En Sıcak Konular

Mersinli avukatlardan Balyoz darbe planına suç duyurusu

5 Şubat 2010 16:38 tsi
Mersin Barosu'na kayıtlı 40 avukat Balyoz darbe planı için Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Avukatlar yaptıkları açıklamada gelişmiş demokrasilerde telaffuz dahi edilmeyen kavramların Türkiye'de planlar halinde bulunmasına tahammüllerinin olmadığına dikkat çekerek, halkın tercihini antidemokratik yollardan bertaraf edilmeye çalışılmasını kınadıklarını kaydetti.

Avukatlar, suç duyurusu öncesi Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde basın toplantısı düzenledi. Suç duyurusunda imzası bulunan Mersin Barosu'na bağlı 40 avukat adına açıklama yapan Murat Değerli, Taraf gazetesi tarafından ortaya çıkarılan ve içinde ıslak imzalı yazışmalar, sunumlar, orijinal antetli askeri CD'ler ve ses kayıtlarının bulunduğu belgelerin mahkemeye sunulduğunu hatırlattı. Planda görevlendirilecek personele ve rütbelerine kadar isimlerinin açık açık yazılması ile İstanbul başta olmak üzere bazı belediye başkanlarının görevlerinden alınacak olmasının senaryo savunmasını çürüttüğünü ifade eden Değerli, ayrıca polisin 1. Ordu Komutanlığı emrine sokulmak istenmesi, Fatih'te eylemler sonrası sokağa taşan halka karşı askerin devreye girmesi ve 250 bin kişinin irticacı olduğu gerekçesiyle tutuklanacağı bilgisinin de planın bir kurgu olmadığını gösterdiğini söyledi. Planya yazılan eylemlerin birçok suç kapsamına girdiğine dikkat çeken Değerli, eylemlerin yargılamalarının yapılarak faillerinin cezalandırılması amacıyla suç duyurusunda bulunuyoruz." diye konuştu.

EMASYA Protokolü'nün yürürlükten kaldırılmış olmasının sevindirici olduğuna dikkat çeken Değerli, ancak yetersizliğine vurgu yaptı. 1982 Anayasası'nın değiştirilerek Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin sivillerce hazırlanmasını, Meclis'in ve halkın denetimine açılmasını isteyen Değerli şöyle devam etti: "Cunta faaliyetleri iç tehdit kapsamına alınmalı. Yargı reformu süratle hayata geçirilerek Anayasa Mahkemesi ve HSYK'nın yapısı evrensel hukuk standartlarına ulaştırılmalıdır. Sivil ve askeri yargı ayırımı da kaldırılarak, yargı denetimi dışında hiçbir alan bırakılmamalıdır."

Gelişmiş demokrasilerde telaffuz dahi edilemeyen kavramların planlar halinde neşvü nema bulduğu bir yapıya artık tahammüllerinin olmadığını anlatan Değerli şunları kaydetti: "Bu millet bunu hak etmemektedir. Halkın demokratik tercihlerinin antidemokratik yollarla bertaraf edilmeye çalışılmasını şiddetle kınıyoruz. Bu ülkenin tarihinde sultanları azlettiren, türlü entrikalarla hükümetler devirip hükümetler kurduran ve halen faaliyette bulunan karanlık ve habis bir zihniyetin farkındayız. Bu zihniyetle aziz milletimizin genç hukukçuları olarak sonuna kadar mücadele edeceğimizin ve bu dirayetin de damarlarımızdaki asil kanda mevcut olduğunun bilinmesini isteriz."

Değerli, basın açıklamasını Napolyon'un 'Kılıç ile her şeyi yapabilirsiniz, ancak üzerine oturamazsınız.' sözü ile tamamladı. Avukatlar daha sonra adliyeye giderek suç duyurusunda bulundu.

Cihan



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,760 µs