En Sıcak Konular

Asb. Balta: JİTEM'ciler de sorguladı

19 Şubat 2010 14:51 tsi
Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkez Komutanlığı'nda görevli iken, evrakta tahrifat yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 3 astsubayın, ifadeleri alınırken kendilerine işkence ve hipnoz yapıldığı yönündeki şikayetleri üzerine açılan davaya devam edildi.

Duruşmaya ilk kez katılan mağdur astsubaylardan Ali Balta, kendisinin nezarette bulunduğu süreçte sivil giyimli, kendilerini Jitem'ci olarak tanıtan kişilerin sorgulamasına maruz kaldığını söyledi. Ali Balta, hipnozcu Yarbay Gürol Doğan'ın da kendisiyle yaptığı görüşmelerde sürekli meyve suyu ikram ettiğini ve bunları içtiğini belirtti.

Emekli Yarbay Gürol Doğan'ın tutuklu olarak yargılandığı Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki işkence ve hipnoz altında ifade alındığına dair şikayet üzerine açılan davada mağdur astsubaylardan Ali Balta da katılarak ifade verdi. Ali Balta, ifadesinde, 4 gün nezarethanede ve ardından da 8 gün birliğinde oda hapsinde tutulduğu süreçte yaşadıklarını anlattı. Gürol Doğan'ın, Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok'un talebi doğrultusunda kendisi hakkında yapılan suçlamalarla ilgili sorular sorduğunu belirtti. Gürol Doğan'ın, 30 santimetre mesafede yüz yüze bakarak bunu gerçekleştirdiğini anlatan Ali Balta, Gürol Doğan'ın kendisine verdiği meyve sularından dolayı da yorgunluk hissettiğini ve kendinde olmadığını anlattı.

Ali Balta, Gürol Doğan ile ilk kez, 4 gün Melikgazi İlçe Jandarma Karakolu nezaretinden tutulduktan sonra 2. Hava İkmal Bakın Merkezi Komutanlığı'ndaki toplantı salonunda görüştüğünü aktardı. Balta, ifadesinde şöyle dedi: "Birlikte oda hapsi cezasını çekiyordum. Yer yer sivil giyinen kişiler geliyor ve bana yapılan suçlama ile ilgili sorular soruluyordu. Uykusuz bırakılıyorduk. 7 Mart 2009 günü akşam saatlerinde Ahmet Zeki Üçok ile Gürol Doğan geldi. Kendisinin hipnozcu olduğunu söyledi. Bu sırada Ahmet Zeki Üçok odayı terk etti. Gürol Doğan bana yapılan suçlama ile ilgili sorular sordu. Ailemle ilgili sorular sordu. Kendisini bana anlattı. Bana meyve suyu getiriyordu. Ben de içiyordum. Bir defasında da 30 santimetre mesafede gözlerinin içine bakarak konuşmamı istedi. Bu şekilde beni konuşturdu ve sorular sordu. O an hipnoz olduğumu hissettim. Bana sadece Gürol Doğan değil soru soran başka sivil kişiler de vardı. Daha sonraki günlerde tam tarih olarak bilmiyorum, ama Gürol Doğan gelip gitti. Benimle konuşmaya çalıştı."

Oda hapsi cezasını çekerken gece yarısı gelen kişilerin kendisine bazı evraklar imzalattığını anlatan Ali Balta, eline verilen bir yazının okutularak ifadesi gibi katip tarafından bilgisayarda kayıt altına alındığını söyledi. Ali Balta, 7 Mart ve 11 Mart tarihleri arasında alınan ifadelerin içeriği ile ilgili bir bilgisi olmadığını, ama imza attırıldığını belirtti. Balta, savunma hakkı tanınması için Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok'un 'Senin için avukat arkadaş çağırdım. Sana yardımcı olacaklar' ifadesini hatırlatarak, bilgisi dışında tutulan Ankara Barosu'ndan gelen iki avukatın ise ifadeler alınırken yanında olmadıklarını belirtti.

ASTSUBAY ALİ BALTA JİTEMCİ OLARAK TANITANLARI FOTOĞRAFLARINDAN TEŞHİS ETTİ

Astsubay Ali Balta, 4 Mart 2009 tarihinde kendisinin gözaltına alınarak Melikgazi İlçe Jandarma Karakolu'nun nezaretine getirildiğini belirtti. Burada ifadesinin alındığını anlatarak, gece uykuya izin verilmediğini ve sürekli rahatsız edildiklerini anlattı.

