En Sıcak Konular

Medvedev, yeni askeri doktrini onayladı

5 Şubat 2010 19:16 tsi
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Rusya'nın önleyici nükleer saldırı anlayışını uygulamaya koyan yeni askeri doktrinini imzaladı.

Kremlin Basın Sözcüsü Natalya Timokova yaptığı açıklamada, "Rusya Devlet Başkanı Güvenlik Konseyi ile olağan toplantısında yeni askeri doktrin ve nükleer caydırıcılıkla ilgili imzaladığı iki belge hakkında bilgi verdi." dedi. Yeni askeri doktrinin 2020 yılına kadar geçerli olacağı belirtiliyor.

Rus yetkililere göre, Moskova'nın son yıllarda karşı karşıya kaldığı meydan okumalar ve tehditler üzerine yeni askeri doktrin çalışması başlatıldı. Yeni doktrine göre, Rusya nükleer gücünü modernize etmeye ve geliştirmeye devam edecek. Yeni doktrinin en büyük özelliği, potansiyel tehditlere karşı nükleer önleyici saldırı anlayışını getirmiş olması.

Yeni doktrin Rus ordusunun yapılanmasında da önemli değişiklikler getiriyor. Buna göre ordu daha etkin ve hareketli hale getirilecek. Aynı görevler için öngörülen askeri birliklerin sayısı optimize edilerek, teknik açıdan güçlendirilecek.

Rusya'nın değiştirilen askeri doktrini 2000 yılında onaylanmıştı. Eski doktrinin temel özelliği savunma temelli kurulmuş olması idi. Savaş durumu için gerekli kalındığında hazırlık yapılması hedefleniyordu. 8 Ağustos 2008'de Güney Osetya'da gerçekleşen savaşta Rus ordusunun hareket kabiliyetinin yetersizliği ve savaş durumuna hızla adapte olamaması eleştirilere neden olmuştu.

Rusya askeri harcamaları da son yıllarda artarak devam ediyor. Muvazzaf görevli sayısını yüzde 30 oranında azaltmayı planlayan modernizasyon çalışmaları, ordunun daha profesyonel hale getirilmesini de öngörüyor. 40 milyar doları bulan savunma bütçesi önümüzdeki 2-3 yıl içinde yüzde 50'den fazla artırılması öngörülüyor.

Rusya Güvenlik Konseyi toplantısına Başbakan Vladimir Putin, Federal Konsey Başkanı Sergey Miranov, Duma Başkanı Boris Grizlov, Kremlin İdari Müdürü Sergey Narışkin, Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, Savunma Bakanı Anatoli Serdyukov, İçişleri Bakanı Raşid Nurgaliyev, Federal Güvenlik Servisi (FSB) Başkanı Aleksander Bortnikov ve Dış İstihbarat Servisi Başkanı (SVR) Mihail Fradkov katıldı. Rusya Güvenlik Konseyi daimi üyeleri arasında askeri kanattan kimse yer almıyor. Gerektiğinde genişletilen Konsey'e sadece Genelkurmay başkanı katılabiliyor.

 cihan



Bu haber 620 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,903 µs