son noktayı koydu | " /> son noktayı koydu | "/>

En Sıcak Konular

Yetki tartışmasına son noktayı koydu

17 Şubat 2010 12:02 tsi
Yetki tartışmasına son noktayı koydu 
Emekli Başsavcı Reşat Petek, Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in gözaltına alınmasında usul olarak hukuka aykırılığın söz konusu olmadığını belirtti.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Adalet Bakanı olmadan toplanmasını eleştiren Petek, "Hakim ve savcılar, CMK'nın 250. Maddesi'ni içeren suçları, görev sırasında veya görevden dolayı işlemiş olması durumunda, ayrım yapılmaksızın, soruşturma işlemleri özel yetkili cumhuriyet savcılarına verilir, doğrudan doğruya soruşturma yaparlar." dedi.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal'ın talimatı ile gözaltına alınması yetki tartışmasını da beraberinde getirdi. Konuyla ilgili Cihan Haber Ajansı'na açıklama yapan Emekli Başsavcı Reşat Petek, Başsavcı Cihaner'in gözaltına alınması ile ilgili usul bakımından hukuka aykırılığın söz konusu olmadığını dile getirdi. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları'nın yasal olarak soruşturma yetkilerinin bulunduğuna dikkat çeken Petek, "Hakim ve savcılar, CMK'nın 250. Maddesi'ni içeren suçları, görev sırasında veya görevden dolayı işlemiş olması durumunda, ayrımı yapılmaksızın soruşturma işlemleri özel yetkili cumhuriyet savcılarına verilir ve doğrudan doğruya soruşturma yaparlar. Eğer isnat edilen suç, 250. Madde kapsamında ise; kamuoyuna öyle yansıyor. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları'nın yasal olarak soruşturma yetkisinin olmasında bir kuşku yok. Yargılama safhası yani iddianamenin kabulünden sonraki kovuşturma işlemleri Yargıtay'da yapılır. Bunun hazırlık soruşturması dediğimiz, soruşturma aşaması özel yetkili savcıların görev alanıdır. Bunda tereddüt yoktur. Bu konuda usulü işlemlerin tartışmasında yasal çözüm bulunacaktır. Yasalarda benim kanaatime göre açık ve nettir. Özel yetkili savcılar soruşturmasını tamamlar; ama başsavcının yargılama yeri Yargıtay olur. Böyle bakıldığında meseleye soruşturma safhasında bir kaygı söz konusu değildir." diye konuştu.

"HSYK, ADALET BAKANI OLMADAN TOPLANTI YAPAMAZ"

HSYK üyelerinin Başsavcı Cihaner'in gözaltına alınmasından sonra toplanması kamuoyunun dikkatini çekti. HSYK'nın Adalet Bakanı olmadan, bakandan izinsiz toplanmasının yanlış olduğuna vurgu yapan Petek, "HSYK'nın Başkanı Adalet Bakanı'dır. HSYK adına açıklama yetkisi de başkana aittir. HSYK'yı bakan toplantıya çağırmamışsa, bakanın gündemini tayin etmediği toplantıya çağırmadığı bir toplantı bir defa HSYK toplantısı olarak adlandırılamaz. Kurul üyelerinin bir araya gelerek görüş beyan etmesidir. HSYK Kanunu'na da muhalefet teşkil eder. Her kurulun bir başkanı olur. HSYK adına açıklama yetkisi de Adalet Bakanı'na aittir. HSYK'nın bakandan izinsiz ve habersiz böyle bir toplantı düzenleyip kamuoyuna açıklama yapma yetkisi yoktur. Buna rağmen 2009 Yaz Kararnamesi'nde yaptıkları gibi kamuoyuna bir açıklama yaparlarsa yargılama sürecine hukuk dışı müdahale etmiş olurlar. Sanıyorum bunun bilincinde olarak hareket edeceklerdir. Yoksa yargısal faaliyetlere doğrudan müdahale olur." ifadelerini kullandı.

cihan



Bu haber 713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,602 µs