Ali Balta, akşam saatlerinde başlayan ve sabaha kadar devam eden ifade alma sürecinde ayakta tutulduğunu söyledi. Burada kendisine suçlama ile ilgili sivil giyinimli kişilerce surular sorulduğunu anlatan Balta, bu kişilerin aynı zamanda kendilerini Jitemci olarak tanıttıklarını aktardı.

Bu sırada, İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevli kişilere ait mahkeme hakimine gelen isim ve fotoğraflar Ali Balta'ya gösterildi. Ali Balta, Jitemci olarak tanıtan 4 kişiyi teşhis etti. Mahkeme, bu kişilerin dinlenmesi için celp çıkartılmasına karar verdi.

ALBAY CEMAL TEMİZÖZ DE SORGULAMIŞ

Astsubay Ali Balta, Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz'ün, kendi birliğinin istihbarat komutanı olan Murat Karataş ile birlikte geldiğini ve sorular sorduğunu aktardı.

Balta, ifadesinde, "Geldiğinde kim olduğunu sordum ama söylemedi. Yanındaki Üstteğmen Murat Karataş'ı biliyordum. Sonradan bu kişinin Cemal Temizöz olduğunu öğrendim" dedi.

KARAKOL KAYITLARI YOK AMA ASTSUBAYLAR NEZARETTE YATMIŞ

Ali Balta ile gözaltına alınan astsubaylar Orhan Güleç ve İsmail Dağ'ın Kocasinan Jandarma Karakol'u nezaretinde kalıp kalmadıkları ise belirlenememişti. Karakol kayıtlarına göre burada kalmadıkları belirtilen astsubayların kaldığını, tanık olarak dinlenen karakolun nöbetçi astsubayı doğruladı.

Mahkemede tanık olarak dinlenen astsubay, 6 Mart 2009 tarihinde Kocasinan Jandarma Karakolu'nda nöbetçi astsubay olduğunu belirterek, "Ben görevli iken nezarethaneye kimse gelmedi. Ancak hafta başında göreve başladığımda iki astsubayın nezarethanede kaldıklarını ve geri gönderildiklerini öğrendim." dedi.

YARBAYIN TAHLİYE TALEBİ OY ÇOKLUĞU İLE REDDEDİLDİ

Sanık emekli Yarbay Gürol Doğan'ın avukatlarının tahliye talebi reddedildi. Duruşmada ifadeler alındıktan sonra mahkeme heyeti kısa bir ara verdi. Ara sonrasında kararını açıklayan mahkeme, sanığın, delillerin karartılmaması, tanıkların dinlenecek olması ve bazı istenilen belgelerin gelmemesinden dolayı tahliye talebini kabul etmedi. Ancak mahkeme heyeti üyelerinden birisi, sanığın alacağı ceza, beraat edebileceğini de göz önünde bulundurarak tahliye edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Duruşma, Askeri Savcı Ahmet Zeki Üçok tarafından astsubaylar için getirdiğini söylediği Ankara Barosu avukatlarından Nail Karaaslan ve Şamil Yakup ile Ali Balta'nın Jitemci olarak kendilerini tanıtan Kayseri İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli 4 kişinin dinlenmesi için ileri bir tarihe ertelendi. Bazı istenen evrakların gelmesinin beklenmesi yanı sıra astsubaylar ile ilgili askeri mahkemece yapılan soruşturma dosyası da talep edilecek.

Kayseri'de garnizonla ilgili bir belge üzerinde tahrifat yaptıkları iddia edilen astsubay Ali Balta, İsmail Dağ ve Orhan Güleç, Ankara Askeri Mahkemesi tarafından 17 Mart tarihinde yapılan duruşmada, ''Resmi evrak üzerinde tahrifat yapmak'' suçundan tutuklanmış, daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmışlardı. Serbest bırakılan 3 astsubay, emekli yarbay Gürol Doğan hakkında kendilerine işkence yaptığı ve hipnozla ifadelerini aldığı iddiasıyla dava açmışlardı. Emekli yarbay Gürol Doğan, Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 12 Ocak tarihinde yapılan ilk duruşmada tutuklanarak cezaevine gönderilmişti. (CİHAN) 



Bu haber 1,016 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,322 µs