En Sıcak Konular

Sevindiren haber: 35 yıllık rekor kırıldı

5 Şubat 2010 08:28 tsi
Bu sene çetin geçen kış vatandaşa zor günler yaşatırken barajlarda su seviyesini yükseltti. Keban'da ocak ayı tarihi su rekoru kırıldı.

Artış bu şekilde devam ederse baraj kapakları açılabilir. Enerji Bakanlığı, su bolluğunun yaşanması üzerine kömür ve doğalgazla elektrik üretimini azalttı. Geçen yıl üretilen toplam enerjinin yüzde 32'si hidroelektrik santrallerinden elde edildi.

Kar ve yağmur suları, yüz güldürdü. Elektrik üretim barajlarına gelen su miktarında önemli artışlar yaşanıyor. Türkiye'nin en büyük barajlarından Keban'ın ocak ayı su gelirinde 35 yıllık tarihi rekor kırıldı. Geçen ay, baraj işletmeye açıldığı 1974'ten bu yana ocak ayı su miktarı ortalamasında en yüksek rakamına ulaşıldı ve baraja bir aylık dönemde 2,8 milyar metreküp su geldi. Barajın işletme döneminde aldığı su miktarındaki en yüksek değere 1,2 milyar metreküp ile 1979'da ulaşılmıştı. Su bolluğu diğer büyük barajlar olan Atatürk ve Karakaya'da da yaşanıyor. Atatürk'te su seviyesi, kapakları aşma noktasına yaklaştı. Enerji Bakanlığı kaynakları, son aylarda tahmin edilemeyen bir bollukta barajlara su geldiğini söyleyerek termik (kömür, doğalgaz vb.) santrallerinde elektrik üretiminde azaltma yoluna gidilmeye başlandığı bilgisini verdi.

Artan yağmur ve kar suları, boşalan elektrik barajlarını yeniden dolduruyor. Küçük barajlarda, taşkınları önlemek için kapaklar açılırken büyük barajlarda ise su seviyesi hızla yükseliyor. Zaman'ın Enerji Bakanlığı kaynaklarından aldığı bilgilere göre, geçen yıl bazı havzalarda su artışı yaşanırken bazı havzalarda azalma oldu. Türkiye'nin en önemli barajlarından biri olan Keban'ın yer aldığı Keban Havzası'ndaki su miktarında önemli artışlar yaşanıyor. Yılın ilk ayında alınan su miktarı, barajın kuruluşundan bu yana alınan miktarların rekorunu kırdı. Keban'a gelen su 2,8 milyar metreküpe ulaşırken bu rakam aynı zamanda barajın bulunduğu noktada yapılan gözlemlerde 1966'da elde edilen ve en yüksek gözlem değeri olan 2,7 milyar metreküp seviyesini de geçti. Barajlara gelen su miktarındaki artış aynı oranda devam ederse, kısa süre içerisinde baraj kapakları açılmaya başlanacak. Türkiye'nin en büyük barajı olan Atatürk'te su seviyesi 531 metreye yükseldi. Barajın maksimum seviyesi ise 542 metre. Baraj 535 metreye yükseldiğinde ise kapakları açılıyor. İkinci büyük baraj ise Karakaya. Bu barajda su seviyesi 683 metreye çıktı. Maksimum yükseklik ise 693. Keban'da ise su seviyesi 836 metreye çıktı. Bu barajda ise maksimum seviye 845 metre.

Devlet Su İşleri verilerine göre geçen yıl bir önceki yıla göre barajların su gelirleri yüzde 40,1 artış gösterdi. Ancak artışa rağmen 2009'da alınan su miktarı, uzun yıllar ortalamalarının yüzde 7 gerisinde bulunuyor. Barajlara gelen su miktarındaki artış, elektrik üretimine de yansıdı. Kamu şirketi Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ), geçen yıl ürettiği toplam enerjinin yaklaşık yüzde 32'sini hidroelektrik santrallerinden üretti. Önceki yıl bu oran yüzde 29'du. TEİAŞ verilerine göre tüketim Aralık 2009'da eksiden artıya geçerek yüzde 11,1'le rekor kırdı. Artış, ocakta devam ederek yüzde 2,9 oldu.

TÜRK RÜZGARI AVRUPA'DA yükseliyor

Rüzgardan elektrik üretim kapasitesi 2007 yılı sonunda sadece 147 megavat olan Türkiye, son 2 yılda yaptığı atakla 2009 sonunda bu rakamı 801 megavata yükseltti. Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği'nin verilerine göre 2 yıl önce Avrupa'da 16. sırada bulunan Türkiye, rüzgar enerjisi kapasitesine 2008 yılında 311 megavat ve 2009'da 343 megavat ilave edince Belçika, Norveç ve Polonya'yı geride bırakarak 13. sıraya yükseldi. Avrupa'da en büyük rüzgar enerjisi üreticileri 25 bin 700 megavatla Almanya.

zaman



Bu haber 530 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,547 µs