En Sıcak Konular

Ukrayna'da siyaset kızışıyor

4 Şubat 2010 17:21 tsi
Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yuşçenko, parlamentonun 3 Şubat'ta olağanüstü toplanarak değiştirdiği seçim yasasını bugün onayladı. Başbakan Yuliya Timoşenko ise yasa tasarısı imzadayken yaptığı açıklamada, yasasının onaylaması halinde halkı meydanlara dol

Resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlülüğe girecek yasa değişikliğinin en önemli maddesi,Merkez Seçim Komisyonu'nun (MSK), seçim bölgelerinde komisyon üyelerinin üçte iki yeter sayı olmadan toplanarak karar alması.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada; Ukrayna'nın uygar ve barışçı geleneğini devam ettireceğini ve seçim sonuçlarını sadece vatandaşın vereceği oyların belirleyeceği ifade edildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlere şaibe karıştıracak senaryolardan kaçınılması isteyerek kural ihlallerini anında kolluk kuvvetlerine bildirilmesini istedi.

Kanun değişikliği ile seçim bölgelerindeki görevli komisyon üyelerinin yokluğu nedeniyle veya üçte ikilik çoğunluğun sağlanamaması gibi durumlarda kararın geç alınması gibi seçim sonuçlarının açıklanmasını geciktirecek etkenler ortadan kalkıyor. Bununla birlikte karara itiraz durumunda konu bir üst merciye intikal edecek.

Timoşenko bu yasa değişikliği ile 2'inci turda rakibi ana muhalefet lideri Viktor Yanukoviç'in komisyon üyelerini kendine yakın isimleri ihraç ederek oluşturacağını ve seçim sonuçlarıyla ilgili her türlü kararın tek taraflı alınacağını iddia etti. Timoşenko, Yuşçenko'nun yasayı kabul etmesi hailinde seçimlere şaibe karışmasının kaçınılmaz olacağını ve turuncu devrimin tekrarlanabileceğini söylemişti.

Seçim komisyonları 4 Şubat akşamına kadar bölgelerdeki hazırlıklarını tamamlayacak, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunda halk Pazar günü sandık başına gidecek. İkinci tura kalan adaylardan Viktor Yanukoviç ilk turda yüzde 35,32 oranında oy alırken Yuliya Timoşenko ise yüzde 25,05 oranında oy almıştı. MSK'nın 7 Şubat'taki ikinci tur akabinde resmi seçim sonuçlarını 17 Şubat'ta kadar açıklaması gerekiyor.

Cihan



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,536 µs