En Sıcak Konular

Tunceli'de beyaz esaret

6 Şubat 2010 16:02 tsi
Tunceli’nin Ovacık İlçesi’nde kar kalınlığının 2 metreyi aşması günlük yaşamı olumsuz etkiledi.

Besiciler hayvanlarını otlatamamaktan şikayet ederken, köylerde bulunan jandarma karakollarına erzaklar helikopterlerle taşınıyor. İlçenin Bağımsız Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, kısıtlı imkanlarla karla mücadeleyi zorluklu sürdürdüklerini söyledi.

Tunceli’nin yaklaşık 3 bin nüfuslu İlçesi Ovacık’ta kar esareti yaşanıyor. Kar kalınlığının 2 metreyi aştığı Ovacık’ta tek katlı evler kar altında kaldı. Pazartesi günü okulların açılacak olması nedeniyle kar altına kalan okullara giden idareciler, yaptıkları tünellerle içeriye girebildi. Okullara ulaşımın aksamaması için ekiplerin çalışması sürerken, Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, imkansızlıktan yakındı.

İlçede 6 ay kar kaldığını belirten Sarıgül, “Ovacık’ta kış koşulları çetin ve zorlu geçiyor. Şu anda 2 metre kar kalınlığı var yağan son yağmurlar bu karı kısmen bastırdı, ama yinede çok fazla kar var. Ancak bu kar dışında şubat ayı içinde de en az 1 metre daha karın yağacağını tahmin ediyoruz. İnsanlarımız kışın zamanlarını tamamen evlerinde ve kahvelerde geçiriyorlar. Bizim belediye olarak 1 karla mücadele aracımız var, çok zor şartlarda karları temizleyebiliyoruz. İş makinemiz 17 Aralık'tan bu yana 24 saat esasına göre çalışıyor ama hala ilçenin yarısı temizlenmemiş. Umarım yetkililer bu halimizi görür ve bize yardım ederler. Karla mücadele için iş makinesi yardımı bekliyoruz” dedi.

Ovacık’ın yüksek kesimlerinde kar kalınlığının 3 metreyi bulması üzerine özellikle besiciler büyük hayvanlarını doyurmakta büyük güçlük çekiyor. Ovacık’a 5 kilometre mesafede toprak ve çatısız bir evde eşi ve 4 çocuğuyla yaşayan ve hayvancılık yaparak geçimini sağlayan Gülizar Eroğlu, hayvanlarının otlarının bittiğini söyledi. Eroğlu, “Kar yüzünden hayvanlarımızı dışarıya çıkaramıyoruz. Ancak yazın kuruttuğumuz otları vererek besliyoruz. Otlarda bitmek üzere ne yapacağız bilmiyorum” dedi.

Ekipler kapalı köy yollarını açma çalışmalarını aralıksız sürdürürken, yüksek kesimlerdeki jandarma karakollarına erzaklar kar yağışının olmadığı günlerle helikopterlerle götürüldüğünü belirtildi.



Bu haber 644 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,357 µs