İran'ı kullanı- yorsunuz | " /> İran'ı kullanı- yorsunuz | "/>

En Sıcak Konular

İran'ı kullanı- yorsunuz

6 Şubat 2010 13:14 tsi
İran'ı kullanı-  yorsunuz ABD ve Rusya arasında füze kalkanı tartışmaları ve tehdit tanımlamaları yeniden tartışma konusu.

Romanya'nın, ABD Başkanı Barack Obama yönetiminin değişiklik planladığı füze kalkanı programı ile ilgili ülkesinin hazır olduğunu açıklaması Moskova'nın tepkisine neden oldu. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin bu yaklaşımının Türk boğazlarından savaş gemilerinin geçişini sınırlandıran Montrö Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu açıkladı ve Washington'dan cevap beklediklerini söyledi.

Ardından da Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev yeni askeri doktrini parafe etti. Rusya, kendisine ya da müttefiklerine yönelik herhangi bir tehdit algılaması durumunda 'nükleer önleyici saldırı' gerçekleştirebileceğini ilan etti. Rusya'nın yeni doktrininde bir numaralı tehdit 'NATO'nun genişlemesi', iki numaralı tehdit de 'füze kalkanı'. Nükleer silahlarda indirim anlaşmasını parafe etmeye hazırlanan ve ilişkilerde yeni sayfa açma inisiyatifini geliştiren iki ülke arasında 'güven sorunu' yeniden gündemde.

Sıcak gelişmeler tam da Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in 'ABD'nin tek kutuplu yaklaşımlarının dünyayı daha az güvenli hale getirdiği' eleştirisini dile getirdiği 2007 Münih Güvenlik Konferansı'nın yıl dönümüne denk geldi. Münih'de bu yıl Rusya adına konuşması beklenen Başbakan Yardımcsı Sergey İvanov, 'Pan-Avrupa Güvenlik Anlaşması' teklifini anlatacak. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in "böyle bir anlaşmaya gerek yok" açıklaması, Moskova'nın tepkisine neden oluyor. Rusya kimsenin başkasının güvenliğini tehlikeye atarak kendi güvenliğini sağlama hakkı olmadığını savunuyor.

"BATI ÜSLERİ, İRAN'IN KİTLE İMHA SİLAHLARINDAN TEHLİKELİ"

Rusya'nın NATO daimi temsilcisi Dmitri Rogozin her zaman olduğu gibi Rusya'nın yaklaşımını çok sert bir uslüpla dile getirdi. Rossiya 24 kanalına konuşan Rogozin, Washington'ı Rusya'nın sınırlarına yığınak yapmakla suçladı ve İran'ın da gerçek bir tehdit olarak görülmekten çok, füze kalkanı için kullanıldığını savundu.

Rusya NATO büyükelçisi, "İran'a karşı kurulacağı ifade edilen kalkanla Rusya'nın nükleer gücü büyük tehlike altında kalacak. ABD İran'ı kendi füze kalkanı programını küresel hale getirmek için kullanıyor. Bizim askerlerimizin, verilen bazı sözlere inanmaması gerekiyor. Sınırlarımıza batı üslerinin kurulması, İran'ın kitle imha silahlarına sahip olmasından daha tehlikeli." uyarısında bulundu.



Bu haber 891 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,083 µs