En Sıcak Konular

Meriç ve Arda'nın debisi yükseliyor

15 Şubat 2010 13:10 tsi
Edirne'de, Meriç ve Arda Nehri'nin debisi yükselirken, Tunca Nehri'nin debisi düştü. Tunca Nehri, Sarayiçi mevkisinde su yatağını genişleterek akmaya devam ederken tarihi yapıtlar sular altında kaldı. D-100'de ulaşım güçlükle sağlanıyor.

Edirne'de, Meriç ve Arda Nehri'nin debisi yükselirken, Tunca Nehri'nin debisi düştü.

Devlet Su İşleri (DSİ) 11. Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Meriç ve Arda Nehri'nin debileri yükselmeye devam ediyor. Meriç Nehri'nin debisi, Kirişhane İstasyonu'nda bu sabah saat 08.00'de yapılan ölçümde 1226 metreküp/saniye ölçülürken, saat 10.00'da ise 1230 metreküp/saniyeye yükseldi.

Sabah 08.00 sıralarında yapılan ölçümlerde 355 metreküp/saniye hızla aktığı belirlenen Arda Nehri'nin debisi, saat 10.00 sıralarındaki ölçümlerde 403 metreküp/saniyeye yükseldi.

Bu arada, taşan Tunca Nehri'nin Suakacağı'ndaki debisi ise 204 metreküp/saniyeden 203.5 metreküp/saniyeye düştü.

Tunca Nehri'nin taşması sonucu nehirle aynı adı taşıyan köprünün üzerine çıkan sular nedeniyle ulaşım zorlukla sağlanıyor.

Pazarkule Sınır Kapısı'na ve Karaağaç Mahallesi'ne gitmek isteyen araçlar, Tunca Köprüsü üzerinde biriken yaklaşık 40 santimetre sudan geçmek zorunda kalıyor.

Zaman zaman sudan geçerken arızalanan araçlar, çekici yardımıyla kaldırılıyor. Polis ekipleri, ulaşımın kontrollü bir şekilde sağlanması için araç sürücülerini dikkatli olmaları konusunda sürekli uyarıyor.

TARİHİ YAPITLAR SULAR ALTINDA

Öte yandan, Tunca Nehri, Sarayiçi mevkisinde su yatağını genişleterek akmaya devam ediyor.

Edirne Valiliğince restorasyonu yapılan Matbah-ı Amire (Saray Mutfağı) bölümü ile Saray Hamamı da kısmen sular altında kaldı. 2. Bayezit Külliyesi de taşkın sularından etkilendi. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin yapıldığı Er Meydanı, Adalet Kasrı, Balkan Şehitliği, Av Köşkü, kullanılmayan Kasımpaşa Camisi halen sular altında bulunuyor.

Bu arada, Tunca Nehri'nin taşması sonucu 8 Şubatta ulaşıma kapanan Sarayiçi mevkisindeki Kanuni, Fatih ve Yalnızgöz köprülerinden halen araç geçişine izin verilmiyor.

Meriç Nehri'nde sürüklenerek gelen ağaç dalları ve kütükler, nehir üzerindeki Meriç Köprüsü'nün gözlerini kapatırken, DSİ 11. Bölge Müdürlüğü ekipleri, köprü üzerinden kepçelerle kapanan gözleri açmaya çalışıyor.

Bosnaköyü yolundaki at çiftliği de taşkın ve sağanak yağışlardan etkilendi, sular altındaki çiftlikte atların dizlerine kadar ulaşan suda dolaştığı görüldü. Çiftlik sahibi, atları bölgeden uzaklaştırmasına rağmen, atların iç güdüsel olarak tekrar çiftliğe döndüklerini belirtti.

SAĞANAK YAĞIŞ ETKİLİ OLUYOR

Gece başlayan ve aralıklarla devam eden sağanak yağış, hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Hava sıcaklığının 4 derece olduğu kente son 24 saatte metrekareye 34 kilogram yağış düştü. Kapıkule Sınır Kapısı'na ulaşım sağlayan D-100 kara yolunun 8. kilometresinde yolda su birikintisi oluştu. Su birikintisi nedeniyle kara yolunda ulaşım zorlukla sağlanıyor.

Sadık Ahmet Caddesi, Atatürk Caddesi ve Su Sesi Tesislerine giden yollarda da su birikintisinin oluşması sonucu ulaşım kontrollü olarak sağlanıyor.

Kırklareli'ne bağlı Akardere Deresi'nde su seviyesi yükseldi. Hasköy-Süloğlu yolunda bazı noktalarda ulaşım tek şeritten yapılıyor.

Oğulpaşa Deresi'nin dün taşması sonucu kapanan Edirne-Kırklareli kara yolunda ulaşım Havsa-Hasköy yolu üzerinden sağlanıyor.

Meteoroloji yetkilileri, bugün ve yarın kentte sağanak yağış beklendiğini kaydetti.

aa



Bu haber 529 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,382 µs