En Sıcak Konular

Ergenekon sanığı Özoğul soruları cevaplamadı

15 Şubat 2010 19:19 tsi
İkinci ''Ergenekon'' davasının tutuklu sanıklarından Durmuş Ali Özoğlu'nun çapraz sorguda, savcılar ile üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun sorularına yanıt vermeyeceğini belirtmesi üzerine, iki savcı sanığa soru yöneltmedi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada tutuklu sanık Özoğlu, savunmasının ardından çapraz sorgusu sırasında savcılar Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın ile üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu'nun sorularına yanıt vermeyeceğini söyledi.

Duruşmada, Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese'nin, Özoğlu'nun daha önce alınan ifadelerini okumasının ardından çapraz sorguya geçildi.

Savcı Pekgüzel de Özoğlu'nun savunmasında suçlamalara ilişkin yeterli açıklık getirmediğini belirterek, savunmasında suçlandığı konuların dışında konuştuğunu kaydetti.

Eylemlerin aydınlatılması için birçok konuya ilişkin soruları olacaklarını ifade eden Pekgüzel, sorularını sözlü muhakeme tarzına uygun olarak hazırlandığını, bazen bir soruya verilen cevabın başka soruları doğurduğunu vurguladı.

Pekgüzel, ''Özoğlu'nun sorulara cevap vermeyeceğini belirtmesi üzerine, zaman kaybı olmaması açısından, çapraz sorgudan beklenen fayda sağlanamayacağı ve diğer sanıkların savunmalarının gecikmemesi için şimdilik soru yöneltmiyoruz. Diğer sanıkların savunmalarının tamamlanmasının ardından delillerin değerlendirilmesi aşamasında sorularımızı yönelteceğiz'' dedi.

-ÇAPRAZ SORGU-

Bunun üzerine Mahkeme Heyeti, Özoğlu'na sorularını yöneltti. Özoğlu üye hakim Hüsnü Çalmuk'un, ''Psikolojik harp konusunda eğitim aldınız mı?'' sorusuna, yazar ve yayıncının birçok konuda bilgisi olduğunu, kendi branşının da terör olduğunu, terör hakkında yazanların da bunları bilmesi gerektiğini kaydetti.

Çalmuk'un, ''Psikolojik harp, psikolojik harekat belgelerini nasıl elde ettiniz, siz mi yazdınız?'' sorusuna da Özoğlu, bu belgelerin kendisine ait olmadığını ama delilleri arasında gösterildiğini kaydetti.

Çalmuk'un, ''Asker kitleniz olduğunu söylüyorsunuz. Nasıl elde ettiniz bu kitleyi'' şeklindeki sorusunu ise Özoğlu, Kemalist ve Atatürkçü yayınları olduğunu, askerlerin de bunları okuduğunu söyledi.

Çalmuk, Özoğlu'ndan Kıbrıs Alay Komutanlığı'nda çekilen ve bir askerin kendisini hazır ol vaziyetinde karşıladığı fotoğrafı açıklamasını istedi.

Özoğlu da bunun kendi fotoğraf makinasıyla çekildiğini, Kıbrıs'a gazilerle gittiklerini, o ortamda orgeneralden astsubaya kadar askerler olduğunu, askerlerin üzerlerinde üniforma varken subayla, erle ve bir çocukla bile konuşurken bu şekilde durduklarını anlattı.

Çalmuk'un, ''Çizginizi belli etmek için yaptığınız faaliyetler nelerdir?'' sorusuna Özoğlu, yayınları, gazetelere çıkan ilanları ve posterleri olduğunu söyledi.

Protokol listesindeki kişilere gönderdikleri kitapların bedava reklam olduğunu ifade eden Özoğlu, ''Kitaplar aracılığıyla ulaşılan kitle arasında en üst rütbede kimler var?'' sorusuna ise ''Orgeneraller var. Sıkıldığımda arayıp sohbet ettiğim orgeneraller var. Dostlar arasında rütbeler önemli değildir. Fikirlerimi sorarlar, ben de onlara sorarım. Atatürk'le ilgili yapılan çalışmalarda fikir sorarız'' diye yanıtladı.

Çalmuk'un bilgisayarda çıkan hard diskin içerisinde birinci davanın sanığı Muzaffer Tekin'in çeşitli ortamlarda çekilen fotoğrafları olduğunu, bunların nerelerde çekildiğini sorduğu Özoğlu, sanıklardan İbrahim Özcan'a ait olan bu fotoğrafların nerelerde çekildiğini bilmediğini anlattı.

Özoğlu, bu fotoğrafların muhafaza edilmesi için yayınevinin bilgisayarına konulduğunu açıkladı.

-KİTAPLAR SAYESİNDE BİZE ULAŞIRLAR-

Özoğlu, başka bir soru üzerine, bir kişiyle yaptığı konuşmada birinci davanın tutuklu sanığı Ergün Poyraz'ın JİTEM tarafından korunduğunu söylemesinin bilgiye dayanmayıp bir düşünce olduğunu dile getirerek, ''Poyraz'ı jandarma koruyordu. Askerler korursa, JİTEM korur düşüncesiyle söylenmiştir'' dedi.

Çalmuk'un başka bir sorusuna da Özoğlu, askerleri kendi taraflarına çekmek için öğrenciye ihtiyaçları olmadığını belirterek, ''Öğrencileri çekmek için bir amacımız, çabamız olmadı. Atatürkçü kitaplar sayesinde bize ulaşırlar'' diye konuştu.

Tutuksuz sanıklardan Noyan Çalıkuşu'nu da aile dostları arasında tanıdığını, Ankara'da sanıklardan Kemal Aydın'a gittiğinde tesadüfen tanıştıklarını ve irtibatlarını koparmadıklarını kaydetti.

Sanıklardan Mehmet Ali Çelebi'yi de tanıdığını belirten Özoğlu, bu şekilde toplam 2-3 kişiyle tanıştığını anlattı.

Birbirlerinin çok zıt kitapları olmasına rağmen Abdurrahman Dilipak'ı bile sevdiğini ifade eden Özoğlu, daha önceden sevmediği Tuncay Özkan'ı da duruşmalarda tanıyıp sevdiğini vurguladı.

Hüsnü Çalmuk'un sorularını tamamlamasının ardından üye hakim Hasan Hüseyin Özese, duruşmayı 18 Şubat Perşembe günü saat 09.00'a erteledi.



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,963 µs