En Sıcak Konular

DTP aynı: İstiklal Marşı yok, 'Sayın Öcalan' var. 

0 0 0000 00:00 tsi
DTP aynı: İstiklal Marşı yok, 'Sayın Öcalan' var.  Demokratik Toplum Partisi (DTP) bugün olağanüstü kongresini topladı. Kongre'nin açılışında İstiklal Marşı okunmazken, eski DEP'liler Leyla Zana, Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan yeniden siyasete döndü. Tabii 'Sayın Öcalan' söylemleri

Bugünkü kongre, DTP'nin seçimlere bir parti olarak mı, yoksa bağımsız adaylarla mı gireceğini de belirleyecek. Kongrede divan başkanlığına Fethi Gümüş seçildi. Gümüş, salondakileri ''özgürlük ve demokrasi şehitleri adına'' saygı duruşuna davet etti. Kongre'nin açılışında İstiklal Marşı okunmadı.
     
Atatürk posteri de asılmadı...

Divan'ın oluşturulduğu sahnenin arkasında Türk bayrağı ve parti flaması yer aldı. Salonda daimi olarak bulunan kabartma şeklindeki Atatürk resminin dışında ayrıca Atatürk posterinin asılmadığı görüldü. Divan Başkanı Gümüş, parti meclisine de girmesi beklenen eski DEP milletvekilleri Hatip Dicle, Selim Sadak ve Orhan Doğan'ı anons ederek ''Hoşgeldiniz'' dedi. Gümüş, rahatsızlığı nedeniyle Kongre'ye gelemeyen Leyla Zana'ya da geçmiş olsun dileklerini ilettiklerini bildirdi. Kongre salonunda ''Çözüm operasyonlar değil diyalog ve barıştır'', ''Ya gerçek demokrasi ya hiç'' yazılı pankartların asılı olduğu görüldü. Kongre'de mevcut genel başkan Ahmet Türk'ün genel başkanlığa tek aday olması bekleniyor. Kongre'yi toplama kararı Ankara yürüyüşünde DTP'li yöneticilerin Diyarbakır'dan istedikleri ilgiyi görememeleri üzerine alınmıştı.
     
"Hedefiniz parlemento"

DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Kongre'de yaptığı açıklamada, partisinin bağımsız adaylarla da olsa parlamentoyu hedefleyeceğini söyledi. Türk, Türkiye'de seçilmişlerin ''Kürt sorunu'' başta olmak üzere birçok soruna ilişkin proje üretmediklerini savundu. Türkiye'nin bir Ortadoğu ülkesi olarak bölgedeki kaostan etkilendiğini ifade eden Türk, ''Türkiye'de 20 milyon Kürt, Türkiye'nin bütünlüğü içerisinde Kürt sorunun çözülmesi konusunda beklenti içerisindedir'' dedi.

Kuzey Irak'taki gelişmelere değinen Türk, burada Türkmenlerin dört milletvekillerinin bulunduğunu ifade etti. Türk, ''Türkiye, Saddam zulmüyle karşı karşıya kalan Türkmenler için çaba içinde oldu mu? Saddam ile diyalog içinde olmadı mı? Türkiye'nin bugünkü tepkisi Türkmenler için değil, oradaki Kürt federe devleti için. DTP Diyarbakır İl Başkanı da bunun için tepkisini ortaya koyuyor'' şeklinde konuştu. Kürt sorununun iç dinamiklerle çözülmesi gereken bir konu olduğunu ifade eden Türk, ''Biz bu sorunu ABD'ye havale ederek ya da inkar ve imha mantığıyla çözemeyiz. 30 yıldır bu mantıklı 40 bin can ve milyar dolarlar kaybettik'' dedi.
     
Parti bağımsız aday gösterecek mi?

DTP Kongresi'nde tartışılacak bir başka önemli başlıksa seçimlerde partinin bağımsız aday gösterip göstermeyeceği. DTP'li yöneticiler bu en üst karar organında kasımdaki seçimlerde nasıl davranılacağının da konuşulacağını açıkladı. Ancak yine de kesin kararı yeni seçilecek parti yönetimi verecek. Geçen yılın sonunda bağımsız adaylıkla ilgili yeni bir düzenleme yapılması nedeniyle DTP'nin bağımsız adaylarla seçime girmesi, siyasi denklemler açısından da önemli. Bağımsız milletvekili adaylarının isimlerinin ayrı bir oy pusulasında değil partilerin de bulunduğu büyük oy pusulasında yer alması yasa ile düzenlendi. Bu durum DTP'nin bağımsız adaylarla seçime girmesi halinde işini güçleştirmek için yapılan bir düzenleme olarak yorumlandı. Yeni düzenlemenin hayata geçebilmesi için seçimlerin kasımdan önce yapılmaması gerekiyor. DTP bağımsız adaylarla seçime girme kararı alırsa seçim hesapları da yeniden yapılabilir.

"Diyalogdan yanayız"

Olağanüstü kongre öncesi gazetecilerin sorularını yanıtlayan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, ''Diyalog arayışları içinde olan ve diyaloğu önemseyen her düşünceyi doğru, mantıklı bir düşünce olarak kabul ediyoruz'' dedi. Türk, bir gazetecinin 7'nci Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in eski DEP milletvekili Leyla Zana'yla ilgili açıklamalarını hatırlatarak, ''Zana'nın Evren ile bir görüşme talebi oldu mu?'' sorusu üzerine, ''Hayır, öyle bir talebinin olduğunu sanmıyorum'' yanıtını verdi.

Türk, ''Bu ülkede herkesin barış, diyalog ve uzlaşı içinde olaylara bakmasını istiyoruz. Böyle bir anlayışın Türkiye'de gelişmesini, tartışabileceğimiz bir ortamın yaratılmasını istiyoruz. Özlediğimiz bu. Bu diyalog arayışları içinde olan ve diyaloğu önemseyen her düşünceyi doğru, mantıklı bir düşünce olarak kabul ediyoruz. Bizim de çabamız, arayışımız bu yönde. Diyalog ile sorunları çözmek, diyalog ortamı yaratmak...'' diye konuştu.

"Hapis cezası haksız bir karar"

DTP Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk da, kendisi ve Genel Başkan Türk hakkında verilen hapis cezası kararına ilişkin soru üzerine, ''Çok haksız, hukuksuz bir karar. Yargılamaya konu olayla bir bağımız da yok. Karar mercilerimizden geçen, imzamızı taşıyan bir bildiri değildi'' dedi.
Tuğluk, ''Ancak şunu biz mahkemede de ifade ettik. İfade edilen şeyler düşünce özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gereken şeyler. Türkiye'de devletin düşündüğü gibi düşünmediğiniz zaman, farklı görüşleri, düşünceleri ifade ettiğiniz zaman karşınıza böyle bir şey çıkarılıyor. Haksız, hukuksuz bir karar olarak görüyoruz'' ifadesini kullandı.
     
Milliyet



Bu haber 341 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,582 µs