En Sıcak Konular

Bakan Çelik: Hukuk devletine doğru koşuyoruz

19 Şubat 2010 13:46 tsi
Devlet Bakanı Faruk Çelik, ''Milletin hukukunu korumak için bir hukuk sistemi ve hukuk devletine doğru koşuyoruz'' dedi.

Çelik, Orhaneli Devlet Hastanesinin temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her alanda demokratikleştiğini, millet iradesinin gücünün her gün biraz daha palazlandığını belirterek, hiçbir kurumun bu değişimin arkasında kalamayacağını söyledi.

Türkiye'nin çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmasının, demokratik cumhuriyetten geçtiğini ifade eden Çelik, ''Son dönemdeki tartışmalarla ilgili söylüyorum. Anayasamız diyor ki 'Yargı, millet adına karar verir, sadece hukuka uygunluk açısından denetim yapar.' Bizim hukuk sistemimiz, yargımız, belli çevrelerin hukukunu korumak için değil ki. Milletin hukukunu korumak için bir hukuk sistemi ve hukuk devletine doğru koşuyoruz'' diye konuştu.

Çelik, son cumhurbaşkanlığı seçim sürecine de değinerek, Anayasa'da yer almamasına rağmen TBMM'de toplantı için 367 yeter sayısının arandığını, bu nedenle Türkiye'nin 5 ay önceden erken seçime gittiğini söyledi.

Yakın zamanda Anayasa'nın 10. ve 42. maddelerinin değiştirildiğini, medyanın bu durumu ''411 el, kaos için kalktı'' başlığıyla manşetine taşıdığını anlatan Çelik, ''Bu nasıl bir mantıktır. Milletvekillerinin asli görevi, kanun çıkarmak, yasa yapmak değil mi?'' dedi.

Çelik, YÖK'ün farklı katsayı kararının yürütmesinin durdurulmasıyla ilgili olarak şunları söyledi:

''Danıştay daha önce 'Katsayıyla ilgili kararın yetkisi YÖK'tedir' dedi ama şimdi 'Hayır, bendedir' diyor. Ben iktidar olunca bana başka türlü sen iktidar olunca sana başka türlü bir karar olmaz. Yargı bağımsızlığı bu memleketin olmazsa olmazıdır. Yargı bağımsızlığı şarttır ama yargının tarafsızlığı da esastır. Yargı tarafsız olmadıkça bağımsızlığın bir anlamı olur mu?''

''Yargıda deprem, sıkıntı ve sancı yaşandığını'' söyleyen Çelik, ''Şu son gelişen olaylarla ilgili eğer yargıda depremden bahsediliyorsa, gelin yargıyı depreme karşı hep birlikte, hiçbir ayrım gözetmeksizin, 72 milyon vatandaşa eşit şekilde düzenleyelim. Bir türlü çözülemeyen bir sorunumuz var; kendi iç meselelerimiz. Kendimize ettiğimizi bir başkası bize etmiyor'' diye konuştu.

Çelik, hukuksuzluk yapan kişinin, bunun bedelini ödemesi gerektiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Milli iradeyi herkes önemsemelidir. Milletin iradesine hepimizin boynu bükük olmalıdır. 'Gel' dediler, iktidara geldik. Yarın hizmetlerimizi beğenmezseniz vereceğiniz karara saygımız sonsuzdur ama bunun dışında milli iradeye bakış açıları, milli iradeye müdahaleleri, bu çağda bu devirde kabul etmek mümkün değildir. Herkesi sağduyuya çağırıyoruz.''

Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının, vazgeçilmezlerinden olduğunu belirten Çelik, ''Yargının taraflılığı söz konusu olabilir mi? Onun getireceği mahzurları düşünmeliyiz'' dedi.
 
aa



Bu haber 566 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,589 µs