En Sıcak Konular

Sıcak su için açılan kuyudan gaz çıkıyor

15 Şubat 2010 19:49 tsi
Isparta Belediye Meclisi, Isparta Yakaören köyünde iki yıl önce sıcak su bulmak için açılan, ancak gaza rastlanılması sonucu üzeri 100 ton betonla kapatılan kuyunun durumunu görüştü.

Gaz sızıntısından dolayı tehlikenin devam ettiği kuyu konusunda net bir karar alınamazken, konunun yarın Isparta Valisi Ali Haydar Öner'in başkanlığındaki toplantıda bir komisyon kurularak ele alınması kararlaştırıldı. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın'ın başkanlığındaki toplantıda Meclis Yakaören Köyü Jeotermal Sondaj Araştırma ve İnceleme Komisyonu tarafından hazırlanan raporu görüştü. Kuyunun belediye mücavir sahası dışında olduğu ve hukuken belediyenin kuyuyu kapatma konusundan harcama yetkisinin olmadığı belirtilen raporda, en yetkili kurumlarla yapılan yazışmada kuyuyu kapatacak teknolojiye sahip olunmadığı belirtiliyor.

Komisyon Başkanı Bilal Uysal, gaz sızıntısının devam ettiği kuyu ile ilgili olarak Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO)'na 7 defa yazı yazıldığını; ancak kuyunun kapatılmasına ilişkin net bir cevap alamadıklarını kaydetti. Uysal, gaz sızıntılarının devam ettiği kuyunun daha önce çamur ve kil ile basılarak kapatılmak istendiğini ancak başarılı olunamadığını bunun üzerine beton atılarak ve vana takılarak önlem alınmaya çalışıldığını söyledi. Uysal, "Bu konun altından belediyenin tek başına kalkması mümkün değildir. Valilik tarafından kurulacak geniş kapsamlı bir komisyon tarafından konunun ele alınması gerekmektedir. Bu Isparta Belediyesinin meselesi olmaktan çıkmıştır." dedi.

Belediye Jeoloji Mühendisi Fuat Uğuz, 2008'de sıcak su arama çalışmaları sırasında 620 metrede yüksek basınçlı bir gazla karşılaştıklarını, daha sonra TPAO'dan gelen bir heyetin inceleme yapması sonucu kuyuya kil ve barit basıldığını kaydetti. Uğuz, "Onun dışında TPAO ile defalarca görüştük. Ancak bize, 'Biz yapacağımızı yaptık, başka bir şey yapmamız mümkün değil. Bunu kapatacak teknolojimiz yok' cevabını verdiler. Bunun üzerine kuyu beton dökülerek ağzı kapatılırken, önlem olarak vana takıldı." dedi.

Belediye İmar Müdürü Adnan Coşkunsu da, 2005 yılında yapılan sondajın mücavir alan dışında olduğunu, 2007 yılında meclis kararı alındığını ancak bunu Bayındırlık İskan Müdürlüğü'nün onaylamadığını kaydetti. Kuyunun durumunun belediyeyi aşan bir mesele olduğunu ifade eden DP'li Belediye Meclis Üyesi Nuri Selçuk, kuyunun nasıl kapatılacağı konusunda ortada bir sorun olduğunu ve bilimsel bir veri bulunmadığını kaydetti.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, kuyu ile ilgili olarak belediyenin gerekli önlemleri aldığını ancak kuyudan 400 metre çapında gaz yayılmasının olduğunu ve tehlikenin hala devam ettiğini söyledi. Günaydın, en yetkili kuruluşların bile kuyu hakkında bir şey yapamadığını belirterek, konun valilik tarafından ele alınmasını istedi.

(CİHAN)



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,979 µs