En Sıcak Konular

Verheugen AB'ye karşı Türkiye'yi destekledi

4 Şubat 2010 19:45 tsi
Verheugen AB'ye karşı Türkiye'yi destekledi Avrupa Komisyonu’nun genişlemeden sorumlu eski üyesi Günter Verheugen Almanya ve Fransa’nın liderlerinin Türkiye’ye verdikleri sözlerden dönmelerine sert bir eleştiri getirdi: ‘Popülizm yapıyorlar’

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy 2005 yılında Ankara ile Brüksel arasında üyelik müzakereleri başladıktan sonra defalarca Türkiye’yi Avrupa Birliği’nde (AB) istemediklerini dile getirdi.

Verheugen, Alman haber ajansı DPA’ya verdiği röportajda bu tavrın popülizmden başka bir şey olmadığını öne sürdü. “Çok tehlikeli bir şey yapıyorlar çünkü devlet yöneticilerinin popülizmden kaçınması gerekir” diyen Verheugen, AB’nin Türkiye’yi kabul etmekten başka seçeneği olmadığını savundu.

Verheugen “Türkiye’nin AB için önemi AB’nin Türkiye için öneminden daha fazla. Türklerin önünde farklı alternatifler var, AB’ye çok fazla ihtiyaç duymuyorlar ancak bizim Türkiye’ye ihtiyacımız var; onlar bizim İslam dünyasına giden köprümüz” dedi.

“TÜRKİYE ZATEN İMTİYAZLI”

Verheugen, 1999-2004 yılları arasında üstlendiği genişlemeden sorumlu komisyon üyeliği döneminde Estonya ve Malta da dahil 10 ülkenin AB’ye giriş sürecine başarıyla liderlik etmişti. 2004 yılından bu yana da komisyonunun endüstriden sorumlu üyesi olan deneyimli siyasetçinin dönemi bugün sona erdi.

Verheugen, Fransa’nın Türkiye için gündeme getirdiği “imtiyazlı ortaklık” teklifini sahte bir ambalaj olarak nitelendirdi ve Türkiye’nin AB’yle ilişkisinin zaten imtiyazlı olduğunu savundu. “Türkiye şu an zaten gümrük birliğinde. Şu anda AB’nin Türkiye’den daha imtiyazlı bir ortağı yok” dedi.

Diğer yandan Avrupalı politikacılar geçtiğimiz dönemde Türkiye’yi üyelik için gerekli reform sürecini yavaşlatmakla suçlamıştı. Ancak Verheugen bu suçlamaları reddederek yavaşlamanın asıl sorumlusunun Avrupa olduğunu dile getirdi.  

“Avrupalı devletlerden ‘Ne yaparsanız yapın Hristiyan değilsiniz ve farklı bir kültüre sahipsiniz’ sözlerini duyan bir toplumu kökten değişiklikler yapmaya nasıl ikna edebilirsiniz?” diyen Verheugen bu düşünce biçiminin tehlikeli ve ileri görüşten yoksun olduğunu söyledi.

KIBRIS OLMADAN OLMAZ

Bugün Türkiye’nin AB üyeliğinin karşısındaki en büyük engel Kıbrıs sorunu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un bu hafta sonu adayı ziyaretinin ardından görüşmeler hız kazandı ancak Verheugen somut bir ilerleme sağlanmadan Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağı görüşünde.

Verheugen, “Bence müzakere başlıkları üzerindeki bloklar ancak Kıbrıs barış sürecide yeni ve başarılı bir döneme girilirse başlar” dedi ve ekledi:

“Kıbrıs sorunu çözüme ulaşmadıkça Türkiye’nin AB’ye üye olamayacağı her zaman ortadaydı.”



Bu haber 344 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,834 µs