En Sıcak Konular

Sistem tıkır tıkır çalışıyor!

19 Şubat 2010 08:17 tsi
Sistem tıkır tıkır çalışıyor! HSYK üyeleri dönüp Danıştay ve Yargıtay'a üye seçiyor. 'Sen ben bizim oğlan' durumu böyle sürüp gidiyor... Adem Yavuz Arslan yazdı...

Adem Yavuz Arslan  / Bugün

Ankara toz duman.

Erzincan Savcısı İlhan Cihaner'in tutuklanmasıyla başlayan tartışma adeta savaşa dönüştü. Konu rayından saptı, farklı boyutlara büründü. Kimisi meseleyi "Cemaate dokunan yanıyor"a dönüştürürken kimisi de savcının kızına ait çizgi film CD'lerine indirgedi.

Oysa ortada vahim iddialar var. Bulgulara göre Erzincan'da masum insanlara tuzak kuran, sahte deliller ve tanıklar üreten, oradan hareketle tüm Türkiye'de bir cadı avı başlatmayı planlayan 'organize bir iş'e suçüstü yapıldı.

Senaryo deşifre oldu, oyuncular ve silahlar ele geçirildi, deliller sağlam ki sanıkların hepsi tutuklandı. Hatta ilk kez görevdeki bir ordu komutanı 'şüpheli' sıfatıyla ifadeye çağrıldı.

Yani konu bir savcının tutuklanmasının çok ötesinde. İşin özünde sistemik bir kavga ve 'yargıdan adam kaçırma' operasyonu var.

Bugüne kadar, bu köşede defalarca "Türkiye'deki en temel sorunun HSYK ve Juristokrasi olduğunu" yazdık. (15 Aralık 2008 "AİHM kral çıplak dedi, kimse duymadı", 04 Mart 2009 "Onuncu köyün savcıları", 24 Haziran 2009 "Savcıların elini tutan var", 15 Temmuz 2009 "Kritik savcılar topun ağzında")

Biz yazmıştık megalomanlığına girecek değiliz. Ama konu o kadar net ki, görmemek için 'yandaş' olmanız gerekiyor.

Mevcut HSYK modeli sadece bize özgü. Danıştay ve Yargıtay'dan seçilen 5'i asil 10 üyeden oluşuyor. Bakan ve müsteşar azınlıkta. Seçim sistemi de tuhaf. Sadece 'aynı mahallenin sakinleri' HSYK'ya üye seçilebiliyor.

Sonrasında da HSYK üyeleri dönüp Danıştay ve Yargıtay'a üye seçiyor. "Sen ben bizim oğlan" durumu böyle sürüp gidiyor. Bu arada 'yüksek yargı ayakta' diyenlere hatırlatalım: Danıştay ve Yargıtay nasıl olup da HSYK'ya destek vermeyecek? Kendi kariyerleri bu 5 kişiye bağlı! İstemeseler de destek açıklamaları yapmak zorunda.

Kurul oy çokluğu ile karar alıyor ve kararlarına itiraz yolu kapalı. Yani 'astığım astık durumu' var. Bu ülkede hesap vermeyen iki zümreden birisi HSYK.

Bu arada üyelerle ilgili enteresan bir durum da söz konusu. Malum olduğu üzere Erzurum özel yetkili savcıların görevden alınmasıyla ilgili CMK ve TCK üzerinden derin bir tartışma var.

Sorgusuz, sualsiz savcıları görevden alan HSYK üyelerinden sadece bir tanesi ceza hukuku uzmanı. Başkanvekili Kadir Özbek ile üyeler Musa Tekin ve Coşkun Öztürk Ankara İş Mahkemesi kökenli. 1990'dan bu yana ceza mahkemelerinde görev almamışlar. Hatırlatalım yürürlükteki TCK ve CMK 2005 tarihli.

Suna Türkoğlu ve Orhan Cem Erbük'te Danıştay yani idari yargı kökenli. Bir tek Ergenekon sanıklarıyla fotoğrafları çıkan ve aylarca gündemi meşgul eden Ali Suat Ertosun ceza hukuku geçmişine sahip. Bu durum "Bu üyeler ceza hukuku bilmez" anlamına gelmez. Ama ilginç bir tablo olduğu da muhakkak.

HSYK'nın süren davalara müdahalesine gelirsek. Erzurum savcılarının görevden alınması ilk kez yaşanmıyor. Daha önce Şemdinli Savcısı Ferhat Sarıkaya ve Adana Savcısı Sacit Kayasu ihraç edilmişti.

Bu olayın ilk tarafı şu: Normal şartlarda ihlal olduğu iddiası varsa oraya müfettişler gönderilir, kurula bir şikâyet olur, HSYK bu aşamada konuyu gündemine alırdı. Oysa burada ne şikâyet var ne de soruşturma. Üstelik sadece Savcı Şanal değil diğer 4 savcı da alınarak 'yepyeni bir ekip' kuruluyor. Bu müdahalenin Erzurum'da süren soruşturma ve verilecek ifadelerden bağımsız olduğunu düşünmek fazlaca iyi niyetli olur.

HSYK'nın süren davalara müdahalesi sadece ihraçla olmuyor. 3.5 yıl boyunca Susurluk Davası'na bakan hakim Sedat Karagül ansızın görevden alınmış yerine de daha sonra Ergenekon sanıklarının avukatlığını yapacak olan Metin Çetinbaş atanmıştı. Çetinbaş 3 ayda davayı sonuçlandırdı. Aynı şekilde batık banka davalarına bakan Mustafa Akın gövden alınmış ve davanın seyri değiştirilmişti.

Örnekleri uzatmak mümkün. Ama meselenin özü şu. HSYK mevcut yapısı ile devam ettiği sürece Türkiye'de demokratikleşme sağlanamaz. Bu saatten sonra hiçbir hakim savcı çıkıp da suç örgütleriyle mücadeleye girmez. Her adım da gözü HSYK'da olur.

HSYK mevcut yapısıyla kaldığı sürece daha çok 'yargıda deprem' haberleri yapar dururuz. Peki, hükümet "Bıçak kemiğe dayandı" deyip raflarda tozlanmaya terk ettiği yargı reformunu hayata geçirir mi? Duyumlar 'her türlü sürprize' açık olmayı gerektiriyor.

 



Bu haber 880 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,290 µs