En Sıcak Konular

Rusya Romanya'dan açıklama bekliyor

5 Şubat 2010 22:52 tsi
Rusya Dışişleri Bakanlığı, Romanya'nın Amerikan füze kalkanının bazı unsurlarına evsahipliği yapacağı açıklamasından sonra "endişesini" dile getirdi ve "açıklama beklediğini" bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu ciddiyetle analiz edeceğimiz önemli bir konu. Anlaşıldığı üzere bizde endişe yarattı. Bir açıklama yapmanın gerekli olduğu ortada. Bunu Amerikalı ve Avrupalı ortaklarımızla temaslarımızda dile getireceğiz" denildi.

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, yeni Amerikan füze savunma projesi kapsamında balistik füzeleri saptayan unsurların konuşlandırılmasını kabul edeceklerini açıklamış, bu ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından da teyit edilmişti.

Basescu, başkanı olduğu Yüksek Savunma Konseyinin toplantısından sonra yaptığı açıklamada, ''Romanya, ABD Başkanı Barack Obama tarafından savunma sistemine katılmaya resmen davet edilmiştir'' demişti.

Orta menzilli ve balistik füzeleri karadan yakalayacak olan bu unsurların Romanya'da konuşlandırılacağını belirten Basescu, söz konusu unsurların 2015'te operasyonel olacağını kaydetmişti.

Basescu, Rusya'nın Amerikan projesiyle ilgili geçmişte dile getirdiği kaygılara cevap olarak da, ''Bu savunma sistemi Rusya'ya karşı değildir'' demişti.

Romanya'nın söz konusu savunma sisteminde yer alması fikri, ilk olarak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın geçen Ekimde Romanya'ya yaptığı ziyarette ortaya atılmıştı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın Eylül ayında açıkladığı bu yeni sistemin, kısa ve orta menzilli füzeleri engellemeye yönelik bir sistem olduğu belirtiliyor. Rusya, bu yeni yaklaşıma ses çıkarmamıştı.

Rusya, önceki Amerikan Başkanı George W. Bush yönetimi sırasında Avrupa'ya Amerikan füze kalkanı kurulmasına karşı güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle mücadele vermişti.

cihan



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,068 µs