En Sıcak Konular

Osman Baydemir 'gerilla' sözünden beraat etti

4 Şubat 2010 18:21 tsi
DİYARBAKIR’da geçen yıl, KCK operasyonu ve 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle yaptığı konuşmalarda PKK’lılar için kullandığı ‘gerilla’ sözcüğü nedeniyle hakkında dava açılan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, sa

Mahkeme huzurunda, “Reşadiye’de yaşamını yitiren 7 askerin acısını nasıl yüreğimde hissediyorsam, Cudi Dağı’nın eteklerinde ölen ve tekmelenen gerilla için de aynı acıyı hissediyorum” diyen Baydemir, beraat etti.

Baydemir, geçen yıl kapatılan DTP’nin genel başkan yardımcılarının da aralarında bulunduğu 52 kişinin tutuklandığı KCK operasyonuna tepki göstermek amacıyla düzenlenen basın açıklamasında ve yine DTP’nin 31 Ağustos 2009 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitinginde yaptığı konuşmalarda, PKK’lılar için ‘gerilla’ dediği için hakkında açılan dava nedeniyle hakim karşısına çıktı. Diyarbakır 6’ıncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve ilk celsede karara bağlanan davanın duruşmasına, hakkında 5 yıl hapis cezası istenen Osman Baydemir ve avukatları katıldı.

SAVUNMASINDA DA ‘GERİLLA’ DEDİ

İddianamenin okunmasıyla başlayan duruşmada Baydemir, suçlamalara karşı savunmasını yaptı. İddianamede bahsedilen sözlerin kendisine ait olduğunu kabul eden Baydemir, söz konusu konuşmaları örgüt propagandası amacıyla yapmadığını belirtti. Baydemir, savunmasında şunları söyledi:

“Ben 30 yıldır ülkemizde yaşanan olayları bir trajedi ve kardeş kavgası olarak görmekteyim. Bugün Cumhuriyeti birlikte kurmuş olan dedelerimizin torunları, evlatları olarak birbirine kurşun sıkan kişiler haline gelmiş bulunmaktayız. Bu trajedinin son bulması amacıyla bu sözleri söyledim. Ben, Raşadiye’de yaşamını yitiren 7 askerin, yine Seyrantepe’de yaşamını yitiren polislerin ailesinin duyduğu acıyı onlar kadar yüreğimde hissettim. Yine Cudi Dağı’nın eteklerinde ölen ve teklemenen gerillalar içinde aynı acıyı hissettim. Yaşanan bu olaylarda insanların yaşamını yitirmesini toplumun ortak acısı olarak görüyorum. Benim tüm amacım ve konuşmalarım, ortak bir vicdan yaratmak suretiyle, çatışmaların son bulmasını sağlamaya yöneliktir.”

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Baydemir’in avukatlarının sözlü savunmalarının ardından, esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunan savcı, Baydemir hakkında beraat talebinde bulundu. Baydemir’in, konuşmalarının bir bütün olarak değerlendirilmesi durumunda, cezalandırılmasına ilişkin her türlü kuşkudan uzak, kesin ve inandırıcı delillerin olmadığını belirten savcı, Baydemir’in beraatını istedi.

HAZİNE, 2 BİN TL AVUKATLIK ÜCRETİ ÖDEYECEK

Sanık Osman Baydemir’in ve avukatlarının son savunmalarını alan mahkeme, duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra kararını açıkladı. Mahkeme oy birliğiyle verdiği kararda, sanık Osman Baydemir’in üzerine atılı ‘terör örgütünün propagandasını yapmak’ suçunun işlediğine dair suçun sabit olmaması nedeniyle beraat kararı verdi. Mahkeme ayrıca, Baydemir’in avukatlık ücreti olan 2 bin TL’nin, karar kesinleştikten sonra hazineden alınıp, Baydemir’e verilmesini kararlaştırdı.



Bu haber 741 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,769 µs