En Sıcak Konular

Bakan Atalay'dan EMASYA açıklaması

4 Şubat 2010 21:38 tsi
Bakan Atalay'dan EMASYA açıklaması İçişleri Bakanı Beşir Atalay, EMASYA protokolünün bugün kaldırıldığını belirterek, ''Sayın Genelkurmay Başkanımızla görüştük ve kaldırılmasını uygun bulduk'' dedi.

TBMM Genel Kurulunda, temel yasa olarak görüşülen ''Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı''nın birinci bölümü üzerinde CHP Grubu adına konuşan Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, oluşturulacak müsteşarlıkla saydam olmayan bir yapının kurulduğunu öne sürdü. Müsteşarlığın örtülü ödenek kullanacağını ifade eden Hamzaçebi, ''Operasyonel olmayacaksa örtülü ödeneğe ne ihtiyaç var? Bu, karanlık, gri alanlar oluşturmak demektir. Bunun kabul edilebilir tarafı yoktur'' diye konuştu.

BDP grubu adına konuşan Siirt Milletvekili Osman Özçelik ise AK Parti'nin de ''Kürt sorununu güvenlik sorunu olarak gördüğünü'' ileri sürerek, ''Bu, AK Parti'nin de sonunu getirecektir'' dedi.

Sorunun bir asayiş sorunu olmadığını belirten Özçelik, getirilen tasarıyı, ''Kürt sorununu terör sorunu olarak gören anlayışın ürünü'' olarak değerlendirdi.

Özçelik, ''Açılım dediğiniz bu mudur? İhtiyaçtan fazla güvenlik kurumu zaten var. Yeni bir kurum çözüm getirmeyecektir'' diye konuştu.

Bölüm üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Atalay, terörle ile ilgili istihbarat konusunda koordinasyon gerektiğini belirterek, değişik istihbarat kurumlarının o konudaki bilgilerinin toplanması gerektiğini ifade etti.

Atalay, ''Hiçbir kuruma güvensizlik falan yok. Sadece stratejik istihbaratın derlenip toplanmasıdır'' dedi.

Bakan Atalay, terörün uluslararası bir konu olduğunu ve uluslararası işbirliği gerektirdiğini kaydederek, ihtiyaç olduğunda, çok kısa süreli olarak yabancı uzman görüşüne başvurma ihtiyacı doğabileceğini söyledi. Atalay, bu nedenle tasarıda yabancı uzman istihdamının öngörüldüğünü anlattı.

-ABD'Lİ ODIERNO İLE GÖRÜŞMELER-

Irak'taki Amerikan Kuvvetleri Komutanı General Raymond Odierno'nun üçlü mekanizma çerçevesinde Türkiye'ye geldiğini anımsatan Atalay, özellikle Irak'tan Türkiye'ye uzanan terörün önlenmesi yönünde görüşmeler yapıldığını bildirdi. Atalay, ''Bu çerçevede görüşmeler verimli olmuştur. Dışişleri Bakanımız ve Genelkurmay Başkanımız ile de görüşmüşlerdir. Dünkü görüşmeleri Irak'tan Türkiye'ye yönelik terörün önlenmesinde önemli görüşme olarak niteliyoruz. Çalışmaya devam edilecek. Ülkeler arası görüşmelerde kişilerden ziyade ülkeler esastır. Biz bu görüşmeler öyle bakıyoruz'' dedi.

-''FAİLİ MEÇHULLER ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR''-

Atalay, hükümetleri döneminde faili meçhul diye bir şey bırakmadıklarını belirterek, ''Burada gündeme getirilenler bizim dönemimizden öncesine ait faili meçhullerdir. Onlar üzerinde de çalışmalar sürüyor. Onların aydınlatılması yönünde de gerekli çabaları gösteriyoruz. AK Parti dönemi faili meçhullerin olmadığı bir dönemdir'' diye konuştu.

-EMASYA PROTOKOLÜ-

EMASYA protokolünün bugün kaldırıldığını ifade eden Atalay, şunları söyledi:

''Sayın Genelkurmay Başkanımızla görüştük ve daha önceki seviyedeki imzalarla kaldırılmasını uygun bulduk. Bugün imzalar atıldı. Bizim müsteşarımız ve Genelkurmay Harekat Başkanı'nın imzasıyla kaldırılmıştır. Zaten 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. maddesinin d fıkrası burada işbirliğini, işbölümünü yeterince ifade ediyor. Bu konuda valilerimiz yetkilidir. Valililerimiz gerektiğinde zaten yardım, destek isterler. O konuda yeni bir düzenlemeye de ihtiyaç duymadık.''

Atalay, düzenlemeyle getirilen müsteşarlıkla yeni bir güvenlik biriminin değil, aksine güvenlik birimlerinin çalışmalarını koordine eden bir koordinasyon biriminin oluşturulduğunu belirterek, şöyle devam etti:

''Hükümete politikalar sunacak. Bu konuda daha sistematik çalışmalar yapacak, analizler yapacak ve gerçekten sadece 94 kişilik bir kadroyla çalışacak bir beyin takımının çalıştığı bir kurumdan söz ediyoruz. Çok yanlış değerlendirmeler oluyor buradaki konuşmalarda. Yani hiç o manada bir kuruluş üzerinde değiliz. Her ülkede olan bir şey. Başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde benzer kuruluşlar var. Gri nokta, karanlık nokta yok. Türkiye'yi aydınlatıyoruz. Bunu bilin.''

TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, tasarının 1. maddesinin kabul edilmesinin ardından, çalışma süresinin dolduğunu belirterek, birleşimi 9 Şubat Salı günü saat 15.00'de toplanmak üzere kapattı.



Bu haber 436 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,623 µs