki soru işaretlerine yenisini ekliyor” ifadesi kullanıldı.

Tesislerin nükleer amaçlı inşa edilmediğini belirten Şam ise uranyumun İsrail tarafından bölgeye atılan bombalardan geldiğini ifade ediyor.

Şam’ın bu savunmasını yeterli bulmayan Amano, raporda, “Suriye bu parçacıkların menşei ve varlığı hakkında henüz tatmin edici bir açıklama getirmedi” dedi.

JETLER TÜRKİYE ÜZERİNDEN UÇMUŞTU
İsrail jetleri Eylül 2007’de nükleer silah üretmekle suçladığı Suriye`nin El Kibar tesislerini bombalamış, dönerken de Hatay`a boş bir füze tankı düşürmüştü.

İsrail uçaklarının Türk hava sahasını kullandığının ortaya çıkması Türkiye'yi de tartışmaların merkezine çekmişti.

"İRAN SAVAŞ BAŞLIĞI ÜRETİYOR OLABİLİR"
Amano hazırladığı bir başka raporda ise İran'ın, başta ABD ve İsrail olmak üzere uluslararası kamuoyundan gelen tepkilere rağmen sürdürdüğü uranyum zenginleştirme çalışmalarına değindi.

Amano UAEK'nın, İran'ın nükleer savaş başlığı üretmeye yönelik faaliyet içinde olabileceği konusunda endişe duyduğunu açıkladı.

Raporda, İran'ın az miktarda uranyumu yüzde 20 zenginleştirdiği de doğrulanırken, bu konuda denetçilerin önceden bilgilendirilmediği belirtildi. Böylece UAEK, ilk kez bir raporunda, Batılı ülkelerin İran'ın nükleer silah üretmeye yönelik faaliyetler içinde olduğu yönündeki endişelerini destekleyen ifadelere yer verdi.



Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,196 µs