Rusya'nın geleceği bakın nerdeymiş! | " /> Rusya'nın geleceği bakın nerdeymiş! | "/>

En Sıcak Konular

Rusya'nın geleceği bakın nerdeymiş!

4 Şubat 2010 17:19 tsi
Rusya'nın geleceği bakın nerdeymiş! Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'e yakınlığı ile bilinen Çağdaş Gelişim Enstitüsü (INSOR) hazırladığı raporda Rusya'nın gelişme perspektifinin NATO'ya üyelik ve mevcut güvenlik sisteminin reformunda gördüğünü açıkladı.

Medvedev'in beyin merkezi olarak bilinen INSOR önceki gün yayınladığı raporun yenilikçi yaklaşımı Rusya genelinde büyük tartışmalara yol açtı. 'Rusya 21. yüzyıla: istenilen geleceğiz imajı' adı ile yayınlanan raporda, Rusya'nın NATO'ya ve AB'ye üye olması, askeri etkinliğinin azaltılması, vali seçimlerinin yeniden bölgelerce seçilmesi, devlet başkanlığının dört yıla indirilmesi, İstihbarat birimi FSB ve diğer teşkilatların fesh edilerek, yerine daha modern yapıların kurulması öneriliyor.

Enstitünün web sitesi Insor-Russia.ru'da yayınlanan 68 sayfalık rapor, Enstitü Başkanı İgor Yurgens ve sosyolog Yevgeni Gontmakher tarafından imzalandı. Yazarlar çalışmalarında siyasi modernleşme olmadan ekonomik modernleşmenin olamayacağı tezini savunuyor. Uzmanlara göre, Rusya'nın modernizasyon çalışmaları Medvedev'in 'Rusya ileri!' makalesiyle başladı.

Medvedev Gazeta.ru sitesinde yayınladığı makalesinde kalkınma ve modernleşme için Rusya'nın iç kaynaklarının yeterli olmadığını, batının para ve teknolojisine ihtiyaçları olduğunu söylemişti. Makalede endüstri sonrası toplumların entellektüel birikimlerinin önemine işaret eden Medvedev, "Rusya'nın demokratikleşmesi, modernleşmesi, yeni ekonomik yapının kurulması, endüstri sonrası batı toplumlarının birikimlerinin kullanılması ile mümkün. Batı demokrasileri ile uyum geçici bir süreç ya da kişisel bir tercih değil. Rusya'nın kendi kaynakları yaşam standardının yükseltilmesi için yeterli değil. Avrupa, ABD ve Asya ülkelerinin para ve teknolojisine ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulunmuştu.

Gontmakher Vedomosti gazetesine yaptığı açıklamada raporun Medvedev için hazırlanmadığını, ancak kamuoyu tartışmasını başlatmak için yazıldığını belirtti.

Rusya'nın iktidar partisi Birleşik Rusya yetkilileri ise raporun ülkeyi 1990'lı yıllara geri götürmek istediğini savunuyor. Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Başkan Yardımcısı Sergey Markov yaptığı açıklamada "Raporu hazırlayanların hatası Rusya'nın gerçek demokrasiyi 90'lı yıllarda yaşadığına inanmaları. Ancak 90'lı yıllarda sosyal güvenlik sistemi çökmüştü, ve bir çok sivil haklar o yıllarda ihlal edilmişti." açıklamalarında bulundu.

RAPORDAN İLGİNÇ TEKLİFLER:

1- FSB ve diğer yapılanmalar lağv edilerek yerine yenileri kurulsun

2- Askeri gücün etkisi azaltılsın

3- Ekonomik modernleşmeden önce, siyasi modernleşme zorunlu

4- Valiler halk tarafından seçilsin

5- Askeri birlikler gönüllülerden oluşsun

6- Federal kriminal polisler şehirlerde görev yapsın ve yerel makamların emrinde olsun

7- Değişen NATO ile Rusya anlaşmalı ve ittifaka üye olmalı

8- Sivil toplum güçlendirilmeli

9- Gelişen internet ve kablo sayesinde daha bağımsız ve özgür bir basın oluşturulmalı

Cihan



Bu haber 1,303 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,802 µs