En Sıcak Konular

CHP ve MHP sıcak bakmıyor

19 Şubat 2010 15:05 tsi
HSYK'nın Osman Şanal ile birlikte 4 savcının yetkisini alarak sebep olduğu yargı krizi ve ardından yaşananlar tartışılmaya devam ediyor.

AK Parti, HSYK'nın yetki gaspı yaptığını ileri sürüp daha sonra yaşanların ayrıntı olduğunu ifade ederken, gelinen noktada köklü bir yargı reformunun şart olduğunu düşünüyor. Ana muhalefet partisi CHP, iktidarın yargı üzerinde baskı kurduğunu iddia ederken, MHP ise yargıçların hukuk kurullarına uymadığını ifade ediyor.

CHP ve MHP, yaşanan son krize rağmen yargı reformuna sıcak bakmıyor.

AK Parti, CHP ve MHP'li milletvekillerinin HSYK'nın sebep olduğu son yaşananlara ilişkin görüleri şöyle:

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş:

Kanaatimce yargıda reform acilen yapılmalı. Burhan Kuzu'nun önerileri dikkate alınır. Hukuki sürecin nasıl işlediğini bana sormayın. HSYK'nın yaptığını normal karşılayan zihniyet savcının görev başındayken dosyayı İstanbul'a göndermesinde nasıl bir eleştiri yapılabilir? Bir kapatma endişesi var mı ? AK Parti ile millet iradesi ile mücadele edemeyenler, partimizle ilgili söylentiler çıkarılmaktadır. Fısıltı gazetesinden çıkarılıyor. Yasa dışında hiçbir şeyimiz yok."

Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya:

Son olaylarla Türkiye'nin bir yargı reformu ile karşı karşıyla olduğu tartışmasız. Ancak bunun içeriği ne olmalı? Öncelikle mutlaka uzlaşma aranmalı, birikimimizi ortaya koyup küresel standartlara uygun ve gerçekten herkesin kabul edebileceğin adalet seviyesini yükseltebileceği bir reform geliştirilmelidir. Reformun içeriği önemli değil. Önemli olan böyle bir reform ihtiyacının olup olmadığıdır. 61 modeli yeterli bir model değil. AB ülkelerinde yargılama alanında çeşitlilik var. Burada meşruiyetin çeşitliliği, hukuk kalitesini geliştiren bir modeldir. Dünya değişerek dönüyor. Türkiye 'de bu değişimin dışında kalamaz. Buna ayak uyduramayanlar tarihin dışında kalır.

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart:

Dosyanın İstanbul'a gönderilmesi, özel yetkili savcının son saatler bile değerlendirmiş kararla ilgili bu eleştirilerin ne kadar doğru olduğunu gösteren bir gelişmedir. Türkiye'de egemen olan Başbakanlık, İçişleri ve Adalet bakanlıkları odaklı karargah görevini yapmıştır. Burhan Kuzu'nun önerilerini 5-6 yıldır dinliyoruz AKP zihniyetinde zaten var. Bütün hedef yargıyı teslim almaktır.

MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan:

Bir kere HSYK yapısını değiştirmek önemli değil. Önemli olan biz, koyduğumuz hukuk kurallarına uyacak mıyız, uymayacak mıyız? Bugünkü sorun bu. Zihniyetteki engeller hukuktaki engellerin çok önünde yer alıyor. Erzurum ve Erzincan savcıları arasında yaşananlar hukuk kurullarına doğru dürüst uymamaktan kaynaklanıyor. Siz dünyanın en iyi hukuk kurullarını getirseniz de neticede iyi uygulayıcınız olmadığı sürece cendereden kurtulamazsınız. Yani yeni kurallara getirme yenilik getireceğini düşünmüyorum. Bu problem tamamen zihniyet sorunudur. Hukuk kurallarını gerçek hukukçular gibi uygulanması gerektiğini düşünüyorum.

(CİHAN) 

 



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,084 µs