En Sıcak Konular

Eroğlu: Yüzyılın sonuna kadar 2 ila 6 derece ısınacağız

19 Şubat 2010 12:24 tsi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 21. yüzyılın sonuna kadar dünyada sıcaklığın 2 ila 6 derece arasında artacağını söyledi. Eroğlu, fosil yakıtlar nedeniyle atmosferin yapısının bozulduğunu söyledi.

Antalya'da devam eden Klimatoloji Komisyonu toplantısının 15'incisinin açılış konuşmasını Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu yaptı. Eroğlu, dünyanın önümüzdeki yıllarda 2 ila 6 derece arasında ısınacağını açıkladı. İnsanoğlunun atmosferin yapısını bozduğuna dikkat çeken Eroğlu, son yüzyılda dünya sıcaklığının 0,74 derece arttığını belirtti. Türkiye'nin iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölge olan Akdeniz havzasında yer aldığını hatırlatan Eroğlu, "İklim sistemi, okyanus, buz küresi, yer küre ve atmosfer arasındaki karmaşık etkileşimin bir sonucudur. İklim uzun yıllar aynı kalan ortalama hava durumudur. Hava ve iklim sınır tanımaz. Bizler atmosfer davranışlarını analiz etmek, tahlil etmek ve anlamak zorundayız. Bakanlığım yönetiminde ülkemiz önceliklerini tanıyan 'Ulusal İklim Değişikliği Strateji Belgesi' hazırlanmıştır. İklimi koruma amaçlı çalışmalar yapıyoruz. Bunlar, deniz ve kıyılarını temizleme. Atık suları arıtma Daha çevre dostu ürün ve teknoloji kullanmak. Yenilenebilir enerji kaynaklarını artırma gibi çalışmalarımız var." şeklinde konuştu.

Devlet Meteoroloji İşleri olarak yıllık, mevsimlik, aylık ve uzun yıllık iklim değerlendirmesi yaptıklarını ifade eden Eroğlu, bu verilerden Dünya Meteoroloji Teşkilatı'nın da yararlandığını söyledi. Eroğlu, veriler sayesinde tarım, balıkçılık, ulaşım ve turizm gibi sektörlerle uğraşan vatandaşların ekonomik ve sosyal hayatlarında kolaylık sağladıklarını belirtti.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürü Mehmet Çağlar da sürdürülebilir kalkınmanın sağlıklı iklim yapısına sahip olmakla sağlanabileceğine dikkat çekti. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü olarak ülke genelinde meteorolojik gözlemleri yaygınlaştırarak güvenilir tahminler yaptıklarını ifade eden Çağlar şöyle konuştu: "Ülke genelinde yaygın olarak 450 yerde iklim, hava tahmini ve erken uyarıya yönelik çalışmalar yapmaktayız. 15 dakikada uydu üzerinden iklim hareketlerini gözlemekteyiz. Ayrıca 10 ülke için iklim değerlendirmesi yapıyoruz."
 
cihan



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,795 µs