En Sıcak Konular

Ekonomik önlemleri, Yunan halkı da destekliyor

6 Şubat 2010 19:54 tsi
Yunanistan'da yapılan kamuoyu yoklamasının, Yunanlılar'ın yüzde 58,3 oranındaki bölümünün ülkenin ekonomik sıkıntıdan çıkması için daha fazla çaba göstermeye hazır olduğunu ortaya koyduğu bildirildi.

Yunan basın-yayın organları, ''Metron Analysis'' araştırma şirketi tarafından yapılan ankette, halkın yüzde 68,9 oranındaki kesiminin Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun açıkladığı ekonomik istikrar ve kalkınma programında yeralan önlemlerin ''gerekli'' oldukları kanısını taşıdığının belirlendiğini duyurdular.

Ankete katılanların, yüzde 23,6 oranındaki bölümünün ise alınan önlemlerin ''gereğinden fazla'' olduklarını kaydettiği belirtilen haberlerde, yüzde 50,2 oranındaki kesimin de hükümetin yapmayı kararlaştırdığı düzenlemerin ''adil'' olduğunu görüşünde birleştiği bildirildi.

Haberlerde, katılımcıların yüzde 41,1 oranındaki bölümünün söz konusu düzenlemelerin ''haksızlık'' olduğunu savunduğu belirtildi.

Öte yandan, iktidarın ekonomik düzenlemelerde PASOK partisi yanlılarından tam destek aldığı değerlendirilmesinde bulunulan haberlerde, söz konusu grubun yüzde 86,4 oranındaki bölümünün önlemleri, ''gerekli'' , yüzde 73 oranındaki kesiminin ''adil'', yüzde 62,7'sinin ise ''sonuç getirici'' olarak nitelendirdikleri vurgulandı.

Ankette ayrıca, anamuhalefet Yeni Demokrasi Partisi (YDP) ile sol koalisyon partileri seçmenlerinin yüzde 57,2 ile yüzde 63,1 oranındaki kesimlerinin de önlemlerin ''gerekli'' olduklarına inandıklarının ortaya çıktığı belirtildi.

Papandreu, önlemler çerçevesinde kamuda işe alımların durdurulacağını, maaşlara zam yapılmayacağını, ödeneklerde ise yüzde 10 oranında kısıtlamaya gidileceğini açıklamıştı.

-İSTİKRAR VE KALKINMA PROGRAMI-

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, geçtiğimiz haftalarda yaptığı, Yunan ekonomisinde önümüzdeki 3 yıl içinde, İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgi verdiği açıklamasında, ''2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 2,8'e düşürülmesinin 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu'' belirtmişti.

Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009'da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında bir büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9'a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu belirtmişti.

Ekonomi ve İstikrar Programı'nda, bütçe açığının GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011'de yüzde 3,1, 2012'de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğü, bu çerçevede 2009'da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2012'de yüzde 2,8'e gerilemesinin hedeflendiğini belirten Bakan, 2013'de de söz konusu açığın yüzde 2 oranında şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.
 
Zaman



Bu haber 606 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,714 µs