En Sıcak Konular

Superman Yahudi!

0 0 0000 00:00 tsi
Superman Yahudi! Superman aslında bir Yahudi. Üstelik örnek bir Yahudi. Bu iddia bir hahama ait. İlk “yaratıldığında” Hitler ile savaşıyordu. Tıpkı Musa’nın Firavundan kurtardığı gibi Yahudi halkını Hitler’in zulmünden kurtarıyordu. İşte bilinçaltı

1978 yılında bir çizgi roman kahramanını sinemaya uyarlayan yönetmen Richard Donner, Supermen efsanesini sinema tarihine yazmıştı. Christopher Reeve gibi ismi duyulmamış bir oyuncu ile büyük bir gişe başarısı elde eden Superman efsanesi 21 Temmuz’da geri döndü. Yine adı duyulmamış genç oyuncu Brandon Routh ile beyazperdeye geri dönen Superman kahramanının belki de çok az kişi
tarafından bilinen bir yönünü aktarmak istiyorum.

Ahmet Hakan Coşkun 23 Temmuz tarihli yazısında Superman filmi ile ilgili eleştirilerini aktarırken filmin dini kavramlar içerdiğine vurgu yaparak “Antilaik” bir film olduğu yorumunu yapmış.
Bu yoruma tümüyle katılıyorum. Filmdeki bir çok replik ve anlatımdaki semboller bu iddiayı doğrulayacak yönde. Bense bir adım daha ileri giderek Superman’in dini hakkında bir kaç şey söylemek istiyorum.

Superman aslında bir Yahudi. Yanlış okumadınız, Superman gerçekten bir Yahudi. Bu benim bir iddiam da değil. Bu iddia bir hahama ait. Kaleme aldığı “up, up, and oy vey” adlı kitabında Rabbi Simcha bu konuyu işleyip Superman’in yahudi köklerini ortaya döküyor. (www.rabbisimcha.com) Avustralya’da yayın yapan Jewish Times isimli gazete ise Superman ile ilgili olarak yayınladığı makalede Superman’in “Örnek bir Yahudi” olduğunu vurgusunu yapıyor. (http://www.jewishtimes.com.au/content/view/646/31/)

Superman’ın tarihini ve içinde barındırdığı sembolleri biraz yakından inceleyince tahmin ediyorum ki, siz de bu iddiaya hak vereceksiniz.

SUPERMAN MUHARREF TEVRAT’TAN ESİNLENİLMİŞ

Superman ilk çizgi roman olarak 1930’yıllarında sonunda ABD’de yayınlandı. Bu çizgi karakterin yaratıcıları Cleveland’ta yaşayan Jerry Siegel ve Joe Shuste isimli iki Yahudi gençti.

Bu yıllar Amerikan tarihinin en çok Antisemitizm hareketlerinin yaşandığı döneme rastlamaktadır. Aynı anda tüm Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı öncesi faşist yönetimler iktidara gelmişti. Yahudiler sadece ırklarından dolayı baskı ve eziyet görüyordu. Bu sıkışmışlık içinde yaşayan Yahudiler bir kurtarıcı beklerken, gerçek dünyadan olmasa da çizgi roman dünyasından onlara bir kurtarıcı geldi. Bu Kurtarıcı Superman’di.

Tevrat’ta anlatılan Musa kıssasından yola çıkarak iki genç bir çizgi karakter yarattılar. Bu çizgi karakterin yaşantısı ile Musa benzer özelliklere sahipti. İkisi de kendi halkları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları dönemde doğmuşlardı. Musa öldürülmekten kurtulmak için tek başına bir sepetin içine konulurken, Superman de tek başına küçük bir uzay gemisine konularak uzaya gönderiliyordu.

Superman’in Kripton gezegeninde ismi de yine Kitab-ı Mukaddesten esinlenerek konulmuştu. Clark Kent’in Kripton gezegenindeki adı Kal-el ve babasının adı da Jor-el’di. “El” son eki Kitabı Mukaddeste Tanrıyı sembolize eder ve bu Kitab-ı Mukaddes boyunca bir çok yerde geçmektedir. Samu-el ve Dani-el peygamber ile Micha-el ve Gavri-el meleklerde aynı ek bulunmaktadır.
İnternette yayın yapan “Jewish Virtual Library” isimli sitede Supermen’in Tevrat kaynaklı köklerinden söz edip şöyle demekte:

“Superman, kendi çıkarı için iyiği uygulamak ve mümkün olan her yerde dünyayı iyileştirmek için Talmud’un emirlerine uyuyordu. Siegel ve Shuster, kendi Yahudi değerleri yansıtan efsanevi karakterlerini yaratmışlardı.” (http://www.jewishvirtuallibrary.org/jsource/biography/superman.html)

