En Sıcak Konular

Euroya sert darbe

4 Şubat 2010 19:40 tsi
Avrupa borsalarında yaşanan sert düşüşlerle birlikte euro, dolar karşısında son 7 ayda ilk kez 1.38 seviyesinin altına geriledi. İçeride ise dolar 1.5060 TL'ye tırmanırken, borsa yüzde 3'e yakın bir düşüş kaydetti.

Bir süredir euro aleyhine olan seyir bugün hız kazandı. İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin bütçe açığı ile baş edebilmek için kaynak bulmaları yönünde zorlanacağına ilişkin spekülasyonlar euroya ağır bir darbe indirdi. Ayrıca Yunanistan'daki grev süreci de pariteyi dibe itiyor.

Euro/dolar paritesi 1.3728'e kadar inerek Haziran 2009'dan bu yanaki en düşük seviyesini gördü.

UZMANLAR NE DEDİ?

UniCredit Markets & Investment Banking stratejisti Kornelius Purps, yaşanan durumu "Artık piyasanın dikkati, bütçe açığını azaltma planları Yunanistan'a göre çok daha zayıf olan İspanya ve Portekiz'e kaymaya başladı" şeklinde değerlendirdi.

Calyon Bank analisti Herve Goulletquer de piyasaların bazı Avrupa ülkelerinin büyüme ve faiz oranları görünümlerinin, bu ülkelerin  mali durumlarına ilişkin olumsuz beklenti yarattığına dikkat çekti.

TÜRKİYE'DE NE OLUYOR?

Yurtdışında yaşanan olumsuzluklar içeride de etkisini gösteriyor. Dolar kuru 1.5060 ile 2010 yılının zirvesine ulaşırken düne göre yüzde 1.2 değer kazandı. Eurodaki değer artışı ise parite etkisine bağlı olarak yüzde 0.2'de kaldı.
 
Euro 2.0750 TL'den el değiştirdi.

İSPANYA'YI AĞIR VURDU

İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin bütçe açıklarına ilişkin kaygılar bugün borsaların ciddi şekilde gerilemelerine neden oldu. Avrupa borsalarındaki ortalama kayıplar yüzde 2'yi aşarken, Portekiz borsası yüzde 4.2 ile son 14 ayın en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. İspanya borsası da benzer şekilde yüzde 5.65'lik kayıpla temmuz ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Uzmanlar, İspanya'da yaşanan bu büyük düşüşün yatırımcıların İspanyol mali sistemi ile ilgili kuşkularının sonucu olduğunu söyledi. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının not düşürebileceğine ilişkin dedikodular borsanın ağır bir darbe almasına neden oldu.

İMKB'Yİ DE VURDU

Yurtdışındaki düşüş İMKB'yi de vurdu. İMKB Ulusal 100 Endeksi yüzde 2.91 kayıpla 53 bin 463 puana geriledi.

Gelişmekte olan ülkeler endeksi ise bugün yüzde 1.6 oranında düşerek üç günlük rallisini bitirdi. Avrupa Komisyonu'nun bütçe açığı uyarısı ile Polonya yüzde 2.5 düştü. Macarisytan'daki düşüş ise yüzde 2.1'e ulaştı.



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,748 µs