En Sıcak Konular

Polisi şehit edenlere rekor ceza

19 Şubat 2010 14:37 tsi
Diyarbakır'da polis memurlarının bulunduğu terzi dükkanına el bombası atarak, 1 polis memurunun şehit edilmesi, 2’si polis 6 kişinin yaralanmasıyla ilgili yargılanan 2 sanığa ceza yağdı.

Sanıklardan Zülküf Gezen 2 kez ağırlaştırılmış ömürboyu, toplam 104.5 yıl hapis ile 20 bin lira para cezasına; Maas Oğuz ise biri ağırlaştırılmış 2 kez ömürboyu hapis, toplam 91 yıl 5 ay hapis ile 16 bin lira para cezasına çarptırıldı.

Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi Balıkçılarbaşı Semtinde 10 Ekim 2007 tarihinde polis memurlarının bulunduğu terzi dükkanına el bombası atarak, polis memuru Hüseyin Özdemir’i şehit edildiği, 2’si polis 6 kişinin yaralandığı saldırıyla ilgili 285'er yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan Maas Oğuz ile Zülküf Gezen, 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde karar duruşmasına çıktı.

AVUKAT: OLAY SENARYODUR

Savcı, daha önce, ‘ülkenin birliğini ve bütünlüğünü bozmak’, ’kasten adam öldürme’ suçlarından sanıklar hakkında 285'er yıl hapis cezası istediği mütalaasını tekrarladı.

Tutuklu Zülküf Gezen ise, 7 sayfalık yazılı savunma yaptı. Sanık Maas Oğuz da, daha önceki ifadelerini tekrar etti. Sanıklardan Maas Oğuz’un avukatı Meral Danış Beştaş da, olayın bir senaryodan ibaret olduğunu iddia ederek, “İhbar tutanağında 6 kişinin ismi geçtiği halde yalnızca sanık Maas Oğuz ve Zülküf Gezen hakkında işlem yapılmış olması bu kanaatimizi güçlendirmektedir. Kanaatimize göre kamu davasına konu olayın üzerine ya gidilmiyor ya da gidilmek istenmiyor. Bizim bu konuda çeşitli şüphelerimiz var” dedi.

İKİ KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ ÖMÜRBOYU

Sanık ve avukatlarının savunmalarının ardından mahkeme heyeti, karar için duruşmaya ara verdi. Mahkeme heyeti, Zülküf Gezen’i şehit edilen polis memuru Hüseyin Özdemir’i, ‘Kasten öldürmek’ suçlaması ve ‘devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak’ suçundan 2’şer kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasıyla cezalandırdı. Mahkeme, sanık Zülküf Gezen hakkında, saldırıda yaralanan 6 kişi için ayrı ayrı, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan toplam 100 yıl, ‘izinsiz patlayıcı madde bulundurmak’ suçundan ise 4.5 yıl hapis cezasına çarptırdı. Sanık Gezen ayrıca 20 bin TL para cezası aldı.

İKİ ÖMÜRBOYU

Diğer sanık Maas Oğuz ise, ‘devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak’ suçundan 1 kez ağırlaştırılmış ömürboyu hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanık Oğuz’u, şehit edilen polis memuru Hüseyin Özdemir’i ‘Kasten öldürmek’ suçlaması önce ağırlaştırılmış hapis cezasına çarptırdı, ardından, iyi hal nedeniyle cezası ömürboyu hapis cezasına çevirdi. Mahkeme bu sanık için de, saldırıda yaralanan 6 kişi için ayrı ayrı, ‘kasten öldürmeye teşebbüs’ suçundan toplam 83 yıl 4 ay, ‘izinsiz patlayıcı madde bulundurmak’ suçundan, 4.5 yıl 6’ay ve ’mala zarar vermek’ suçundan ise, 3 yıl 9’ay mahkumiyet kararı verdi. Sanık Maas Oğuz’a ise, 16 bin TL para cezası verildi.

Avukatları kararı temyiz edeceklerini, bu cezaların onanması durumunda müvekkillerinin ömürboyu cezaevinde kalacaklarını söyledi.

MAHKEME SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU

Mahkeme ayrıca, sanık Zülküf Gezen hakkında, mahkeme sunduğu 7 sayfalık yazılı savunmasında, ‘örgüt propagandası’ yaptığı gerekçesiyle Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.



Bu haber 515 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,589 µs