SUPERMAN YAHUDİLERİ ZULÜMDEN KURTARIYOR

Superman çizgi romanı ilk olarak 1938 yılı yazında yayınlandı. İkinci Dünya Savaşının kızıştığı ve ABD’nin savaşa girdiği yıllarda, çizgi roman dünyasında da Superman Hitler ile savaşıyordu. Superman tıpkı Musa’nın Firavundan kurtardığı gibi Yahudi halkını Hitler’in zulmünden kurtarıyordu. Çıkan sayılarında Yahudiler kamplardan Superman tarafından kaçırılıyordu. Nazi ordusu Superman tarafından bozguna uğratılıyordu. Siegel ve Shuster yaşadıkları travmanın etkisiyle ve kendi Yahudi kültüründen esinlenerek Superman’e yani maceralar yaşatıyordu. Çaresiz iki çocuğun da içinde bulundukları şartlar içinde hayal dünyalarında kendilerini rahatlatmak için yapabilecekleri çok fazla bir şey de zaten yoktu. Bu çizgi roman İkinci Dünya Savaşından sonra da yayınlanmaya devam etti ve günümüzün popüler kültürünün bir parçası haline geldi. Çevrilen filmler bu popülerliği pekiştirdi ve Superman artık bir fenomene dönüştü. Farklı kültürden, dinden yada coğrafyadan milyarlarca çocuğun kahramanı oldu.

SUPERMAN İKİ YAHUDİ GENCİN FANTAZİSİ

1930’ların ırkçı dünyasında acı çeken Yahudi halkından iki gencin fantezilerinde yaratıkları çizgi roman kahramanı bir çok çocuğun hayallerini süsledi, hala da süslemeye devam ediyor.
İkinci Dünya Savaşı yıllarında yaşanan çaresizliğin bir benzerini belki de daha acımasızını bugün Ortadoğu’da yaşanıyor. Nazi kopyası siyonistler onlardan miras aldıkları ırkçılıkla, diğer insanlara yaşam hakkı tanımıyorlar. Bütün dünya da, kimi çaresizlik kimi de vurdumduymazlık içinde bu kıyıma sessiz kalıyor.

Merak ediyorum, şimdi Beyrut’ta, Batı Şeria yada Gazze’de kaç Arap çocuğu 1930’lardaki çaresiz Yahudi çocukları gibi İsrail uçakları evlerini bombalarken Superman gibi bir kurtarıcının gelmesini hayal ediyordur?

SUPERMAN’İN YOLU FİLİSTİN’E DÜŞER Mİ?

Acaba Superman mazlum oldukları için onları da kurtarmaz mı? Sivil katliamlarına fetva veren hahamlara karşı durmaz mı? Piknik yaparken tüm ailesi İsrail gemisinden açılan ateşle yok edilen kız çocuğunun durumuna acaba Superman en azından üzülmez mi? Bu vahşet karşısından ağlamaktan başka hiç bir şey yapamayan o kızın başını okşayıp teselli etmez, katliamları yapanlara “beni zulme karşı siz yarattınız, siz neden aynı vahşiliği yapıyorsunuz” diye sormaz mı? Bombaların üzerine nefret mesajları yazan Yahudi çocuklarına, bunun yanlış olduğunu, o bombaların kendileri gibi küçük çocukları da yaktığını, bu ateşin büyüyüp kendilerini de yakacağını anlatmaz mı?

Allah kimseye çaresizlik içinde bırakıp süper kurtarıcılar hayal ettirmesin. Gerçek dünyada süper kahramanlar yoktur. Süper kahramanlar aslında birer çaresizliğin sembolüdür. O iki küçük Yahudi gencinin 1930’larda Superman’i yaratırken hangi psikoloji içinde olduklarını hissedebiliyorum. Benzer çaresizlik psikolojisini Arap çocukları şimdi yaşıyor. Onlar biraz daha farklı yolla, belki hayallerinde süper kahramanlar yaratarak değil, ama tanklara taş atarak tepkisini gösteriyorlar. O taşın bir şey yapmayacağını onlarda biliyor ama yapılanlara sesiz kalmamak adına küçük de olsa bir taş atıyor. Koca tankların önünde küçücük bedenleriyle adeta birer süper kahraman olarak dikilip, siyonist işgale karşı koyuyorlar.

Yarım asırdır Siyonist işgali kabul etmeyen bu halk, bundan sonra da kabul etmeyecektir. Bundan sonra da değişen bir şey olmayacak. Atılan her bomba bir gün dönüp kendi başlarında patlayacak.

Küçük de olsa bir taş da biz atalım. Hiç bir şey yapamıyorsak bu insanların acılarını kalbimizde hissedelim. Geçmişte bir dönem mazlum olanlar, şimdi zalimliğe soyunmuşlar. Zalim zulmü ile hiç bir zaman kalıcı olmamıştır.

Bunu belki de en iyi bilecek olan Nazi soykırımına maruz kaldığı için Süper çizgi kahramanlar yaratma ihtiyacı duyan Yahudi halkıdır…

FİLM HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ

Bu yazının içinde Supermen filmi hakkında birkaç yorum okumak isteyen okuyucuları hayal kırıklığına uğratmak istemem. “Superman Dönüyor” filmi birçok sinema eleştirmeninden tam not alması, genç ve yakışıklı oyuncu Brandon Routh’a övgüler yağdırılması, filmin bir teknoloji harikası olarak yorumlanması sizi kesinlikle yanıltmasın. Beyrut, Gazze, Batı Şeria, İsrail-ABD ortak yapımı bir işgal ve katliam ile karşı karşıya iken, mazlum Filistin halkı yokedilmeye çalışılırken, bu filmden kesinlikle keyif almayacaksınız…

netpano



Bu haber 3,372 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,263 µs