En Sıcak Konular

ABD ile ciddi bir kriz yaşanabilir

15 Şubat 2010 11:40 tsi
ABD ile ciddi bir kriz yaşanabilir İzlenen hangi politikalar Ermeni lobisinin işine geliyor?

AK Parti yönetimi pek yakında iki konuda Amerika ile ciddi sorunlar yaşayacak. Bunların birincisi ABD Kongresi'nde ivme kazanmakta olan Ermeni soykırım yasa tasarısı. İkincisiyse, Washington'un İran'a karşı uygulamak istediği ekonomik yaptırımları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne getirecek olması. Analize Ermeni meselesiyle başlayalım. ABD Kongresi'ndeki tasarı Beyaz Saray'a bir tavsiye niteliğinde. Tasarı, Obama'nın Ermeni soykırımını resmen tanımasını ve 24 Nisan'daki mesajında bu terimi açık şekilde kullanmasını istiyor. Son on yılda, buna benzer yasa taslakları birçok kez Kongre'ye getirilmek istenmişti. Hatta 2000, 2005 ve 2007'de Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi bu yasaları 435 üyeli Genel Kurul'a sevk etme kararı da almıştı. Ancak her defasında Beyaz Saray devreye girerek böyle bir kararın çıkmasını engelleyebilmiştir. Peki şimdi neden durum daha ciddi?

Bunun temelde dört nedeni var. Birincisi bu sefer Beyaz Saray'ın kendisi bu konuda taraf. Başkan Barack Obama 1915'te yaşananları "soykırım" olarak kabul ediyor. Obama, bu konuda fikrini değiştirmediğini hem TBMM'de yaptığı konuşmada, hem de geçen 24 Nisan mesajında "soykırım" kelimesini kullanmadan dile getirdi. Obama "soykırım" kelimesini kullanmadı çünkü Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalizasyon sürecine zaman tanımak istedi. Şimdi durumun daha zor ve ciddi olmasındaki ikinci neden, Obama'nın çok istediği bu normalizasyon sürecinin gerçekleşmemiş olması. Peki, neden gerçekleşmedi Ermenistan ve Türkiye arasındaki normalizasyon? Çünkü Türkiye normalizasyon protokollerine protokollerde olmayan bir ön şart getirdi: Karabağ sorununun çözülmesi. Protokoller bu nedenle TBMM Dış İlişkiler Komisyonu'nda bekletiliyor. Türkiye'nin bu politikası Amerika'daki Ermeni lobisinin işine geliyor. Zira böylece Türkiye normalizasyon konusunda isteksiz olan taraf olarak algılanıyor.

ABD Kongresi'nde bu sefer durumun ciddi olmasının üçüncü nedeni Amerikan iç politikası. Kasımda Amerika'da ara seçimler var. Ekonomik durgunluk ve işsizlik nedeniyle Demokratlar çok zor durumda. Her oya muhtaç haldeler. Ermeni diasporasının güçlü kalelerinden Massachusetts'te Demokratların uğradığı ara seçim yenilgisinden sonra, Ermeni kökenli seçmenlerin gönlünü alma çabası daha da artacak. Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, bu yılı Türkiye açısından daha da zor kılan dördüncü unsur Musevi lobisinin AK Parti'ye son derece kızgın olması. Bu yıl Musevi lobisi Türkiye için Kongre'de kılını bile kıpırdatmayacaktır. Hatta aleyhte faaliyetler bile mümkün. Ermeni cephesinde durum böyle. AK Parti protokoller konusunda ciddi bir adım atmadıkça önümüzdeki aylarda ABD ile ciddi bir krize doğru gidiyoruz.

Ömer Taşpınar / Sabah



Bu haber 1,011 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,939 µs