En Sıcak Konular

Yeni mali krizin fitilini Avrupa ateşliyor

5 Şubat 2010 21:06 tsi
ABD'de resesyondan çıkma işaretleri görülürken, Avrupa'da dünyayı yeni finansal krizin eşiğine getirebilecek gelişmeler yaşanıyor.

Avrupa borsalarında son dönemde yaşanan düşüşün, ABD ve Asya piyasalarına sıçraması, yeni küresel finansal krizin merkezinin bu sefer Avrupa olacağı korkusunu artırdı.

Bu korkunun arkasında ise; Yunanistan ve Portekiz'in ardından, kıtanın euro kullanan diğer ülkelerinin de ülke borçlarını ödemekte zorlanacağı endişesi yatıyor. Avrupa’nın büyük ekonomilerinden İspanya'nın adı bu ülkeler arasında yer alıyor.

Gelişmelerle ilgili bir haber analiz yayımlayan The New York Times gazetesi, Avrupa'daki kötü gidişatın yavaş yavaş küresel ekonomiyi etkisi altına aldığına dikkat çekti.

Gazete, en kötü senaryoda ülkelerin borçlarını ödeyemeyerek küresel ekonomideki daralmanın devam etmesine katkıda bulunacağı değerlendirmesi yaptı.

Haber analizde, ING Bank Küresel Büyüme Birimi Başkanı Uri D. Landesman'ın gelişmelerle ilgili değerlendirmesine de yer verildi. Landesman, "Şimdiki soru bu yangının ne kadar büyük olacağıyla ilgili... [Şu anda yaşanılanlardan] hangisinin panik, hangisinin doğru tepki olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Borsaların gerilemesinde diğer bir neden de, ABD'de beklentilerin üzerinde gelen işsizlik maaşı başvuruları oldu. Yatırımcılar işsizlik verisini, ekonomideki toparlanmayı göstermesi açısından yakından takip ederken, işsizlik maaşı başvurusunun yüksek gelmesi toparlanmanın yeterince güçlü olmadığı düşüncesine yol açtı.

ÖNLEMLER BELİRLEYİCİ OLACAK

Avrupa'da piyasaların bundan sonraki seyrini ve euronun geleceğini sorunlara alınacak önlemler belirleyecek.

Almanya’nın soruna müdahele etmesini bir önlem olarak gören endişeli yatırımcılar bu dönemde Fransa ve kıtanın diğer zengin ülkelerin bu gidişata müdahale edip etmeyeceğini merak ediyor.

Haber analizde, ekonomi çevrelerinde Fransa, Almanya ve Hollanda gibi Avrupa Birliği’nin nispeten daha iyi durumdaki ülkelerin er ya da geç borçlu ülkelere yardım edeceğinin konuşulduğu da belirtildi.

Yatırımcılar, borç krizindeki ülkelere yardım eli uzatılmadığı takdirde sorunun etkilerinin Avrupa’ya ve küresel piyasalara yayılmasından endişe ediyor.

PİYASALARDAN SERT TEPKİ

Gelişmelerden tedirgin olan Avrupa borsaları Perşembe günü yüzde 5'in üstünde düşüşler kaydederken, bu kayıplarını Cuma günü de devam ettirdi.

Yatırımcıların, yaşanan endişelerle güvenli liman olarak görülen dolar talebini artırması da euro/dolar paritesinin son yedi ayın en düşük seviyesi olan 1.37'ye gerilemesine neden oldu.

Avrupa piyasalarındaki satış dalgası, şimdiye kadar bu durumu göz ardı eden ABD piyasalarına da sıçradı. Dow Jones Sanayi Endeksi, Perşembe günü yüzde 2.61 düşerek, Kasım ayından beri ilk defa kritik 10 bin seviyesinin altına geriledi.

timeturk



Bu haber 587 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,831 µs