En Sıcak Konular

Çin medyası ABD'ye ateş püskürdü

19 Şubat 2010 12:07 tsi
Çin devlet medyası, ABD Başkanı Barack Obama'nın Tibet'in sürgündeki dini lideri Dalay Lama ile görüşmesinin ardından Amerikan yönetimi suçlayıcı haberlere yer verdi.

Resmi Xinhua ajansı, konuyla ilgili haberinde, "Obama, Çin'in tüm tepkilerine rağmen Dalay Lama ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı Sözcülerinden Ma Zhao Xu'nün tüm sertliği ile yapılan ikazlara rağmen bu buluşma gerçekleşti.'' denildi. Haberde, 1991 yılından itibaren ABD Başkanları'nın birçok kez Dalay Lama ile görüştüğünü hatırlatan ajans, bu sayıyı 11 olarak verdi. Ayrıca iki ülke arasında Tayvan'a ABD'nin yaptığı 6,4 milyar dolarlık silah satışı, Çin parası yuanın değerinin arttırılması ve Google gibi internet sorunlarına da değinildi.

"AMAÇ TİBET'İN BAĞIMSIZLIĞI"

Ajansın yorumunda ise görüşmenin birçok amacı olduğuna vurgu yapıldı. "Uluslararası kamuoyunda bu görüşmenin arka planında ulusal ve uluslararası birçok politik amaç olduğu vurgulanıyor." ifadelerine yer veren Xinhua, Dalay Lama'nın bu görüşmede din kisvesiyle siyasi komplo ile vatanı bölmek ve bağımsız Tibet'i kurmak istediği yorumunu yaptı. Haberde ayrıca Amerikan başkanlarının Dalay Lama ile yaptıkları görüşmeler, 'ABD'nin soğuk savaş fikrinin bir parçası' olarak değerlendirildi.

"İLİŞKİLERDE KRİTİK KAYIPLAR YAŞANACAK"

Global isimli internet sitesinde ise, görüşmenin Çin ve ABD arasındaki ilişkilerde kritik kayıplara neden olacağı öne sürüldü. Görüşmenin Oval ofis dışında gayri resmi olarak gerçekleştiğine de dikkat çeken sitede, olayda Obama'nın kişisel eğilimlerinin etkili olduğu yorumunu yaptı.

Yeni Çin Ajansı ise, ABD'de yaşayan Çinlilerin de bu görüşmeye tepki gösterdiğini ve bu görüşmenin Obama'nın yanlış bir seçimi olduğunu ifade etti.

Çin radyosunun Çince internet sitesindeki konuyla ilgili haberde de söz konusu görüşmenin ardından hükümet sözcüsü Ma Zhaoxu'nün açıklamalarına yer verdi. Ma, "ABD uluslararası normları ihlal etmiş, ayrıca Çin-ABD Ortak Bildirisi kurallarına uymamış, her zaman söyledikleri ''Tibet Çin'in bir parçasıdır'' sözünü çiğnemiş, bağımsız Tibet'i desteklememe sözünden caymıştır.'' dedi. Washington'da Çin'in iç işlerine karışmamasını isteyen Sözcü, "Washington'dan Çin-ABD ilişkilerini korumak için acil ve etkili somut eylem ve önlemler bekliyoruz.'' şeklinde konuştu.

cihan



Bu haber 583 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,946 µs