En Sıcak Konular

4 numaraya uymadı!

5 Şubat 2010 08:50 tsi
4 numaraya uymadı! Türkiye'nin devlet protokolü, NATO protokolüne uymayınca, Başbuğ, İstanbul'daki Savunma Bakanları toplantısına katılmadı.

Devlet protokolünde Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün önünde yer alan Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un, NATO protokolü gereğince arkada oturması gerekiyordu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye'nin ev sahipliğinde İstanbul'da dün başlayan NATO Gayri Resmi Savunma Bakanları Toplantısı'na katılmadı. Türkiye'deki protokol sıralamasında Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün önünde yer alan Genelkurmay Başkanı Başbuğ'un, bu sıralamayı tersine çeviren NATO protokol listesine muhatap olmamak için toplantılara katılmadığı konuşuluyor. Orgeneral Başbuğ'dan önce görev yapan Genelkurmay başkanlarının da, NATO'nun her yıl düzenlediği Savunma Bakanları toplantılarına aynı gerekçe ile katılmadıkları öğrenildi.

4'ÜNCÜ SIRADA
Genelkurmay Başkanı Türkiye'deki protokol sıralamasında, Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı ve Başbakan'dan sonra 4'üncü sırada yer alıyor. Savunma Bakanı'nın da aralarında yer aldığı Bakanlar Kurulu üyeleri ise protokol sıralamasında 10'uncu sırada bulunuyor. NATO'nun protokol sıralamasında ise Savunma Bakanları, Genelkurmay Başkanları'nın önünde yer alıyor. Bu nedenle, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, NATO Savunma Bakanları Toplantısı'na katılsaydı, örgütün protokol sıralamasına göre Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün arkasında oturmak zorunda kalacaktı. Toplantıda, Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün yanı sıra, Savunma Bakanlığı Müsteşarı Korgeneral Ahmet Turmuş, tümgeneral rütbesindeki Savunma Bakanlığı Daire Başkanları ile bakanlık bürokrasisi temsil etti. Toplantıya, ABD Savunma Bakanı Robert Gates ve İngiltere Savunma Bakanı Bob Ainsworth gibi önemli isimler de katılıyor.

ANA GÜNDEM MADDESİ 'AFGANİSTAN'
Cumhurbaykanı Gül, bugün kürsüye çıkarak NATO Genel Sekreteri Rasmussen ve müttefik ülke bakanlarına 'hoş geldiniz' diyecek ve başta Afganistan olmak üzere Türkiye'nin dünya gündemindeki güvenlik konularına bakışını anlatacak. Toplantıda ana gündem maddesi olan Afganistan'ın yanı sıra, NATO'nun yeni hedefleri, operasyonlarının finansmanı konuları da masaya yatırılacak. Afganistan İçişleri ve Savunma bakanlarının da katıldığı dün akşamki yemekte Afganistan'daki son durum ve 2010 yılında atılacak adımlar görüşüldü.  Afganistan'daki asker sayısı artırılırken, diğer yandan ülkenin yeniden yapılandırılması, polis ve askerlerin eğitimi gibi konular gündeme geldi. NATO Genel Sekreteri Rasmussen üye ülkelerden Afganistan'daki yapılandırma çalışmalarında daha fazla sorumluluk üstlenmelerini istedi. Afganistan'da bu yıl 'sivil koordinasyon'' ve 'yetki devri'' konularının önem kazanacağını belirtiliyor. NATO, 'son Taliban militanı ölene kadar savaşmak yerine, Taliban'ı bölmek ya da izole etmek'' üzerine politikalar üretmeye çalışıyor.

Devlet protokolünde  ilk 12 sıralaması
1-Cumhurbaşkanı
2- TBMM Başkanı
3- Başbakan
4- Genelkurmay Başkanı
5-Ana Muhalefet Partisi Genel Başkanı
6- Eski Cumhurbaşkanları
7- Anayasa Mahkemesi Başkanı
8-Yargıtay Birinci Başkanı
9- Danıştay Başkanı
10-Bakanlar Kurulu Üyeleri
11-Kuvvet Komutanları
12-Orgeneraller ve Oramiraller

Gazeteciler sıkıntı yaşadı
NATO Zirvesi'ne, organizasyon eksikliği nedeniyle yaşanan sıkıntılar damga vurdu. İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) NATO Genel Sekreter Yardımcısı Jean François Bureau'nun katıldığı 'Barış ve Güvenlik için Bilim' programını izleyecek gazeteciler toplu olarak İTÜ'ye götürülmek istendi. Yürüyen merdivenlerin çalışmadığı merkez içerisinde dakikalarca yürüyen gazeteciler, daha sonra dışarıda otobüs beklemeye başladı. Gazetecileri İTÜ Ayazağa Kampusu'na götürecek olan otobüs yaklaşık yarım saat sonra gelebildi. Uzun bekleyişin ardından otobüse binen basın mensupları kampuse geldiğinde, toplantının sona erdiği anlaşıldı. Bureau'nun, yaşanan organizasyon eksikliği nedeniyle basın mensuplarından özür dilediği öğrenildi.

akşam



Bu haber 732 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,584 µs