İran'a sert uyarı! | " /> İran'a sert uyarı! | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'dan İran'a sert uyarı!

5 Şubat 2010 16:08 tsi
Rusya'dan İran'a sert uyarı! Rusya, İran nükleer programının sivil amaçlı olduğu yönündeki politikalarını değiştiriyor.

Buşehir kentine nükleer santral inşasını yıl sonunda tamamlaması beklenen Moskova, Tahran'ın uluslararası toplumun taleplerine olumlu yanıt vermemesinden rahatsız. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Tahran'ı sert bir dille uyararak, "İran'dan yapıcı bir cevap alamazsak, konuyu Güvenlik Konseyi'nde yeniden ele alabiliriz." dedi.

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Güvenlik Konferansı'na katılan İran Dışişleri Bakanı Manuçer Mottaki ile gün içinde görüşeceğini dile getiren Lavrov, "Bugün pratik konularda sonuca ulaşmak için gerçek bir şans yakalayabiliriz." değerlendirmesinde bulundu. Rusya Dışişleri Bakanı, "Mottaki'nin beni dinleyeceğini ve ona göre hareket edeceğini umuyorum." şeklinde konuştu.

Rus basınında yer alan bilgilere göre Alman meslektaşı Guido Westerwelle ile görüşmesinden sonra değerlendirmede bulunan Lavrov, İran nükleer programına siyasi bir çözüm bulunmasının hayati öneme sahip olduğunu kaydetti.

Rusya bugüne kadar İran'a yönelik ekonomik yaptırımların İran nükleer sorununu daha komplike hale getireceğini savunuyordu. Moskova şimdiye kadar Güvenlik Konseyi'nde İran aleyhine bir yaptırım kararı çıkmaması için 'veto' hakkını kullanıyordu. Konseyin beş daimi üyesinden Çin de Tahran'a yaptırıma karşı. ABD, İngiltere ve Fransa İran'ın nükleer silah üretme çabasında olabileceğini savunuyor. Tahran'ın nükleer çalışmalarını tamamı ile uluslararası denetime açmaması endişeleri artırıyor.

LAVROV'DAN MONTRÖ HATIRLATMASI

ABD'nin Romanya'ya füze kalkanı yerleştirme planı ile ilgili soruyu yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı, ABD'den açıklama beklediklerini söyledi. Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu dün yaptığı açıklamada, Avrupa güvenliği için planlanan ABD füze kalkanı programının ülkesine yerleştirilebileceğini açıklamıştı.

Montro Sözleşmesi'nin savaş gemilerinin geçişini sınırlandırdığını ve Romanya'nın da bu sözleşmeyi imzaladığını kaydeden Lavrov, "Amerikalı ortaklarımıza Karadeniz rejiminin Montrö Sözleşmesi ile belirlendiğini hatırlatmak isterim. Mevcut diyaloğumuz çerçevesinde Washington'dan bir açıklama bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)



Bu haber 981 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs