En Sıcak Konular

Talat'tan AB'ye uyarı

5 Şubat 2010 14:44 tsi
Talat'tan AB'ye uyarı KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Avrupa Birliği kurumlarının Kıbrıs sorununu detaylı bilmeden sürece müdahalelerde bulunmalarının çözümü zorlaştırdığı uyarısında bulundu.

Düşünce kuruluşu Avrupa Politika Merkezinde konuşan Talat, Avrupa Parlamentosunun (AP) nihai oylaması önümüzdeki hafta yapılacak Türkiye karar taslağında Türkiye'ye, Kıbrıs'taki kapsamlı müzakerelere destek için "askerlerini derhal çekmeye başlaması, kapalı Maraş bölgesini Rumlara açması ve KKTC'ye yerleşen Türk vatandaşları sorununu çözmesi" çağrısı yapmasına sert tepki gösterdi.

Annan Planını kabul eden Kıbrıslı Türklere verdiği izolasyonları kaldırma sözünü "hala raflarda bekleten" AB kurumlarının Kıbrıs'taki kapsamlı müzakerelerde ele alınan konulara müdahalede bulunmasının "ne işe yarayacağını" soran Talat, "Dış müdahaleler yapıcı ve tarafsız olmalı, çözümü teşvik edici yönde olmalı. Sadece bir taraftan talepte bulunulmamalı" dedi.

AB KIBRIS SORUNUNDA YAPICI DEĞİL

Cumhurbaşkanı Talat, "AB maalesef Kıbrıs sorununda yapıcı değil. AB kurumları Kıbrıs sorunu konusunda detaylı bilgi sahibi olmadan fikir sahibi oluyor" eleştirisinde bulundu.

Avrupa Adalet Divanının Orams davasında aldığı tavsiye kararını örnek gösteren Talat, Lüksemburg merkezli AB yüksek mahkemesinin, AB müktesebatı KKTC'de askıya alınmış olmasına rağmen Rum mahkemelerinin KKTC ile ilgili kararlarının diğer AB üyelerinde de bağlayıcı olduğuna hükmetmesinin "alay edici" olduğunu belirtti.

Çözüm olmadan Rumları üye kabul eden AB'nin Kıbrıs sorununun çözümünde "siyasi bir rol oynamaya hakkı bulunmadığını" vurgulayan Talat, AB'nin gerçekten çözüm istiyorsa Rumları bu yönde teşvik etmesini ve bunu somut hale getirmek için KKTC üzerindeki izolasyonları kaldırmasını istedi.

KIBRIS TÜRKLERİNİN AB'YE GÜVENİ AZALDI

Kıbrıs Türk toplumunda 2002 yılında yüzde 90'ları aşan AB'ye güvenin, verilen sözlerin tutulmamasıyla bugün çok gerilediğini, hayal kırıklığına neden olduğunu anlatan Talat, AP'de Kıbrıslı Türklere ayrılan iki koltuğun bugün Rumlar tarafından "işgal edildiğine" dikkat çekti.
Talat, Kıbrıs sorununun Türk ordusu tarafından yaratılmadığını, sorun çıktığı için Türkiye'nin garantörlük hakları gereği olarak Türk ordusunun Kıbrıs'ta bulunduğunu hatırlatarak, çözüm halinde zaten gerek kalmayacağı için bir geçiş döneminin ardından Türkiye'nin adadaki askerlerini geri çekeceğini ifade etti.

Türk tarafının tam tersine Rum tarafında özellikle gençler arasında çözüme desteğin çok düştüğünü, Annan Planı referandumunun da bunu kanıtladığını kaydeden Talat, "Türk eğitim sistemi oldukça özgürlükçü, fakat Rumlarınki, her türlü çözüme karşı olan kilisenin de etkisiyle çok milliyetçi" tespitinde bulundu.

Kıbrıs'ta kendi önerileriyle yapılan 3 günlük yoğunlaştırılmış görüşmelerin oldukça faydalı olduğunu anlatan Talat, Nisan ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle müzakereleri kesmeyecekleri ve sonuna kadar gidecekleri mesajını verdi.



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,674 µs