En Sıcak Konular

Irak'a tren seferleri başladı

17 Şubat 2010 12:30 tsi
Musul'dan kalkan tren Gaziantep'e ulaştı...

Irak'ın Musul vilayetinden kalkan yolcu treni, saat 08.30'da Gaziantep Garı'nda törenle karşılandı.

TCDD Genel Müdürü Karaman, Türkiye ve Irak'ın demir yolları işletmeleri arasında sağlanan mutabakat kapsamında tren seferlerinin başlaması nedeniyle Gaziantep Garı'nda düzenlenen törende, Türkiye'de demir yolu ulaşımının 2003 yılından bu yana hükümetin verdiği destekle ilerlemesini, gelişmesini sürdürdüğünü belirtti.

Demir yolu ulaşımını geliştirme çalışmaları kapsamında Gaziantep bölgesinde de önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurgulayan Karaman, ''100 yıl sonra Gaziantep'i Suriye'ye ve Irak'a bağlayan yolları yenilemeye başladık, şu ana kadar 70 milyon dolar harcayarak Suriye ve Irak yollarının büyük bölümünü yeniledik. Bu büyüklükte bir parayla bütün yolları yenilemeye devam ediyoruz'' dedi.

Karaman, ayrıca GAP kapsamında bölgede 600 milyon dolarlık yatırım yapma kararı aldıklarını kaydetti.

Bu gelişmelerin ardından dost ve kardeş ülke Irak ile Gaziantep arasında yeniden tren seferi başlatılmasına karar verdiklerini kaydeden Karaman, ''Bu bölgede ulaşımın kolaylaştırılması, Irak halkının da Türkiye'ye rahat yolculuk yapması için bu elzemdi, gerekliydi. Biz bunu başlattık'' diye konuştu.

Karaman, daha önce demir yolu ulaşımını geliştirmek için bölge ülkeleriyle iş birliği yapmaya hazır olduklarını açıkladıklarını hatırlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Örneğin dost ve kardeş ülke Suriye'den demir yolu seferlerini başlattık. Hem yük hem yolcu trenleri şu anda çalışmaya devam ediyor. Ayrıca da buradan bir müjde vermek istiyorum, Halep ile Gaziantep arasında hızlı tren projelerini bitirmek üzereyiz. İnşallah en kısa zamanda Gaziantep ile Halep arasını bir saate indirmeye yönelik çalışmalarımız bitecek, bunun müjdesini veriyorum.

Ayrıca bölge ülkeleri arasında demir yolu sanayisinde en gelişmiş ülke olarak hem Suriye hem Irak ile işbirliğimiz devam ediyor. Suriye ile birlikte ortak bir demir yolu sanayisi kuruyoruz, Irak ile de bu konuda çalışmalarımız devam ediyor.''

Karaman, Irak'ın vagon ve lokomotiflerini yenilenmesi işi için protokol imzaladıklarını, protokol kapsamında Irak'a geçici olarak kullanılmak üzere vagonlar tahsis ettiklerini belirtti.

Türkiye'de hızlı tren ile ulaşımı yaygınlaştırmak için başlattıkları çalışmaların da devam ettiğini kaydeden Karaman, ''En yakın zamanda Türkiye, Avrupa'nın 6, dünyanın 8. hızlı tren ülkesi olarak gelişecek, hızlı tren taşımacılığı hem Türkiye'de hem bu bölgede yerleşmiş olacak'' dedi.

Karaman, demir yollarının gelişmesine destek veren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve hükümetin diğer üyelerine ve Demiryolları personeline teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

-''UMUT, BARIŞ, İSTİKRAR TAŞIYACAK''-

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı da Gaziantep ile Musul arasında sefer yapacak trenin yolcu yanında umut, barış ve istikrar taşıyacağını vurguladı.

Tren seferlerinin aynı coğrafyada yer alan, ortak tarih ve kültür birliğine sahip bulunan Türkiye ile Irak arasındaki ticari, sosyal ve kültürel ilişkilerin gelişmesi bakımından çok faydalı olacağını ifade eden Kamçı, şunları kaydetti:

''Komşumuz Irak'ın yeniden yapılanması yolunda atılmış en önemli adımlardan biri olan tren seferleri, ülkemizin Orta Doğu'ya açılan kapısı olan Gaziantep'in ulaşım imkanlarının artması bakımından da çok önemli. Gaziantep-Musul arasında haftada bir gün gerçekleştirilecek bu tren seferleriyle gerçekten bölge insanımızla birlikte umut, barış ve istikrar taşınacak.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ise kentin son zamanlarda çok büyük gelişmelere sahne olduğunu, bunlardan birinin de Gaziantep'e ikinci bir uluslararası yolcu treni seferinin başlatılması olduğunu vurguladı. Güzelbey, Gaziantep ile Musul arasında yapılacak yolcu treni seferlerinin iki ülke halkını daha da yakınlaştıracağını belirtti.

Irak Demiryolları İşletmesi Musul Bölge Müdürü Akran Ahmed Muhammed ve TCDD 6. Bölge Müdürü Hasan Tahsin Köprülü de konuşmalarında, Gaziantep-Musul yolcu treni seferlerinin hayırlı olmasını diledi.

Tören sonunda TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Akran Ahmed Muhammed'e günün anısına hediyeler verdi.

-TÜRKİYE İLE IRAK ARASINDA İLK TREN SEFERİ BAŞLADI-

TCDD Genel Müdürlüğü yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki ekonomik, sosyal ve kültürel bağların gelişmesine katkıda bulunacak olan Gaziantep-Musul yolcu treninin tek yön kişi başı taşıma ücreti; oturma yerli vagonda 25 avro, kuşetli vagonlarda ise 35 avro olacağı belirtildi.

Açıklamaya göre, Musul'dan her salı saat 12.00'de, Gaziantep'ten her Perşembe saat 21.00'de hareket edecek Musul-Gaziantep yolcu treni, haftada bir gün karşılıklı olarak işletilecek. Trenin gümrük ve pasaport kontrolleri de dahil olmak üzere toplam seyir süresi yaklaşık 18 saat olacak.

Konuyla ilgili Türkiye ile Irak arasında yapılan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nde 15 Ekim 2009 tarihinde mutabakata varılmıştı.
 
aa

 

 



Bu haber 563 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,921 µs